Matthias Diependaele (foto: Belga)

Binnenland politiek

Vlaanderen wil half miljard terugkrijgen van federale overheid

Wannes Neukermans

Tijdens de zesde staatshervorming zou er een misrekening zijn gebeurd waardoor de federale overheid nog zo’n 500 miljoen euro verschuldigd is aan Vlaanderen. Nu eist de Vlaamse regering dat dat wordt rechtgezet, naar aanleiding van de gesprekken over de meerjarenbegroting van België. Dat schrijft De Standaard.

De voltallige Vlaamse regering van de N-VA, CD&V en Open Vld keurde afgelopen vrijdag een nota goed. Daarin eisten ze een bedrag van zo’n 500 miljoen euro terug van de federale regering. “Al moet de precieze berekening nog gebeuren”, volgens het kabinet van Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele.

Hoe het komt dat die schuld nog openstaat, is terug te brengen naar de zesde staatshervorming in 2011. Met het Vlinderakkoord werden er bevoegdheden met een totaalwaarde van zo’n 16,9 miljard euro overgeheveld naar de deelstaten. Onder andere belangrijke bevoegdheden voor de arbeidsmarkt en gezondheidszorg waren vanaf dan de verantwoordelijkheid van Vlaanderen.

Dotaties woonzorgcentra

Niet alle bevoegdheden werden op één slag overgenomen, waardoor er overgangsperiodes werden afgesproken voor bevoegdheden die de federale regering nog even praktisch zou uitvoeren. De federale overheid hield daarvoor nog een deel van de dotaties in. Bij de afrekening voor de woonzorgcentra liep het echter fout. “De federale overheid heeft in het eerste kwartaal van 2015 ten onrechte alle middelen ingehouden op de dotaties aan de deelstaten. Er is een corrigerende kasoperatie tussen overheidsinstanties nodig”, luidt de nota van de Vlaamse regering.

De federale regering erkent dat er een misrekening is geweest, al is het nooit tot een terugbetaling gekomen. “Op het Overlegcomité van komende vrijdag vragen we dan ook een rechtzetting”, benadrukt woordvoerder Ben Bruynseels. Met dat bedrag zal de Vlaamse schuld aanzienlijk verkleinen.

Onthouding begrotingsgesprekken

Vrijdag staat ook het het indienen van de Belgische meerjarenbegroting tot 2025 op tafel. Die moet eind deze maand naar de Europese Commissie in het kader van het Europese budgettaire kader. De werkgroepen daarover lopen stroef. Zo liet de Vlaamse regering gisteren al formeel weten zich terug te trekken uit de debatten en enkel akte te nemen van het uiteindelijke budgettaire traject dat naar Europa gaat.

De Vlaamse regering wil koste wat het kost voor 2027 haar begroting opnieuw in evenwicht hebben. “We kunnen alleen maar hopen dat de andere onderdelen van dit land dezelfde overwegingen maken en diezelfde moeilijke keuzes maken”, aldus Diependaele. Daarmee doelt hij op Brussel en vooral Wallonië, die met hun stijgende tekorten koers zetten richting faillissement. Al denkt hij niet dat dat het geval zal zijn. Daarom stappen ze uit de debatten: “Gezien de verschillende begrotingspaden is het nu onbegonnen werk om gezamenlijke afspraken te maken.”

Binnen de federale regering, waar de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V en Open Vld ook in zitten, nuanceert men: “Zo’n onthouding gebeurt wel vaker.” Toch klonk er in het verleden al vaker commentaar van Europa op de Belgische begrotingsoefening. Vooral het gebrek aan interne coördinatie ligt aan de basis van dat probleem.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Vlaanderen wil half miljard terugkrijgen van federale overheid”

  1. Is Diependaele nog zo naïef om te geloven dat Brussel en Wallonië ook een begroting in evenwicht zullen hebben tegen 2027!Waarom zouden ze.Vlaanderen zal wel bijpassen zoals naar aloude gewoonte.Solidariteit noemen ze dat daar.Trouwens als BDW zijn droom wil verwezenlijken en met de PS een akkoord wil sluiten zal er boter bij de vis moeten komen.

  2. Dat kan vlugger gaan door de Vlaamse enkel-richting “solidariteit”(sic) geldkraan naar de Derde Wereld hangmatliggers over de taalgrens eens en voor altijd definitief dicht te draaien

Plaats een reactie

Delen