Tinne Van der Straeten (Photonews)

Tinne Van der Straeten (Photonews)

Uncategorized

“Van der Straeten wist niet dat ze schaliegas uit Amerika zou importeren”

Pieter Van Berkel

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wist schijnbaar niet dat het vloeibare aardgas dat ze uit Noord-Amerika wil importeren om minder afhankelijk te zijn van Rusland, in feite schaliegas is. Dat zegt VRT-journalist Luc Pauwels in een interview met Humo. Schaliegas is controversieel, niet in het minst bij groenen en milieuactivisten.

Reeds voor de Russische invasie van Oekraïne importeerde ons land al vloeibaar aardgas (lng) uit Canada en de Verenigde Staten. Om ons verder van het Russische gas af te helpen zal dat aandeel in de toekomst alleen maar groter worden.

Zo’n 80 procent van het Amerikaanse gas is echter schaliegas, gas dat uit rotslagen onder het aardoppervlak gewonnen wordt. Schaliegas is erg controversieel. Het proces waarmee het gas gewonnen wordt wordt fracking genoemd en is niet zonder risico voor het milieu en mensenlevens.

Met name milieuactivisten en groene partijen zijn om die reden grote tegenstanders van schaliegas. Zo verzet Groen zich bijvoorbeeld tegen het ontginnen van schaliegas in België.

“Weet u dan niet dat dat lng uit Amerika schaliegas is?”

Het is dan ook des te opmerkelijker dat net de groene minister van Energie Tinne Van der Straeten niet leek te weten dat het gas dat we vanuit de VS importeren voornamelijk schaliegas is. Dat beweert VRT-journalist en energie-expert Luc Pauwels in een interview met Humo.

“Om minder afhankelijk te zijn van Poetin gaan wij meer vloeibaar aardgas halen in Canada en de Verenigde Staten“, aldus Pauwels. “Toen ik dat las, belde ik de woordvoerder van Tinne Van der Straeten met de vraag of een groene minister van Energie echt van plan was om schaliegas te importeren. Hij wist blijkbaar niet dat 80 procent van het gas uit Amerika schaliegas is. Op de radio legde ik uit dat dat gas heel slecht is voor het milieu. Een uur later stond de minister in onze studio: ‘Schaliegas komt er níét in.’ Na haar interview kwam ze boos op mij af: ‘Hoe kom jij bij dat schaliegas? Wij halen alleen gekoeld vloeibaar gas, lng, uit de VS.’ Ik zeg: ‘Weet u dan niet dat dat lng uit Amerika schaliegas is?’ Ik gaf details over één van de Amerikaanse bedrijven die dat gas aan ons zouden leveren, en ze trok bleek weg: ‘Wij, euh, houden alle pistes open.'”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

21 gedachten over ““Van der Straeten wist niet dat ze schaliegas uit Amerika zou importeren””

  1. Die van groen weten nooit van iets en dat Europa massaal de kaart trekt van het Midden-Oosten met twijfelachtige régimes is ook bijzaak, alsook het ontginnen van schaliegas dat men in Europa verbiedt…. Wat een bende hypocrieten

  2. Waarom nog moeite doen om nog lager onder de kiesdrempel te zakken? Wie stemt er nog op deze onbekwame zakkenvullers??? Hoger opgeleiden stemmen al LANG geen GROEN meer, de import van kiesvee is van levensbelang voor GROEN. Maar daar vechten ALLE trado partijen voor, open Bld bijzonder op moslims om dezelfde reden…

  3. Groenen, zowel de mandatarissen als hun kiezers, missen gewoon intelligentie. Dossierkennis opdoen is hen te lastig en te vermoeiend. Ze zeilen gewoon mee op het Woke-gedachtengoed en hopen dat zo een “betere wereld” in het verschiet ligt. Ze zorgen door hun ontstellend gebrek aan inzicht echter voor een slechtere en gevaarlijkere wereld. Hun domste, en 40 jaar volgehouden, wapenfeit is de afbouw van het kernenergiepark en het vernietigen van alle nucleaire knowhow waarin België een voorloper was. Met alle desastreuze gevolgen van dien.

  4. ‘Vollidiotin’ zouden de Duitsers zoiemand noemen. Ze heeft nooit ook maar enig idee gehad waar ze mee bezig is.
    En het erge is, dat exact dat de reden is, waarom ze daar zit.

  5. Zo zie je maar dat die groene kikvorsen totaal niet weten met wat ze bezig zijn, te dom om echt in een partij of regering te zitten, ik zou nogmaals
    Zeggen, opdoeken die partij van dommeriken, zij zijn totaal onbekwaam van de eerste tot de laatste in die partij. WEG ERMEE
    Sit is een partij die alleen maar de burgers naar de afgrond brengen met al hun belachelijke voorstellen en beslissingen

  6. Ofwel is de VRT journalist ongeloofwaardig ofwel is mevrouw de minister dat. Wat mij vooral opvalt is dat iemand die minister werd wegens haar technische kennis van de sector en daar ook al jaren ervaring in had ( Gazprom-consultante) niet wist dat de LNG van US oorsprong deels schaliegas is. Dat moest ze al weten vanuit haar vorige functie, en zelfs als leek kon je dat al lezen in de gewone pers….als je natuurlijk geïnteresseerd bent in wàt je doet . Naast een eeuwig stralend maar artificiële glimlach hebben we van Christine Van Der Straeten niets meer gezien dan chaotische redeneringen en doordrammen in een straatje mét einde . Triestig schouwspel van een intellectueel oneerlijk iemand voor wiens dogmatisme de jeugd de facturen zal betalen…. enfin wij natuurlijk nu ook al.

  7. Er is niks in België dat nog goed functioneert en dat is normaal als je bestuurd wordt door een bende imbecielen! Jammer genoeg is het in België al zover dat berichten als deze onthaald worden op gelach want de mensen vinden dit ondertussen al normaal. We zouden eerder gechoqueerd zijn moest het andersom zijn, als we politiekers hadden die WEL wisten waar ze mee bezig waren….

  8. Dankzij het postje voor Verhofstadt, en nu weer De Croo kunnen deze marginale embicielen van de vetpotten smullen, niet meer niet minder… Hoofdschuldige zit in blauw kamp waar ze hun partijprogramma ritueel verbranden hebben voor de hoofdpostjes. Een ezel stoot zich dus wel 2x aan dezelfde steen!!!

  9. U bent één van de weinigen die dit nog weten dat België in de 70-tiger jaren de koploper was. Opnieuw een voorbeeld van het feit dat alles waar politiek zich mee bemoeit, naar de kloten gaat.

  10. Zij is een overtuigd anti-kernenergie activiste en was adviseur van Gazprom!

    Zij moet nu het dossier verdedigen voor het verlengen van kernenergie?
    Zij moet hiervoor onderhandelen met een bedrijf dat
    ze in het verleden heeft bestreden!

    Neen, Tinne dat gaat niet, jij moet aftreden!

Plaats een reactie

Delen