Valérie Pécresse in geldnood na mislukte presidentiële campagne: "Het voortbestaan van de Republikeinen staat op het spel"

Afbeelding Schutterstock

Uncategorized

Valérie Pécresse in geldnood na mislukte presidentiële campagne: “Het voortbestaan van de Republikeinen staat op het spel”

Carl Deconinck

Valérie Pécresse, de presidentskandidate van de Franse partij Les Républicains, leed gisteren een historische nederlaag. Het historische centrumrechtse blok in Frankrijk werd helemaal weggevaagd haalde minder dan 5 procent van de stemmen. Dat betekent dat de partij geen vergoeding krijgt voor de gemaakte campagnekosten. Pécresse betaalde zo’n 5 miljoen euro van haar campagne uit eigen zak.

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen zorgden voor een financiële kater bij Les Républicains. Bij een resultaat onder de 5 procent krijgt de partij haar campagnekosten niet terugbetaald van de Franse staat. Nochtans had de partij voor 7 miljoen euro kosten gemaakt, waarvan Pécresse 5 miljoen zelf betaalde. De situatie voor de traditionele machtspartij is dan ook kritiek.

Vandaag lanceerde de gefaalde Pécresse een opvallende oproep aan het Franse volk. Ze zegt dringend hulp nodig te hebben tegen 15 mei voor de financiering van de gefaalde campagne. “Het voortbestaan van de Republikeinen staat op het spel, en verder het voortbestaan van Republikeins rechts.” Pécresse gaf ook mee dat ze persoonlijk 5 miljoen euro schulden had uitgegeven aan haar campagne.

Ongeziene nederlaag

“Ik lanceer vanochtend een nationale oproep voor donaties, aan al degenen die me hun stem hebben gegeven, maar ook aan iedereen die gisteren de voorkeur gaf aan de nuttige stem, en ten slotte aan alle Fransen die gehecht zijn aan politiek pluralisme en vrijheid van meningsuiting.” De nederlaag van les Républicains is ongezien. De traditionele, centrumrechtse machtspartij leverde verschillende presidenten aan, maar is nu net als de socialisten weggezakt tot onder de 5 procent. Na haar nederlaag riep Pécresse gisteren op om op Emmanuel Macron te stemmen. Le Pen zou volgens haar het land in de chaos storten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Valérie Pécresse in geldnood na mislukte presidentiële campagne: “Het voortbestaan van de Republikeinen staat op het spel””

  1. Zo zie je maar welke kaste ons politiek bestel bezet. Even 5 miljoen euro van eigen centjes aan een campagne spenderen. Ik begin te begrijpen waarom de democratische keuze die die de mensen voorgeschoteld krijgen altijd zo intellectueel armtierig is. ’t Is verdorie een incestueuse bende van oligarchen.

Plaats een reactie

Delen