Filip Dewinter (Vlaams Belang) als ondervoorzitter van het Vlaams parlement. Photo News

Filip Dewinter (Vlaams Belang) als ondervoorzitter van het Vlaams parlement. Photo News

Uncategorized

Vooruit: Dewinter kan geen ondervoorzitter van parlement blijven na contact ‘Russische spion’

Van de redactie

Vooruit is van mening dat Filip Dewinter (Vlaams Belang) niet langer ondervoorzitter van het Vlaams Parlement kan blijven, gezien zijn contacten met Rusland. Dat meldt De Morgen.

De Russische consul-generaal Georgy Kuznetsov wordt per direct uit het land gezet omdat hij verdacht wordt van spionage. Kuznetsov is een bekende figuur in Antwerpen. Met meerdere Vlaamse hoogwaardigheidsbekleders onderhield hij goede contacten. Op 26 januari postte Filip Dewinter op Twitter een foto van zichzelf naast Kuznetsov in het parlement. In die tijd toonde Dewinter nog openlijk sympathie voor Rusland én voor Vladimir Poetin. Bij de foto schreef hij: “De anti-Poetin- en ­anti-Ruslandhetze helpt ons niet. Neutraliteit is de boodschap. Rusland is onze bondgenoot. Geen vijand.”.

In de tussentijd zegt Dewinter zich vergist te hebben in Poetin en co. “Ik dacht dat hij een nationalist was, maar hij is geëvolueerd naar een imperialist. Ik heb me dus vergist. De agressieoorlog die hij voert in Oekraïne, is op geen enkele manier te verschonen.”

(Lees verder onder tweet.)

Rol onhoudbaar

Vooruit is blijkbaar niet geïnteresseerd in de verontschuldigen van Dewinter. De sociaaldemocratische partij pleit voor een ontheffing uit zijn rol als ondervoorzitter. “Vandaag wordt opnieuw duidelijk hoezeer Vlaams Belang de voorbije jaren als het verlengde van Poetin in Vlaanderen heeft gefungeerd”, zegt Vooruit-fractieleidster Hannelore Goeman in een reactie. “Naast door Poetin betaalde reisjes van Vlaams Belang-mandatarissen, nodigde Filip De Winter een Russische spion doodleuk uit op de koffie in het Vlaams Parlement zelf. Ik ga het Uitgebreid Bureau dan ook vragen dat er een grondige veiligheidscheck wordt doorgevoerd om zeker te zijn dat via dit bezoek geen gevoelige informatie werd gelekt.”

Goeman zegt dat Dewinter daardoor onmogelijk in zijn rol als ondervoorzitter kan blijven. “Gezien de zeer nauwe banden die mijnheer Dewinter onderhield en mogelijks onderhoudt met het Kremlin is zijn positie als ondervoorzitter wat mij betreft onhoudbaar.”

Open Vld is het oneens

Open Vld deelt die mening niet. “Parlementaire discretionaire vrijheid kan je niet zomaar à la tête du client aan banden leggen. Hoe verwerpelijk de ideeën of contacten ook”, zegt fractieleider Willem-Frederik Schiltz. “Wat wel relevant is, is om de financiering van politieke partijen te screenen op Russische invloed. Want het is natuurlijk cruciaal dat partijen niet gebruikt worden door buitenlandse anti-democratische ideologieën”, aldus Schiltz.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




15 gedachten over “Vooruit: Dewinter kan geen ondervoorzitter van parlement blijven na contact ‘Russische spion’”

  1. 🤣Hoe hypocriet kan men zijn. De Winter proberen ze weer te viseren maar zelf hebben ze hun geldverbrandend fosiel wel terug aan een dictatoriale post gezet, echt, men is tegenwoordig voor niks meer verlegen. Deze niet-verkozen nepregering is gelijk een wespennest en moet gewoonweg uitgebrand worden.

  2. Dewinter heeft nooit een adoratie voor Poetin gehad.Hij heeft wel eens gezegd: als ik moest kiezen tussen Erdogan of Poetin dan is het voor Poetin.Toppunt is dat Filip Dewinter in een van zijn bestsellers” Zeggen wat u denkt”, altijd heeft gewaarschuwd voor een militaire dreiging vanuit Rusland en dat Europa waakzaam moest blijven mevrouw Goeman.De mensen moeten de linkse pers niet te letterlijk nemen.Ik weet dit ondertussen allang.

  3. Hypocrisie en lafheid kennen geen grenzen. Waar waren de waarschuwende stemmen toen Poetin aan de grenzen begon te morrelen? Laat diegenen die zich niet in Poetin hebben vergist naar voren komen. Niet drummen, a.u.b.

  4. Welja, laat ons alle politici en partijen uitsluiten die in het verleden goede contacten hebben gehad met moordenaars-dictators. Dan moeten we alvast niet meer op de socialisten hun gezicht kijken. En daar hebben die socialisten in tegenstelling tot Dewinter nog nooit van gezegd dat ze zich vergist hebben.

  5. De sossen zijn zo irrelevant geworden, dat ze enkel met deze idiote opmerkingen nog wat kunnen aandacht wegkapen.
    Nu Open Bld de rol van sjoemelaarpartij overgenomen heeft, voelen ze hun terecht verloren!

  6. Dat men dan maar eens de financiering van Groen! onderzoekt. Veel groene NGO’s en partijen laten of lieten zich rijkelijk financieren door Rusland. Ineens ook de nauwe banden van Tinne Van der Straeten met het Russische staatsbedrijf Gazprom natrekken.

  7. Wat heeft vooruit te zeggen over de taakverdelingen bij andere partijen ? En wat buitenlandse inmengingen betreft : die zijn zo oud als staten bestaan . Langs alle mogelijke analen . zowel amerikaanse , russische , chinese , franse , tomboektoeste als martiaanse .

  8. Joepie, hoog tijd om alle partijen eens te screenen op buitenlands invloed en wie weet waar de lange arm van zowel politiek – bv Erdogan – als economisch – bv EDF – zoal blijkt te zitten.
    Aangezien volgens de woke’s en poco’s enkel rechts in de fout kan gaan, zal ’t blijkbaar een stille wens blijven

  9. De met Amerikaans belastinggeld betaalde reisjes van Annemans en Francken, dat zelfs niet vermeld. Dat mag blijkbaar allemaal. Wat een hypocrisie !

  10. Het minste dat je kan zeggen van Filip is dat ie tenminste durft toegeven als ie een fout gemaakt heeft, al de andere politici doen alsof hun neus bloedt. Wel grappig dat socialisten Vlaams Belangers nu communisten of marxisten noemen, straks noemt “vooruit” zichzelf extreem rechts.

  11. Hoeveel van de rode kameraden(Walen en Vlamingen)
    heulden mee met de USSR tijdens de koude oorlog?Ze liepen op kop tijdens de anti raketten betogingen!Ééntje ervan schopte hetzelf kortstondig tot NAVO secretaris!Hoe dat afliep weet onze huidige federale minister van Volksgezondheid als geen ander!

Plaats een reactie

Delen