Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) tijdens een zeldzaam moment van bezinning. Photo News

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) tijdens een zeldzaam moment van bezinning. Photo News

Uncategorized

Van Quickenborne (Open Vld) wil belasting voor godsdiensten vrijwillig maken

Van de redactie

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) stelt voor om belastingen voor godsdiensten vrijwillig te maken. Dat schrijft BRUZZ. Belgen moeten zelf kunnen beslissen of ze nog belastingen betalen op erediensten, vindt hij.

Vandaag betaalt elke burger per jaar ongeveer 80 euro voor de financiering van erkende godsdiensten. Die financiering dient bijvoorbeeld om pastoors of imams te betalen of om kerkgebouwen te onderhouden. Maar als het van justitieminister Vincent Van Quickenborne afhangt zal de Belgische burger in de toekomst zelf kunnen bepalen of ze nog iets willen bijdragen aan de erediensten in ons land.

“Er wordt jaarlijks heel wat belastinggeld aan godsdiensten gegeven. Nochtans staan de kerken meer en meer leeg, is de werking van organen zoals de Moslimexecutieve op zijn minst problematisch te noemen en willen nu ook organisaties die als sekte worden omschreven aanspraak kunnen maken op de belastingvoordelen van erkende godsdiensten,” zegt de minister.

Van Quickenborne stelt nu dus een keuzemogelijkheid voor op de belastingbrief, zodat burgers zelf kunnen aangeven of ze willen bijdragen aan een godsdienst naar keuze. Zo’n systeem bestaat al in Duitsland, Spanje en Italië.

Volgende legislatuur

Frankrijk is al jaren een lekenstaat en in Nederland worden de lonen van priesters en andere bedienaars niet meer door de staat gedekt, zegt hij nog. “Ook in ons land moeten we die discussie durven voeren.” Van Quickenborne schuift de discussie wel meteen door naar de volgende legislatuur, want het voorstel vraagt eerst een grondwetwijziging.

De partij CD&V is volgens Het Nieuwsblad geen voorstander. “Religie maakt voor ons deel uit van zin­geving aan de samenleving en het pluralisme waar wij voor staan,” klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




15 gedachten over “Van Quickenborne (Open Vld) wil belasting voor godsdiensten vrijwillig maken”

  1. Oud stokpaardje van de liberalen wordt van stal gehaald. Ze durven de godsdienst waar misbruiken welig tieren niet rechtstreeks aanpakken, dus moeten meteen alle religies op de schop.

  2. Alvorens reactie te geven op het onderwerp moet men wat terugduiken in de geschiedenis. Onder Napoleon werden alle kerken, klooster, abdijen en hun gronden verbeurd verklaard en kwamen hun eigendommen in het bezit van de gemeenschap. Zie maar naar bijvoorbeeld de Stad Gent die gronden heeft tot ver buiten zijn grenzen, ze werden onderbracht bij het OCMW.
    Ter compensatie hiervan kregen de geestelijken een staatswedde. Gezien in die tijd enkel katholieke instellingen ‘ beroofd’ werden van hun onroerende goederen, lijkt het mij niet abnormaal dat enkel zij een vergoeding/wedde ontvangen op staatskosten. De andere geloofsgemeenschappen werd niets afgenomen, dus ze hebben geen been om op te staan om ook vergoedingen te eisen.’

  3. CD&V : “Religie maakt voor ons deel uit van zin­geving aan de samenleving en het pluralisme waar wij voor staan”
    Wel, betaal het dan maar zelf als partij.
    80€ per burger, dat is wel ongeveer 500€ netto per effectieve belastingbetaler (mensen die werken in de privé, want het is vandaar dat het geld komt, niet van gesubsidieerde werklozen zoals uit de kunsten’sector’, eventsector, overheid etc…). Voor wat ga ik morgen nog gaan werken? Voor religie ? Of voor Oekraienrs die hier blijven gaan blijven vegeteren ? Hoog tijd dat al deze subsidies afgeschaft worden voor elke vorm van activiteit die zijn eigen kost niet kan verdienen en rekent op subsidie (ook landbouw). En zeker ook voor om het even welke geloofsovertuiging, religie, ideologie (zoals islam).

  4. Het minipartijtje, pas het zevende in rij qua aantal stemmen, onderdeel van de met minipartijtjes bijeen geveegde Vivaldi Draak ;mocht hem tot “Minister van Censuur” doen omhoogvallen. Na het belachelijke, stuitende anti-Voorpost vonnis in “Eerste Aanleg” trad hij de visie van één der Magistraten bij, dat “WO II ontstaan zou zijn door dergelijke vermeend “haatdragende” spandoeken zoals die van Voorpost” (hahaha !) Toen in “Beroep” het vorige, krakkemikkige vonnis terecht uitgegomd werd, hoorden we het ventje niet meer. Omdat de nog amper op een kier “open” partijtje IN 2024 dreigt te struikelen over de kiesdrempel wegens hun anti-Vrijheid van Meningsuiting attitude, zijn de Liberalen van plan een naamsverandering te lanceren, naar Lachaert liet uitschijnen. Zou het nu de “gesloten VLD” gaan luiden ?

Plaats een reactie

Delen