Registratiecentrum Heizel (foto: Belga)

Uncategorized

Vlaanderen vangt grootste deel Oekraïense vluchtelingen op

Wannes Neukermans

Een maand na de opening van het registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen zijn er al meer dan 33.000 attesten afgeleverd door de Dienst Vreemdelingenzaken. In het begin kende het grote centrum op de Heizel pieken van meer dan 1.000 registraties per dag, maar sinds april is dat niet meer het geval geweest. Uit cijfers die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) bekend maakte blijkt dat Vlaanderen het overgrote deel van de Oekraïners opvangt.

Gemiddeld kwamen er zo’n 500 mensen per dag langs om zichzelf te registreren. In maart ging het vaak tot 1.500 mensen per dag, met pieken tot 2.000 registraties. Dat blijkt uit een persbericht van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Daarin maakte zijn kabinet ook enkele opvallende cijfers bekend over de mensen die uit Oekraïne richting België vluchten.

Zo is 98 procent van de mensen die geregistreerd worden Oekraïner. De overige twee procent heeft een andere nationaliteit, waarbij het vooral gaat over gezinsleden van Oekraïners. Een zeer beperkt aandeel daarvan is erkend vluchteling uit Oekraïne, of een staatsloze. Die percentages blijven stabiel, aldus het kabinet van Mahdi.

Vlaanderen vangt merendeel op

8.144 van de geregistreerden heeft nood aan opvang. Dat is 25 procent. Zij worden door Fedasil aan de crisisopvang toegewezen overal in België. De laatste dagen steeg de opvangnood van wie zich aanmeldt op de Heizel. Daarbij is de ratio boven de 30 procent aan het stijgen, wel bieden er zich minder mensen aan dan in de maand maart. Dat is logisch: toen de Russen Oekraïne net waren binnengevallen, gingen veel mensen nog ‘gerichter’ op de vlucht. Het merendeel van de mensen die in ons land aankwam was specifiek naar België gevlucht omdat ze hier mensen kennen. Dat begint steeds minder vaak het geval te worden.

Van alle Oekraïners die hier aankomen, is nog steeds het overgrote merendeel vrouw. Slechts 35 procent van de geregistreerde vluchtelingen is vrouw. 62 procent van hen is meerderjarig, terwijl 30 procent jonger is dan 12 jaar. Ook opvallend: Vlaanderen vangt momenteel 7.281 vluchtelingen op, wat neerkomt om zo’n 60 procent van het totaal aantal vluchtelingen. Wallonië vangt er 3.545 op, en het Brussels Hoofdstedelijk gewest 1.013.

https://redactie.palnws.be/2022/03/nieuw-registratiecentrum-voor-oekraiense-vluchtelingen-geen-tijd-om-crisis-te-overschouwen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Vlaanderen vangt grootste deel Oekraïense vluchtelingen op”

  1. Logisch.
    Want in het communistische Walgonië van Raoul-bijgebouw-Putain en Elio Fellatio Suck-up-Taxes voelt een vrijgevochten Oekraïner zich niet veilig.

  2. Waarom blijven ze toch steeds naar het racistisch Vlaanderen komen??? Hallo UNIA, enig idee waarom ze “gelokt” worden? Kan de racistische Vlaming geen klacht indienen voor “uitlokking”?

Plaats een reactie

Delen