Justice Minister Vincent Van Quickenborne pictured during a plenary session of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels, Thursday 21 April 2022. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

Binnenland politiek

Van Quickenborne dient klacht in tegen Frans windmolenpark

Belga Press Agency

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft klacht neergelegd bij de Europese Commissie tegen de Franse plannen om een windmolenpark aan te leggen voor de kust van Duinkerke, vlak bij de Belgische grens. De bemiddelingsgesprekken bij de Europese Commissie liepen spaak. Er zou namelijk “onvoldoende wil langs Franse zijde om rekening te houden met de rechten van de Belgische kustbewoners, de haven van Oostende en andere belanghebbenden.”

De Franse windmolenplannen zijn voor België al langer een doorn in het oog. Zo vrezen de bewoners van de kustgemeenten aan de Franse grens voor visuele hinder. Daarnaast is de haven van Oostende ontevreden omdat het park op de historische scheepvaartroutes van en naar het Verenigd Koninkrijk zou komen te liggen.

De federale regering leidde begin juli vorig jaar al een juridische procedure in voor een administratieve rechtbank van Rijsel. Dat omdat ontwikkelaar Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) en de Franse netbeheerder RTE in het voorjaar beslisten om toch door te zetten met het project, ondanks de Belgische bezwaren. Intussen is die zaak doorverwezen naar de Franse Raad van State.

België niet gehoord

Destijds werd het dossier ook aangekaart bij de Europese Commissie omdat ons land niet werd gehoord toen de locatie van het windmolenpark werd bepaald. De Europese regels schrijven dat nochtans voor. Daarop startte de Commissie met bemiddelingsgesprekken, maar die hebben niets opgeleverd, stelt het kabinet-Van Quickenborne. “In de loop hiervan stelden we vast dat er onvoldoende wil langs Franse zijde was om rekening te houden met de rechten van de Belgische kustbewoners, de haven van Oostende en andere belanghebbenden”, klinkt het.

Nu heeft de minister een officiële klachtenprocedure opgestart. De Europese Commissie krijgt nu drie maanden de tijd om de klacht te bestuderen en al dan niet een gemotiveerd advies uit te brengen. Daarna kan België klacht indienen bij het Europees Hof van Justitie. Toch blijft België volgens Van Quickenborne openstaan voor dialoog met Frankrijk.

Het nieuwe Franse windmolenpark, met 46 molens tot 300 meter hoogte, zou voor de kust van het Noord-Franse Duinkerke komen te liggen, vlak bij de kustgemeentes De Panne, Koksijde en Nieuwpoort. Bovendien wordt het park gebouwd in Franse territoriale wateren, maar wel in het door België gecontroleerde luchtruim.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Van Quickenborne dient klacht in tegen Frans windmolenpark”

  1. Een windmolenpark te bouwen in Franse territoriale wateren, maar wel in het door België gecontroleerde luchtruim: landsgrenzen verschillen duidelijk te land, ter zee en in de lucht. De groene partners van blauw zullen dit verzet niet leuk vinden, of bereidt ook Quickie hier het nieuwe maatpak van (voorlopig nog) O-V(?)LD voor?
    Hoe dan ook, als het verzet maar geen strijd wordt van Don Quickiechot tegen de windmolens.

Plaats een reactie

Delen