"Te wit" om Angela Davis te interviewen: Belgische journaliste onder politiebescherming

Belgaimage

Uncategorized

“Te wit” om Angela Davis te interviewen: Belgische journaliste onder politiebescherming

Carl Deconinck

Een Belgische journaliste van Algerijnse afkomst, Safia Kessas, ontving een beroemde Amerikaanse zwarte activiste. Enkele uiterst linkse Brusselaars namen dat haar echter niet in dank af. Kessas kreeg bedreigingen van enkele zogenaamde antiracistische activisten. Die waren zo ernstig dat ze onder politiebescherming werd geplaatst. Haar misdaad is dat ze “te wit” zou zijn. Nochtans is Kessas zelf deel van de intersectionele progressieve beweging.

Safia Kessas organiseerde in het Koninklijk Circus in Brussel een ontmoeting met de radicaal-linkse Afro-Amerikaanse Angela Davis. Samen spraken ze over feminisme en antiracisme. Er daagde heel wat volk op. Zo’n 1.700 toeschouwers kwamen luisteren naar het gesprek. Maar niet iedereen was tevreden met deze gang van zaken. Safia Kessas, die zich werpt in de intersectionele strijd en de vermeende uitwassen van het koloniaal verleden bevecht, is niet zwart. Een belediging voor sommige antiracistische activisten.

Op sociale media brak er voor het evenement al controverse uit. Dit na de publicatie van een “carte blanche.” Tien activisten klaagden daarin aan dat de keuze voor een “niet-zwarte persoon om in dialoog te gaan” met Angela Davis “spuwen in het gezicht is van zwarte activisten.” Volgens hen hadden “zwarte feministische en queer-activisten” de gesprekken beter geleid. “We hebben grote vragen bij de boodschap die is uitgestuurd naar zwarte gemeenschappen met de keuze van Safia Kessa. Hebben we niet genoeg vaardigheden naar wens? Zijn we niet in de beste positie om te praten over de bevrijding van zwarte volkeren van blanke en kapitalistische overheersing? “

Negrofobie

Safia Kessas dreigde met een klacht tegen de radicale zwarte Brusselse activisten, maar dat lijkt de zaak alleen maar te verergeren. Ze beschuldigen haar nu van “negrofobie.” En er is meer. Dergelijke klachten worden namelijk behandeld door de politie. En dat zou hen in ernstig gevaar brengen. De politie is namelijk “een instelling die bekend staat om zijn racisme.” De activisten voelen zichzelf dan ook “opgejaagd.”

Zelfs voor de radicale Angela Davis ging dit allemaal te ver. Ze noemde de eisen van de activisten verontrustend. Davis klaagde daarbij ook de cancel culture aan. Ze zei dat ze op geen enkele manier tegen de keuze van Safia Kessas als gesprekspartner was. Een ondersteuning die Kessas ongetwijfeld deugd deed, maar ondanks alles stond ze tijdens de conferentie toch onder politiebewaking omwille van meerdere bedreigingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over ““Te wit” om Angela Davis te interviewen: Belgische journaliste onder politiebescherming”

Plaats een reactie

Delen