Een Tesla Model 3 wagen. Foto Shutterstock

Een Tesla Model 3 wagen. Foto Shutterstock

Uncategorized

Speelde relatie met Thierry Baudet een rol bij uitzetting Nederlandse journalist uit Oekraïne?

Carl Deconinck

Afgelopen zondag zette Oekraïne de Nederlandse oorlogsjournalist Robert Dulmers hardhandig het land uit. Zelf zei hij dat dit gebeurde omdat hij beelden had gedeeld van een raketaanval op een oliedepot in havenstad Odessa. Nu komen er echter andere verhalen naar boven.

Dulmers bracht verslag uit over de oorlog in Oekraïne in opdracht van het Nederlands Dagblad. De Oekraïense autoriteiten beschuldigen hem van spionage en het delen van staatsgeheimen. Hij mag de komende tien jaar het land niet meer binnen.

De hoofdredacteur van de krant, Sjirk Kuijper, gaf in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1 meer duiding. “Inmiddels krijg ik informatie dat iemand op Facebook in Oekraïne op zondagochtend berichten verspreidde met ‘Zoek deze man'”, vertelt Kuijper. “Op de een of andere manier is tot Oekraïense activisten doorgedrongen dat onze verslaggever tot 2016 een relatie had met Thierry Baudet. Dat wisten wij overigens toen wij in februari contact met Dulmers hadden.”

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/hansoevenema/status/1511665687810527233?s=20&t=AQr6AjZCLk_MBalnPCe_yA
https://redactie.palnws.be/2022/04/nederlandse-journalist-hardhandig-uit-oekraine-gezet-ik-kreeg-een-pistool-tegen-mijn-hoofd/

Eigengereide koers

Thierry Baudet vaart een eigengereide koers rond het conflict in Oekraïne. Hij kiest net niet de kant van Rusland en focust vooral op de misdaden die aan Oekraïense kant zouden gebeuren. Zijn partij, Forum voor Democratie, wilde zelfs niet luisteren naar de toespraak van president Zelensky voor de Nederlandse Tweede Kamer. Baudet verdedigt geregeld de Russische gevoeligheden en vindt ook dat de NAVO Rusland geprovoceerd heeft. Verder liet hij verstaan dat Rusland extreem mild en vredelievend is. Dat zijn niet bepaald standpunten die de Oekraïners graag zullen horen.

Dulmers zou vroeger een affectieve relatie hebben gehad met Baudet. Maar die vriendschap is al een tijdje voorbij. Er was volgens Kuijper een verdachtmakingscampagne tegen Dulmers gaande. In WhatsApp-groepen deed het gerucht de ronde dat de oorlogscorrespondent een Russische spion is, aldus de hoofdredacteur. Op Facebook gingen er berichten rond om Dulmers op te sporen.

Vodka

Ook de piste dat de beelden van de raketinslagen problematisch waren, kan niet helemaal worden uitgesloten. Journalisten zouden namelijk niet mogen publiceren tijdens een aanval. Er kunnen militaire zaken en nieuwe doelwitten gedeeld worden met de vijand, die ook op internet aanwezig is. Dat benadrukt de Oekraïense journaliste Julia Himerik op Twitter. Ze komt ook met andere beschuldigingen. Volgens haar zou Dulmers jongens verleid hebben in Odessa. Hij zou ze daarbij vodka aangeboden hebben.

In oorlogsgebied is alcohol strikt verboden omwille van de evidente risico’s. Kuijper spreekt van een verdachtmakingscampagne vanuit Nederland tegen Oekraïne. Dulmers zou die vodka gewoon gekocht hebben in een Oekraïense winkel en zou zelfs een bonnetje ingebracht hebben. De journalist is nu in Wenen en zal terugkeren naar Nederland. Hij zal overleggen met journalistenverenigingen over de zaak. Ook de Nederlandse regering volgt de zaak op. Ze wees Oekraïne erop dat het land er alle belang bij heeft om correct met de media om te gaan. De regering ontving nog geen officiële reactie uit Oekraïne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen