Johan Deckmyn. Foto Photonews.

Johan Deckmyn. Foto Photonews.

Uncategorized

Vlaams Belang wil meer aandacht voor Zuid-Afrikaanse Plaasmoorde en antiblank racisme

Ruben Notteboom

Vlaams Belang roept Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op om aandacht te eisen voor de Plaasmoorde tijdens zijn werkbezoek aan Zuid-Afrika. “Er staan op het programma zowel politieke, economische als culturele contacten”, zegt Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (VB). “Maar ik hoop vooral dat hij ook het netelige onderwerp van de ‘Plaasmoorde’ durft aansnijden.”

Het is een traditie dat de Vlaamse minister-president een officieel bezoek aan Zuid-Afrika brengt. Het land heeft nauwe historische en culturele banden met Vlaanderen. De zogenaamde Boers, blanke Afrikaners of Boeren stammen af van Nederlandse kolonisten en het Zuid-Afrikaans is een taal gegroeid uit het Nederlands, die een grote gelijkenis vertoont met de Zeeuwse dialecten. Volgens Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (VB) is Zuid-Afrika ook “de belangrijkste emigratiebestemming voor landgenoten buiten Europa na de VS en Canada”. 

Plaasmoorde “antiblank racisme dat genegeerd wordt”

De Plaasmoorde zelf zijn een reeks erfaanvallen op blanke Boeren die kort na de apartheid zijn begonnen. Blanke Boeren worden op gruwelijke wijze vermoord. Deze moorden worden vaak in de doofpot gestoken en genegeerd. Onder internationale druk heeft de Zuid-Afrikaanse overheid ingegrepen, maar volgens het Vlaams Belang wordt er nog te weinig gedaan. Bovendien zou de politieke situatie “steeds grimmiger worden”. 

Deckmyn maakt zich zorgen over de erfaanvallen die bijna dagelijks plaatsvinden. “Men noemt dit de ‘Plaasmoorde’, waarbij vooral blanke landbouwers en hun families vaak gruwelijk vermoord worden”, aldus Deckmyn. “Sinds de jaren negentig wordt er namelijk minstens één Boer per week op zijn erf vermoord door zwarte gangsterbendes.”

“Afrikaanse overheid werkt dit in de hand”

Deckmyn verwijt het ANC, het Afrikaans Nationaal Congres, dat de partij te weinig doet om blanke Boeren te beschermen. Volgens hem zou de overheid de aanvallen zelfs aanmoedigen. “De huidige Zuid-Afrikaanse president, Cyril Ramaphosa, kondigde bij zijn aantreden aan dat hij de overdracht van land van blanke naar zwarte eigenaars wil versnellen”, aldus Deckmyn.

Vlaams Belang betreurt het dat minister-president Jambon in 2020 de Plaasmoorde niet ter sprake heeft gebracht tijdens een digitaal bezoek. Het gespreksonderwerp was toen politiek-economische samenwerking. “De minister-president heeft toen de kwestie van de ‘Plaasmoorde’ niet ter sprake gebracht, maar hij heeft toen beloofd om dit de volgende keer wel te doen”, besluit Deckmyn. “Ik hoop dat Jambon zijn belofte zal nakomen en het ANC-regime ook zal vragen om hard op te treden tegen deze vorm van antiblank racisme.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Vlaams Belang wil meer aandacht voor Zuid-Afrikaanse Plaasmoorde en antiblank racisme”

  1. WHITE LIVES MATTER !?
    Zelfs de immer zo politiek correcte Wikipedia verwijst naar het Witkruismonument bij Pietersburg (SA) waar 3.600 dodelijke Afrikaner slachtoffers van ‘plaasmoorde’ tussen 1991 en 2011 (toen 21 jaar) worden herdacht. Sindsdien (nogmaals 21 jaar) zouden er gestaag meer en wredere ‘erfaanvallen’ zijn maar blijken geen statistieken meer voorhanden…
    De media ‘cancelen’ angstvallig of malafide wat nochtans, wel mits enig zoeken, vrij te lezen staat op het internet.
    SAPERE AUDE (Horatius) – durf te weten!

  2. “Afrikaners” nazaten der “Boers” zouden terecht bij ons asiel mogen vragen omwille van anti-blank racistische wreedheden, waarna ze vrij vlug bij ons zouden kunnen assimileren dank zij hun wortels in onze gemeenschappelijke Europese Kulturele origine.

Plaats een reactie

Delen