European parliament member Guy Verhofstadt delivers a speech at the last campaign congress of Flemish liberals Open Vld, Tuesday 21 May 2019 in Gent, before the upcoming elections. On 26 May Belgium will vote for European, Federal and Regional parliaments. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Verhofstadt hekelt Europees sanctiebeleid: “We moeten de 6.000 mensen rond Poetin sanctioneren”

Anton Schelfaut

De Europese sancties tegen Rusland werken niet. Dat heeft Europarlementslid en voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt (Open Vld) woensdag gezegd in een spraakmakende toespraak voor het Europees halfrond.

“Weten jullie waarom jullie strategie niet werkt? Omdat progressieve sanctiepakketten niet werken tegen autocraten”, stak Verhofstadt van wal. “Zoiets werkt alleen in een democratie, bij democraten, waar er sprake is van een échte publieke opinie. In Rusland is er geen publieke opinie meer.”

Verhofstadt noemde het importverbod op kolen “belachelijk”. “Dat is slechts 3 procent van alle Europese import uit Rusland”, fulmineerde hij. “Specifieke Russische banken uit SWIFT verbannen is belachelijk. Meer dan 50 procent van de financiële instituten worden vrijgesteld van de ban.”

Verder hekelde Verhofstadt dat de Russische oligarchen de dans ontspringen. “Ja, we verhogen de sancties tegen de oligarchen een beetje. De oligarchen zullen alles doen om aan de sancties te ontkomen. Ja, misschien verliezen ze een klein deel van hun geld.”

Andere strategie

212 Europarlementariërs delen Verhofstadts visie en bepleiten eveneens een andere aanpak. “Je moet achter de 6.000 mensen gaan die rond Poetin werken”, aldus de liberaal. “En je hebt de lijst. Alexei Navalny’s stichting maakte deze lijst van 6.000 mensen.”

Daarop richtte Verhofstadt zich tot de Europese Hoge Vertegenwoordiger van het Buitenlands- en Veiligheidsbeleid, Joseph Borell: “Verander de strategie. Roep de Europese Raad bijeen en ga voor het volledige pakket aan sancties tegen die 6.000. Meteen. Zo kan je het verschil maken. Al de rest werkt niet en zal de oorlog verlengen.”

Verhofstadt deelde zijn vurig discours op Twitter, waar het intussen al meer dan 2,7 miljoen keer werd bekeken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Verhofstadt hekelt Europees sanctiebeleid: “We moeten de 6.000 mensen rond Poetin sanctioneren””

  1. Eerst Verafstoot zelf bestraffen voor zijn holle beloftes, zijn lege zilverfonds, zijn corrupte sale- and leaseback, zijn plundering van diverse pensioenfondsen, zijn torenhoge belastingen en overheidstekort….

  2. Deze ophitser doet mij geweldig aan een andere ophitser in Duitsland denken, jaren 30&40. Die had wel een klein snorretje maar gebruikte zowat dezelfde gebaren als retoriek.

  3. Sancties OK. Tegen Rusland en Oekraïne zolang beide legers verdacht worden van oorlogsmisdaden. Geen asiel voor Russische en Oekraïense militairen en verdachten van oorlogsmisdaden.

  4. Ah. Daar is hij weer. Dit keer niet van op de barricades van de Maidan revolutie. (die in feite een door de CIA georganiseerde colour revolution was)

  5. Je had Hitler, Stalin, Saddam…en nu heb je Poetin en Verafstoot als oorlogszuchtige graaifanaten. Zelfs de UK was bij de EU gebleven was het niet dat Verafstoot “bemiddelde”. Die man is niet alleen nationaal uitgebraakt, nu ook al Europees. Als Michel een schoolvoorbeeld wil van aan de verkeerde kant van de geschiedenis te staan, dan noemt hij het best: Verafstoot.

Plaats een reactie

Delen