Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (VB). Photo News

Uncategorized

Vlaams Belang wil Holodomor in Oekraïne laten erkennen als genocide

Anton Schelfaut

Vlaams Belang heeft zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer een voorstel van resolutie ingediend om de Holodomor, de geplande uithongering van de Oekraïense bevolking door het communistische regime onder Stalin, officieel te erkennen als genocide. “Die vond exact 90 jaar geleden plaats en met de huidige Russische invasie van Oekraïne in het achterhoofd lijkt een officiële erkenning ons een mooi teken van steun”, zeggen Kamerlid Ellen Samyn (VB) en Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (VB).

Tussen 1932 en 1933 stierven miljoenen Oekraïners een hongerdood. Die werd systematisch voorbereid en uitgevoerd door de Sovjet-Unie onder leiding van Jozef Stalin. Op die manier wilde hij het ‘opstandige’ Oekraïense volk op de knieën krijgen om zo het communisme te kunnen implementeren. Deze misdaad tegen het Oekraïense volk staat bekend als de ‘Holodomor’, een samenvoeging van de Oekraïense woorden ‘holod’ (honger) en ‘moryty’ (ter dood brengen). Volgens historici vielen er 3 tot 4 miljoen Oekraïense slachtoffers.

“De Holodomor voldoet aan alle voorwaarden van artikel 2 van het VN-verdrag voor het voorkomen en bestraffen van de misdaad van genocide van 9 december 1948”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn, “en moet dus als een volkerenmoord beschouwd worden.”

“Het lijkt in Vlaanderen aan kennis te ontbreken over de gruwelijkheden van het communistische terreurbeleid van het Stalin-regime in het algemeen en de Holodomor in het bijzonder”, hekelt Samyn. “Het gaat hier nochtans om de genocide van een Europees broedervolk nog geen 100 jaar geleden. Het is nodig dat we dit beter herinneren.”

Steun aan Oekraïne

Eenzelfde geluid is te horen bij Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (VB). “Al meer dan 20 verschillende landen – waaronder Oekraïne zelf, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Georgië, Peru en enkele lidstaten van de Europese Unie (EU) zoals Estland, Letland, Litouwen, Polen, Portugal en Hongarije – hebben de Holodomor reeds als genocide erkend”, illustreert hij. “Met de huidige Russische invasie lijkt het ons een goede manier om onze steun aan Oekraïne te tonen als wij de Holodomor eveneens als genocide erkennen.”

“Bovendien zijn er ook in het Vlaams Parlement mensen te vinden die geen slecht woord over Stalin kunnen zeggen”, haalt Deckmyn uit naar de communistische PVDA. “Laat hen nu maar eens kleur bekennen.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Vlaams Belang wil Holodomor in Oekraïne laten erkennen als genocide”

  1. Het voorstel komt van het VB en die MOETEN pro-Poetin zijn. Één van de vivaldiote partijen kan het voorstel overnemen en de pluim op eigen hoed steken. Het zou niet de eerste keer zijn dat ze zich een voorstel van de oppositie toe-eigenen.

  2. Julius Caesar heeft de Galliërs uitgehongerd bij het beleg van Alesia, Richelieu de protestanten bij het beleg van La Rochelle, en Engeland in 1918/1919 Duitsland en tijdens WO II met de economische blocus (opnieuw) Duitsland en Europa (sic). Zet die ook maar op de lijst. Uiteraard mag de genocide met atoombommen op Nagasaki en Hiroshima NIET op de lijst ontbreken.

  3. Niet alleen in Oekraïne maar ook in andere delen van de USSR vielen miljoenen doden door de waanzin van Stalin. Het was niet zozeer een volkerenmoord, maar een moord op zelfstandige boeren die zich verzet hadden tegen de confiscatie van hun grond.

  4. we mogen de Armeense genocide ook niet vergeten.Maar dan gaat het over moslims en die verdragen geen slecht woord,.Ik vraag me af of almaci het boek al ondertekend heeft dat in de Fed.Kamer ligt

  5. Het instrumentaliseren van al die historische gebeurtenissen als génocide, voor hedendaags gebruik in het politiek spel, ben ik de enige die vindt dat daar een serieus geurtje aan hangt?

Plaats een reactie

Delen