illustration shows a session of the investigating commission on the PFAS - PFOS pollution, at the Flemish Parliament in Brussels on Monday 17 January 2022. Several former Flemish ministers will be heared during these hearing sessions. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Uncategorized

Vlaams Parlement: 72 ‘vakantiedagen’ plus wettelijke feestdagen en brugdagen

Wannes Neukermans

Het totaal van politiek reces, de periodes waarin het Vlaams Parlement geen geplande vergaderingen heeft, is 72 dagen. Parlementsleden worden op die dagen dus niet verwacht voor vergaderingen in het Vlaams Parlement. Daarbovenop komen dan nog eens tien wettelijke feestdagen en twee brugdagen. Al mag dat politiek reces niet als vakantie gezien worden, volgens de parlementsleden zelf.

Het Vlaams Parlement kent vijf periodes van politiek reces: een week in de herfst, twee weken kerstreces, een week krokusreces, twee weken paasreces en een zomerreces. Dat laatste duurt van eind juli tot de vierde maandag van september. In het zittingsjaar 2021-2022 gaat het om 72 dagen ‘verlof’, de wettelijke feestdagen en brugdagen met Wapenstilstand en Hemelvaartsdag niet meegerekend. Ter vergelijking: iemand die voltijds werkt in een systeem van vijf dagen per week, heeft wettelijk recht op een minimum van 20 verlofdagen.

Het valt niet te ontkennen, want elke nieuwsredactie merkt het: tijdens de schoolvakanties valt het politieke leven ook stil. Vakantiefoto’s bewijzen het: tijdens de schoolvakanties nemen vele parlementsleden er ook enkele dagen tussenuit.

Jan De Meulemeester, die tot voor kort ‘Vlaams Parlement TV’’ presenteerde, vindt het opvallend. “Ik kan er maar niet wennen: dat parlementen en de politiek bij ons alle schoolvakanties nemen. Krokus, Pasen, Kerst, Allerheiligen, zomer: altijd een massa reisfoto’s op socials van politici en het is hen gegund. Maar toch vreemd, werken op het ritme van schoolgaande jeugd.”

Werk stopt niet bij buitenstappen parlement

Al vinden parlementsleden zelf dat die weken van politiek reces niet als vakantie gezien mogen worden. “De meeste weken werk ik daarvan”, schrijft N-VA-parlementslid Annick De Ridder op Twitter. “Bedrijfsbezoeken, webinars geven, rondetafelgesprekken, overleg met stakeholders… Politiek werk is meer dan de klassieke plenaire op woensdagmiddag of/en de collegezitting op vrijdag.”

Tijdens de periodes van politiek reces zouden politici de tijd hebben om voorbereidend werk uit te voeren. Daarnaast hebben volksvertegenwoordigers ook verplichtingen buiten het parlement, waardoor er niet gesproken kan worden van 72 effectieve verlofdagen. Veel mensen vinden het echter wel problematisch dat er in totaal 15 weken lang, bijna tweeënhalve maand, geen actieve besluitvorming gebeurt. Tijdens periodes van politiek reces zijn er namelijk geen plenaire vergaderingen en commissiezittingen: wetten worden er dus niet gestemd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Vlaams Parlement: 72 ‘vakantiedagen’ plus wettelijke feestdagen en brugdagen”

  1. Schandelijk, de ambtenarij MOET gehalveerd worden, zij verdienen te veel, doen te weinig (enkel pesten doen ze wel goed) en wij, de werkenden, moeten dat allemaal betalen, tijd voor anarchie.

  2. Het is hen ten volle gegund zoveel vakantie te hebben. Alleen vind ik het nogal sneu dat werknemers in de privé soms maar 20 + (6-12) vakantiedagen hebben. Daarnaast, als je de geleverde prestaties bekijkt, begrijp ik niet dat parlementsleden meer zouden verdienen dan leerkrachten. De belastingbetaler is bijzonder, bijzonder, gul met zijn centen. Maar wie beslist daarover?

  3. Zo zie je maar, dit zijn allen profiteurs eerste klas. Overbetaalde nietsnutten, en het echte ‘werkvolk’ maar blijven uitmelken tot de laatste cent. Schandalig !!! Dit is niet werken, dit is tijdverdrijf…mis makend machtsmisbruik!!!

Plaats een reactie

Delen