Studenten protesteren tegen "antiblanke indoctrinatie" aan Universiteit van Durham

Illustratiebeeld. Shutterstock

Cultuuroorlog

Studenten protesteren tegen “antiblanke indoctrinatie” aan Universiteit van Durham

Redactie PAL

Studenten aan de Universiteit van Durham in het Verenigd Koninkrijk hebben onlangs te horen gekregen dat ze ‘antiracismetrainingen’ zullen krijgen. Dat kan volgens hen niet door de beugel, waardoor ze nu protesteren tegen deze “antiblanke indoctrinatie”.

Vorige week zou journalist Rod Liddle komen spreken aan de Universiteit van Durham. Liddle is echter geen onbesproken persoon. In zijn stukken kaart hij vaak zaken aan die de maatschappij beroeren, waaronder misdaad en problemen die door massamigratie worden veroorzaakt. Zo schreef hij ooit dat “Afrikaanse en Caribische mannen verantwoordelijk zijn voor het gros van de gewelddadige misdaad in Londen”.

De komst van Liddle kon dus op heel wat tegenstand rekenen aan de universiteit, omdat hij volgens bepaalde studenten racistische denkbeelden zou verspreiden.

Antiracismetraining

In de nasleep van de lezing werd op de universiteit een e-mail rondgestuurd, waaruit bleek dat ‘antiracismetrainingen’ zouden worden georganiseerd. Deze lessen zouden ervoor moeten zorgen dat er een veiligere omgeving gecreëerd wordt voor studenten van kleur. Daarboven zou het verplicht zijn om de trainingen bij te wonen.

Volgens de instelling zou het echter niet gaan om een initiatief dat ze zelf neemt, maar zou een onafhankelijke beweging verantwoordelijk zijn voor de organisatie. “De lessen zullen georganiseerd worden door de ‘Durham’s People of Colour Association (DPOCA)’, die er een inclusievere universiteit mee wil bereiken”, klonk het bij de woordvoerder. “Daarbij zullen de lessen ook zeker niet verplicht zijn, in tegenstelling tot wat eerder werd gezegd.”

Protest

Verplicht of niet, aan de universiteit is ondertussen een golf van protest ontstaan. Veel studenten zijn het namelijk niet eens met het feit dat ze zich met dergelijke zaken bezig moeten houden, terwijl de examens naderen.

Iemand anders stelt dan weer dat ze geen zin heeft om deel te nemen aan “antiblanke indoctrinatie”. Volgens de studente gaat het om “niets meer dan een poging om blanke mensen zich schuldig te laten voelen over de kleur van hun huid”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Studenten protesteren tegen “antiblanke indoctrinatie” aan Universiteit van Durham”

  1. Iemand zich al eens de vraag gesteld wat al die gekleurde studenten aan onze universiteiten komen zoeken?
    Grieks, Latijn, Engels e.a. leren is onrechtmatige toe-eigening en voor hen “onbegrijpbaar/onduidbaar” , wetenschappen zijn vgs mij meestal “witte” (misschien zelfs nog overwegend mannelijke) terreinen dus wat ze daar gaan zoeken ontgaat me ook. Tenzij ze natuurlijk komen “stelen” om op die door racisten/kolonialisten verworvenheden te gaan voortboeren en ook nog geld aan te verdienen want dat heeft natuurlijk geen kleur…

Plaats een reactie

Delen