Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld)

Uncategorized

Vande Reyde (Open Vld): “In dit land is er een tweedeling die bijna niet te overbruggen valt”

Van de redactie

Tijdens vier congresdagen zoekt Open VLD nieuwe oplossingen voor actuele problemen. Het congres van zaterdag in Gent gaat over de toekomstige staatsstructuur. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde, één van de trekkers van het liberale congres, heeft daar in een interview met De Tijd ook een mening over. “Ik vind niet dat wij de Belgische kaart moeten trekken om een tegenpool van de N-VA te vormen.”

Open Vld buigt zich op het congres over het functioneren van de staat. De Vlaamse liberalen met voorzitter Egbert Lachaert op kop pleiten voor een soort hiërarchie waarbij de federale regering de knoop kan doorhakken wanneer de regio’s er onderling niet uitraken. Men gaat voor pragmatisme in plaats van nationalisme: zowel regionalisering als herfederalisering moet de komende jaren overwogen worden. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde vertelt aan De Tijd dat hij niet helemaal op die lijn staat. Hij denkt dat de aanvallen van de N-VA ertoe geleid hebben dat de liberalen moeite hebben om nog dezelfde analyse te maken, zelfs al is het de juiste.

“Ik vind niet dat wij de Belgische kaart moeten trekken om een tegenpool van de N-VA te vormen. Kijk naar het jongste rapport van de Hoge Raad van Financiën: dat geeft duidelijk aan dat er in dit land een tweedeling is die bijna niet meer te overbruggen valt”, aldus Vande Reyde. “In Vlaanderen loopt ook niet alles perfect. Als je de N-VA laat doen, dan kopieert ze gewoon het Belgische model met een grote overheid en politieke benoemingen. Onze kernvisie is staatsvermindering. Vlaanderen moet op dat vlak nog beter doen, maar is na corona wel weer op weg naar een gezond begrotingsbeleid, terwijl de schuldgraad in het zuiden van het land naar 280 procent van de inkomsten gaat.”

Natuurlijke splitsing

Als het zo verder gaat ziet Vande Reyde een natuurlijke splitsing gebeuren “Niet uit nationalistische overwegingen, maar uit noodzaak. Wij moeten niet bang zijn om dat te zeggen. Het verschil blijft duidelijk. Economisch liberalisme blijft onze corebusiness. Voor de N-VA is het maar een accessoire.”

“Dood bestuurd”

De econoom uit zich ook bijzonder kritisch tegenover Open Vld’s ‘compromissenpolitiek’. “Als wij niet meer het electorale gewicht hebben om federaal onze punten binnen te halen op het vlak van de arbeidsmarkt, de pensioenen, de begroting en de kerntaken van de overheid, moeten we ons afvragen of we nog een bestuurspartij willen zijn. En of we in de volgende legislatuur niet beter eens voor de oppositie kiezen. Wanneer je met congressen bezig bent, moet je ook die realiteit onder ogen durven te zien”, klinkt het. “Misschien hebben we onszelf een beetje dood bestuurd, de jongste decennia.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Vande Reyde (Open Vld): “In dit land is er een tweedeling die bijna niet te overbruggen valt””

  1. Veel bla bla bla, om na de verkiezingen weer schoothondje van GROEN, PS en Ecolo te gaan spelen en hun eigen programma ritueel te verbranden… Denken die nu echt dat de mensen blijven hun laten bedotten???

  2. Tja, als je als kleinste partij de Vlaamse meerderheid aan de kant schuift voor de positie van Eerste Piet Lakse Clojo (in de porno-industrie), dan moet je geen begrip verwachten van de 91% die je verneukt hebt.
    En dan spreken we niet van de criminelen zoals DeKlucht, Verafstoot, Gabriels, Pinxten en She-Man Kouwekiwi en Iman Somers van Meccalen…

    Dus als de eigengereide Van De Reyde met één vingertje naar Vlaanderen wijst, zijn er negen die terugwijzen naar de pOen(Vld)-pakkers…

  3. “Belgie barst”, tricolore boedelscheiding zodat de eeuwigdurende Vlaamse geldtransferts naar de Derde Wereld over de taalgrens eindelijk ophouden en dat Vlamingen kunnen genieten van wat hun eigen stress en zweet geproduceerd heeft !

Plaats een reactie

Delen