Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Verenigd Koninkrijk wil acht nieuwe kerncentrales bouwen tegen 2030

Carl Deconinck

De Britse regering heeft een ambitieus plan voorgesteld om meer propere en betaalbare energie te produceren. Het land wil ook minder afhankelijk zijn van het buitenland voor zijn energievoorziening. Het zet daarbij in op meer kernenergie, maar ook nieuwe vergunningen om zelf olie en gas te ontginnen uit de Noordzee.

De wereldwijde energiecrisis en de volatiliteit op de internationale markten doen de regering van het Verenigd Koninkrijk een versnelling hoger schakelen. Het kiest ervoor om in te zetten op grootschalige investeringen in eigen land. Zowel op nucleaire, wind-, en zonne-energie, waterstof, olie als gas. De plannen zouden bovendien 480.000 jobs moeten opleveren tegen 2030.

Belangrijk onderdeel van de plannen is de nucleaire poot. In plaats van één kerncentrale per decennium, wil het er nu ongeveer één per jaar bouwen. In totaal gaat het om acht centrales tegen 2030. Downing Street wil tegen 2050 jaarlijks 24 GW produceren via “deze veilige, propere en betrouwbare energiebron.” Dat zou 25 procent van de totale vraag naar elektriciteit in het land dekken. Daarvoor zal het een nieuw overheidsorgaan oprichten, “Great British Nuclear”, en 120 miljoen pond investeren in een nucleair fonds.

Ook hernieuwbare energie

Naast kernenergie zet de regering ook in op olie en gas uit de Noordzee. Men weet dat vooral gas zorgt voor uitstoot, maar wijst er op dat de uitstoot lager is dan wanneer het gaat om gas dat uit het buitenland ingevoerd wordt. Daarnaast wil het ook veel meer windmolens bouwen. De goedkeuringstijd voor een windmolenpark wordt teruggebracht van vier naar één jaar. Daardoor zal de bouw een pak sneller kunnen gebeuren. Vóór 2030 wil het VK 50 gigawatt elektriciteit opwekken met windmolens, wat genoeg zou moeten zijn om alle huishoudens in het land van elektriciteit te voorzien. Men wil ook meer warmtepompen installeren. Ten slotte zal men de capaciteit van zonnepanelen verhogen.

Eerste Minister Boris Johnson spreekt van “ambitieuze plannen om meer en sneller betaalbare, propere en veilige energie te produceren, gemaakt in eigen land, voor eigen gebruik.” Hij meent dat daarmee “de afhankelijkheid van energiebronnen die blootstaan aan volatiele internationale prijzen die we niet kunnen controleren vermindert, waardoor we zelfvoorzienend zullen zijn en goedkopere rekeningen zullen moeten betalen.

Oppositie ontevreden

Richard Tice van de Reform UK partij is ontevreden. Hij stelt vast dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds de deur dichthoudt voor fracking. Dat is een methode om onder andere schaliegas en schalieolie uit de diepe ondergrond vrij te maken, door millimetergrote scheurtjes te creëren in het brongesteente. Bovendien zegt hij dat de elektriciteitsrekening erg hoog zal blijven omdat ze afhangt van dure, gesubsidieerde hernieuwbare energie die niet aan de basis ligt van de hoge prijzen. Vanuit de linkerzijde klinkt dan weer dat er te weinig is ingezet op windmolens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen