Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Studenten verloskunde leren mannen te begeleiden bij bevalling “via hun penis”

Redactie PAL

Een Britse universiteit leert sinds kort haar studenten verloskunde hoe ze moeten zorgen voor mannen die bevallen. Dat blijkt uit het lesmateriaal van de Edinburgh Napier University, waarin staat dat de persoon die bevalt nog steeds “uitwendige mannelijke genitaliën” kan hebben na de geslachtsverandering.

Studenten geneeskunde moeten uiteraard op alle situaties voorbereid zijn. Dat nemen ze in de Universiteit van Edinburgh echter wel heel serieus, nu studenten verloskunde lessen krijgen over het begeleiden van mannen bij een bevalling. Het gaat daarbij niet over de partner van de vrouw die bevalt, maar effectief over mannen die kinderen ter wereld brengen.

In de lessen over ‘katheterisatie’ wordt aan de studenten eerst duidelijk gemaakt dat het wel eens kan voorkomen dat een man zou moeten bevallen. Anderzijds kan het tevens voorkomen dat een vrouw, die de transitie naar man gemaakt heeft, kan bevallen door een speciaal geconstrueerde penis. Het boek informeert de studenten dat ze vertrouwd moeten zijn met de katheterisatieprocedures voor “zowel de vrouwelijke als de mannelijke anatomie”, waarbij wordt opgemerkt dat, als gevolg van het feit dat zowel mannen als vrouwen kunnen bevallen, in de hele cursus enkel de term “geboortegevend persoon” zal worden gebruikt.

“Fysiek onmogelijk”

Elaine Miller, een autoriteit op het vlak van bevallingen en de begeleiding van zwangere vrouwen, zegt diep verontrust te zijn door de hoeveelheid foute informatie in de cursus. “Het is niet mogelijk voor een man om zwanger te worden.”, aldus Miller. “Een vrouw die een geslachtsverandering onderging kan zwanger worden, maar kan onmogelijk mannelijke genitaliën hebben.”

Daarnaast waarschuwde ze voor de gevaren van een zwangerschap bij een transgender vrouw. “De meeste vrouwen die testosteron gebruiken zullen vaginale atrofie ontwikkelen. Het fragiele weefsel van een geatrofieerde vagina kan mogelijk niet worden uitgerekt om het hoofd van een baby te herbergen.” Dat zou tot ernstige gevaren voor het kind kunnen leiden, waardoor het absoluut af te raden is voor vrouwen die de transitie naar man maken nog zwanger raken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




25 gedachten over “Studenten verloskunde leren mannen te begeleiden bij bevalling “via hun penis””

  1. Ja, hoor. Een transgenderman (oorspronkelijk een vrouw) kan bevallen. VTM gezien? Een papa die bevalt. Hoera. Ik wens niemand kwaad toe, maar sta me toe dat ik dergelijke zaken decadent vindt. Onze gezondheidszorg dient om mensen in fysieke nood te helpen. Daar moeten onze inspanningen naar toe gaan, niet naar mensen die een perfect gezond lichaam willen mutileren omdat ze zich niet goed in hun vel voelen. Daar zijn psychiaters voor. Eerlijk gezegd we zijn te ver doorgeschoten in wat we nog moreel aanvaardbaar vinden. Dat 4/5 van de wereldbevolking ons als westerlingen arrogant, decadent en promiscue vinden, hoeft ons niet te verbazen. We zijn écht zo.

  2. Een bevalling van vrouw geworden mannen zal dan wel met een klisteerspuit moeten gebeuren.
    Sluit die Dokter Mengele’s in spe op in afwachting van hun proces.
    Die dolgedraaide dierentuin zal zelfs achter extra verstevigde tralies een bedreiging vormen voor al wie er komt naar zien.

  3. De bekende dikke onzin, Liesbeth : een man, “gevangen” in een vrouwenlichaam. Als je een bad neemt, kijk dan eens naar beneden en je kent je geslacht. Je hoeft daar geen onzin bij te bedenken, tenzij je klant bij de psychiater wil worden.

  4. Liesbeth, je kunt niet deftig redeneren. Als je toegerust bent met een penis en bijhorend gerief (en geen baarmoeder) zal je nooit een kind baren, hetgeen alleen vrouwen kunnen. Ook al ben je “geil” op gelijk wie of wat, maken je hormonen de gekste sprongen en heb je de zotste gedachten. Jij zit verward in hersenspinsels.

Plaats een reactie

Delen