Toeriste die in Turkije werd verkracht, krijgt van Britse overheid te horen dat ze "door moet gaan" met vakantie en "ervan moet genieten"

shutterstock

Uncategorized

Toeriste die in Turkije werd verkracht, krijgt van Britse overheid te horen dat ze “door moet gaan” met vakantie en “ervan moet genieten”

Carl Deconinck

Een jonge Britse vrouw kreeg wel een erg vreemd advies van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken nadat ze verkracht werd in Turkije. Een ombudsman brengt naar boven dat de verantwoordelijke diensten haar met minachting hebben behandeld.

De zaak komt naar boven nadat de vrouw klacht heeft ingediend tegen het ministerie van Buitenlandse Zaken in Groot-Brittannië. Een bevoegde ombudsman hield haar klacht tegen het licht en haar verhaal lijkt te kloppen. De zaak krijgt nu heel wat aandacht in de pers.

De verkrachting vond plaats in 2018. Het slachtoffer nam contact op met de viceconsul, maar die antwoordde met: “wat je nu moet doen is doorgaan met je vakantie en ervan genieten.” Over waar ze juridisch advies in Turkije kon krijgen of ze hoe ze dit best afhandelde bij de lokale politie vertelde men haar niets. Blijkbaar hechtte men gewoonweg geen geloof aan haar verhaal. Ze probeerden de vrouw ervan te overtuigen dat veel zaken niet in orde waren. Zo zou ze onvoldoende bewijs hebben overgedragen aan de politie, was er geen forensisch onderzoek nodig en had ze de nodige stappen ondernomen voor een crimineel onderzoek.

De vrouw voelde dat ze geen hulp kreeg en probeerde zelf de zaak op te lossen in Turkije. Ze reisde nadien nog drie keer naar het land, nam er een lokale advocaat onder de arm en volgde alles zelf op bij de politie. Die kon echter de daders niet meer vinden. De vrouw is er wel van overtuigd dat een vroeger politieonderzoek waarschijnlijk wel meer had kunnen opleveren.

“Ik hoop dat niemand dit moet meemaken”

Ik hoop dat niemand de ervaring ondergaat die ik moest meemaken”, vertelde de vrouw. Ze hoopt dan ook op beterschap. Ik kan alleen maar hopen dat er ernstige lessen zullen geleerd worden bij de verantwoordelijke diensten na dit rapport van de ombudsman en de processen, het aanwervingsproces en de opleiding er significant zullen verbeteren.” De ombudsman raadde een plan aan om de fouten uit het verleden te vermijden. Hij vroeg ook om de vrouw te compenseren voor alle kosten die ze heeft gemaakt om haar eigen zaak zelf op te volgen en voor wat ze heeft moeten doorstaan door hun acties.

Een jonge vrouw die een bijzonder traumatische ervaring meemaakte, werd behandeld met minachting door de mensen die haar net moesten helpen“, aldus ombudsman Rob Behrens. “Dit is ernstig plichtsverzuim van het ministerie, dat ervoor moet zorgen dat dergelijke mismeestering van een ernstig geval van aanranding nooit meer kan gebeuren.” Hij roept op om meer bewust te zijn van het belang van veiligheid voor vrouwen, zeker in de nasleep van #MeToo.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op de zaak. “We verontschuldigen ons voor het leed die we hebben veroorzaakt. We zullen de aanbevelingen van de ombudsman onmiddellijk toepassen. Sinds het incident in 2018 hebben we verschillende stappen ondernomen om zeker te zijn dat slachtoffers niet hetzelfde overkomt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Toeriste die in Turkije werd verkracht, krijgt van Britse overheid te horen dat ze “door moet gaan” met vakantie en “ervan moet genieten””

  1. Net zoals het in belgië gaat, ambtenaren hebben er plezier in om mensen te pesten en zeker die van justitie. Als je zegt dat de vrouwen hun benen niet meer open doen dan is het zes maanden cel maar een groepsverkrachting door nieuwe belgen, die moeten dan een opstel schrijven. Maar buiten dat, 90% van de verkrachtingen word door de procureurs geseponeerd, zeg nu nog niet dat die van justitie rotzakken zijn.

  2. Eeen 20-tal jaren geleden, sinds de duikboot “Koersk” gezonken is, werd een inflatie “excuses aanbieden” vast te stellen voor alles en nog wat, ook voor wat heel lang geleden gebeurd is en waaraan men zelfs zelf geen schuld treft. Het is enkel nog wachten tot de huidige Romeinen zich excuseren voor wat Julius Caesar in het jaar 57-VC onze voorouders aangedaan heeft. “Zich excuseren” is gedevalueerd tot een zenuwtrek, louter pro forma om te mogen meestappen in de woke stoet onbenullen.

  3. Alles wat in linkse handen zit heeft geen respect voor naasten.Dus Boris Johnson mag zo snel mogelijk vertrekken.Geef Nigel Farrage de kans want dit kan echt niet meer.

Plaats een reactie

Delen