Vooruit is van mening dat Filip Dewinter (Vlaams Belang) niet langer ondervoorzitter van het Vlaams Parlement kan blijven, gezien zijn contacten met Rusland. Dat meldt De Morgen.
De Russische consul-generaal Georgy Kuznetsov wordt per direct uit het land gezet omdat hij verdacht wordt van spionage. Kuznetsov is een bekende figuur in Antwerpen. Met meerdere Vlaamse hoogwaardigheidsbekleders onderhield hij goede contacten. Op 26 januari postte Filip Dewinter op Twitter een foto van zichzelf naast Kuznetsov in het parlement. In die tijd toonde Dewinter nog openlijk sympathie voor Rusland én voor Vladimir Poetin. Bij de foto schreef hij: “De anti-Poetin- en anti-Ruslandhetze helpt ons niet. Neutraliteit is de boodschap. Rusland is onze bondgenoot. Geen vijand.”.
In de tussentijd zegt Dewinter zich vergist te hebben in Poetin en co. “Ik dacht dat hij een nationalist was, maar hij is geëvolueerd naar een imperialist. Ik heb me dus vergist. De agressieoorlog die hij voert in Oekraïne, is op geen enkele manier te verschonen.”
(Lees verder onder tweet.)
Rol onhoudbaar
Vooruit is blijkbaar niet geïnteresseerd in de verontschuldigen van Dewinter. De sociaaldemocratische partij pleit voor een ontheffing uit zijn rol als ondervoorzitter. “Vandaag wordt opnieuw duidelijk hoezeer Vlaams Belang de voorbije jaren als het verlengde van Poetin in Vlaanderen heeft gefungeerd”, zegt Vooruit-fractieleidster Hannelore Goeman in een reactie. “Naast door Poetin betaalde reisjes van Vlaams Belang-mandatarissen, nodigde Filip De Winter een Russische spion doodleuk uit op de koffie in het Vlaams Parlement zelf. Ik ga het Uitgebreid Bureau dan ook vragen dat er een grondige veiligheidscheck wordt doorgevoerd om zeker te zijn dat via dit bezoek geen gevoelige informatie werd gelekt.”
Goeman zegt dat Dewinter daardoor onmogelijk in zijn rol als ondervoorzitter kan blijven. “Gezien de zeer nauwe banden die mijnheer Dewinter onderhield en mogelijks onderhoudt met het Kremlin is zijn positie als ondervoorzitter wat mij betreft onhoudbaar.”
Open Vld is het oneens
Open Vld deelt die mening niet. “Parlementaire discretionaire vrijheid kan je niet zomaar à la tête du client aan banden leggen. Hoe verwerpelijk de ideeën of contacten ook”, zegt fractieleider Willem-Frederik Schiltz. “Wat wel relevant is, is om de financiering van politieke partijen te screenen op Russische invloed. Want het is natuurlijk cruciaal dat partijen niet gebruikt worden door buitenlandse anti-democratische ideologieën”, aldus Schiltz.