'Turks leger blokkeert promotie niet-moslims en etnische minderheden'

shutterstock

Uncategorized

Turks leger blokkeert promotie niet-moslims en etnische minderheden

Carl Deconinck

Interne documenten bij het Turkse leger tonen aan dat het profielen bijhoudt van officieren op basis van hun religieuze overtuigingen en hun etnische achtergrond. Niet-moslims en etnische minderheden krijgen negatieve aantekeningen en maken zo veel minder kans op promotie.

De documenten kwamen aan het licht via Nordic Monitor, een project van een uit Turkije gevluchte journalist, Abdullah Bozkurt. Ze bewijzen dat Turkije, een NAVO-land, systematisch en onwettig discrimineert. Volgens Bozkurt waren er sowieso al weinig niet-moslims of officieren uit een etnische minderheid in het Turkse leger. Ze worden al geweigerd bij hun applicatie en screening, beweert hij. Zij die daar wel voorbij raken, verbergen vaak hun achtergrond, uit angst voor discriminatie.

Er staan geen datums op de documenten, maar vermoedelijk zijn ze van in 2015 of 2016. De bemerkingen over de afkomst en overtuigingen van officieren bevat gedetailleerde informatie. De documenten waarvan sprake gaan over een eenheid gebaseerd in Ankara, maar Bozkurt vermoedt dat het een praktijk is die elders ook gebeurt, met goedkeuring van de Generale Staf.

Familie

De documenten tonen bijvoorbeeld een naam waarbij staat dat hij een Griekse afkomst heeft. Daarom staat er ook een rood min-teken naast de naam. Een andere naam krijgt dan de bemerking dat hij komt uit een niet-islamitische familie en last heeft van zijn hart. Verdere aantekeningen rond andere officieren gaan over alcoholverslaving, achter de vrouwen aanlopen of psychologische problemen. Dat duidt er op dat de top van het Turks leger dergelijke problemen op gelijke hoogte zet als het hebben van een andere religie of etnische achtergrond.

De opmerkingen gaan niet alleen over de officieren zelf, maar ook hun familie. Zo krijgt een man slechte punten omdat zijn familie alcohol drinkt. Bij een luitenant valt te lezen dat zijn neef een christelijke missionaris is. Volgens Bozkurt bewijst dit alles de verdergaande islamisering van Turkije. Ook de anti-westerse sentimenten zouden vanuit de regering aangewakkerd worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen