NMBS. Foto Shutterstock.

NMBS. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Vlaams Belang: “Minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) lacht mensen in hun gezicht uit”

Ruben Notteboom

Vlaams Belang is verontwaardigd over het “vervuilende wagenpark” van de NMBS, waar 607 personenwagens parkeren. Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) begrijpt niet dat er geen enkele volledig elektrische wagen rijdt. Zijn partij beweert dat minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dit nochtans had beloofd.

“Het is onvoorstelbaar dat geen enkele wagen uit dit wagenpark volledig elektrisch rijdt”, zegt Kamerlid Frank Troosters, die hierover bij minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) de cijfers opvroeg. “Onder deze groene minister blijkt geen enkel voertuig CO2-emissievrij te rijden.” 

Ondanks beloftes rijdt geen enkele wagen volledig elektrisch

Frank Troosters (Vlaams Belang) vroeg aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) over hoeveel personenwagens de NMBS beschikt. Daarnaast wilde Troosters weten waarop deze wagens rijden (diesel, benzine, elektrisch, hybride) en hoeveel van deze wagens een ecoscore boven 75 procent halen.

Volgens die cijfers zouden er 470 dieselwagens, 123 benzinewagens en 14 hybridewagens geparkeerd staan. Niemand rijdt volledig elektrisch. Vlaams Belang vindt dat opvallend, zeker omdat Ecolo, de Waalse partners van Groen, vergroening beloofde. 

“Nochtans bestond er zoiets als het Federaal Plan Duurzame Ontwikkeling”

“Ik dacht nochtans dat er zoiets bestond als het Federaal Plan Duurzame Ontwikkeling, dat voorziet in een versnelde vergroening van het wagenpark van de overheid”, aldus Troosters. “Maar veel gevolg heeft Gilkinet aan dit plan nog niet gegeven.”

“Het geeft te denken dat uitgerekend een overheidsbedrijf dat volgens een bevoegde groene minister een ecologisch meer verantwoord alternatief van mobiliteit moet bieden, zich zelf niets aantrekt van de normen die het aan de burgers oplegt”, vervolgt Troosters. “De Romeinen kenden destijds al de rechtsregel ‘patere legem quam ipse fecisti’, wat betekende dat je zelf de regels moet volgen die je aan anderen oplegt. Dat is ook de logica zelve, maar blijkbaar niet voor Gilkinet.” 

Frank Trooster (Vlaams Belang) vindt dat Gilkinet (Ecolo) “de mensen in hun gezicht uitlacht”

“Dat de NMBS beschikt over 607 wagens waarvan niet één wagen CO2-emissievrij rijdt, is hallucinant en totaal onaanvaardbaar. Dit is totaal respectloos. Gilkinet lacht de mensen in hun gezicht uit”, besluit Troosters. “Ik zal de minister hierover interpelleren en eisen dat de overheid en de NMBS onmiddellijk de nodige maatregelen nemen en hun voorbeeldrol vervullen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “Vlaams Belang: “Minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) lacht mensen in hun gezicht uit””

  1. “Vervuilende wagenpark” is heel relatief natuurlijk. Elektrische wagens zijn alleen al wat de productie betreft vervuilender dan fossiele wagens tijdens hun hele levensduur. Verder hangt het er ook vanaf waar de elektriciteit voor die wagens vandaan komt. Indien die uit windmolens of zonnepanelen komt dan rijdt zo’n wagen effectief “groen”, maar ondanks de royale subsidies is dat nog altijd minder dan 10% van onze energieproductie. Komt de elektriciteit uit de kerncentrale dan is er geen co2-uitstoot maar zit je met het kernafvalprobleem. Komt de elektriciteit uit een gascentrale dan is het enige verschil dat de co2 uit de schoorsteen van de centrale komt ipv uit de uitlaat van je wagen. Verder is niet iedereen ervan overtuigd dat co2 zo slecht voor ons klimaat is. Wetenschappers als William Happer en Samuele Furfari bewijzen dat de science allesbehalve settled is.

Plaats een reactie

Delen