Forse toename van aantal actieve gebruikers bij Twitter sinds overname door Elon Musk

Flickr - Steve Jurvetson

Uncategorized

Twitter aanvaardt bod Elon Musk, aandeel schiet omhoog

Carl Deconinck

De kogel is door de kerk. Twitter heeft het bod van multimiljardair Elon Musk aanvaard. Daarmee komt er veel sneller dan verwacht een verkoop van Twitter. De beurs reageert positief op het nieuws.

Het bestuur van Twitter heeft het bod van Elon Musk, die 54,20 dollar per aandeel bood, aanvaard. De snelle afhandeling komt als een verrassing, gezien het een vijandig bod betreft en Musk de koers van het bedrijf flink wil bijsturen. Elon Musk liet al duidelijk blijken dat hij de vrijheid van meningsuiting wil herstellen op het platform. Dat wil hij doen door de algoritmes openbaar te maken. Ook wil hij de vele valse accounts en bots van Twitter halen, door middel van authenticatie. De excentrieke miljardair noemde zichzelf eerder al een absolutist inzake vrije mengingsuiting.

Free speech

Musk reageerde zelf al op Twitter. “Vrije meningsuiting is de hoeksteen van een functionerende democratie en Twitter is de digitale marktplaats waar zaken die van levensbelang zijn voor de toekomst van de mensheid worden besproken. Ik wil Twitter bovendien beter dan ooit maken door het product te versterken met enkele nieuwe functies, het openmaken van de algoritmes om het vertrouwen te verhogen, spambots te verslaan en alle mensen te verifiëren. Twitter heeft een enorm potentieel. Ik kijk er naar uit om samen te werken met het bedrijf en de gebruikers om dat potentieel te ontketenen” De nieuwe eigenaar zei eerder al te hopen dat zijn ergste critici op Twitter zullen blijven, “want dat is wat vrije meningsuiting betekent.” Beide tweets haalden in korte tijd meer dan een miljoen likes.

Gevolgen

Men verwacht nu dat de huidige CEO van Twitter, Parag Agrawal, snel zal mogen beschikken. Die liet eerder al woke geluiden horen en verklaarde dat “vrije meningsuiting geen prioriteit is voor het bedrijf.” Agrawal zei dat “zijn platform niet gebonden zal zijn door het Eerste Amendement“, in de plaats daarvan zou het zelf bepalen wat moet leiden naar “een gezondere publieke conversatie” en vond hij dat er een focus moest zijn op “hoe de tijden veranderd zijn.” Die linkse, bevoogdende en antidemocratische insteek lijkt weinig te passen bij het open, vrijheidslievende en democratische verhaal van Musk.

https://twitter.com/onlyandrebass/status/1518665269367001092?s=20&t=tLeFj1ywfK2v0CM266O7Hg

Niet iedereen leek even tevreden met de overname. Progressieve journalisten zagen ironisch genoeg een gevaar voor democratie in enerzijds de vrijheid en anderzijds de mogelijke macht van een miljardair. Nochtans schrijven ze zelf voor publicaties in handen van miljardairs, zoals de New York Times en de Washington Post. Ook Waleed bin Talal Al Saud, een steenrijke aandeelhouder van de Saudische koninklijke familie, ook niet bepaald een regime dat vriendelijk is voor journalisten, schaarde zich aan de progressieve zijde.

Aandelen

De markt reageert positief op de verkoop. Het aandeel van twitter schoot met 5,7 procent omhoog na het nieuws. Het sloot af op 51,7 dollar, de hoogste koers in vijf maanden. Het schoot zelfs eventjes boven de 52 dollar. Opvallend, ook Dogecoin schoot met 26 procent omhoog. Dat is een als grap opgerichte cryptomunt waar Musk eerder al aandacht aan gaf. Sommigen speculeren dat het zou kunnen dienen als betaalmiddel op Twitter.

De aandeelhouders rapen met de verkoop maar liefst 38% winst op ten aanzien van 1 april, de laatste dag voor Musk 9,2 procent aandelen kocht van het bedrijf. Musk maakte 46,5 miljard dollar vrij om de transactie te kunnen vervolledigen. Hij leent 25,5 miljard dollar en zal 21 miljard uit eigen zak betalen. Hij wil het bedrijf van de beurs halen. Dat wil zeggen dat het publiek geen aandelen meer zal kunnen kopen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Twitter aanvaardt bod Elon Musk, aandeel schiet omhoog”

Plaats een reactie

Delen