Brits antiterreurprogramma te veel gericht op rechts-extremisme, terwijl islamitisch extremisme genegeerd wordt

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Vrouwelijke zelfmoordterrorist doodt 3 Chinese docenten in Pakistan

Carl Deconinck

Een terreuraanslag in de Pakistaanse stad Karachi, heeft aan drie Chinezen het leven gekost. Onder meer het hoofd van het Confucius Instituut, dat academieën heeft over de hele wereld. Ook hun Pakistaanse chauffeur stierf hierbij. China zweert dat de verantwoordelijken een zware prijs zullen betalen. Separatisten uit de Pakistaanse provincie Beloetsjistan eisten de aanslag op.

Het is de eerste keer dat het bevrijdingsleger van Beloetsjistan een vrouwelijke zelfmoordterrorist inzet. De organisatie noemt dit “het begin van een nieuw hoofdstuk. Volgens de politie in Karachi was de dader hoogstwaarschijnlijk een studente aan de universiteit. Naar verluidt droeg ze een boerka en wachtte ze het busje van de drie Chinezen op. Daarna volgde een grote explosie. Een beveiligingscamera filmde alles, al verifieerde de politie dat nog niet. Naast de 4 doden is er ook sprake van een Chinees en een Pakistaanse bewaker die gewond zijn.

China reageert scherp

China veroordeelde de terreuraanslag scherp en eiste dat Pakistan de daders zou straffen, de Chinese burgers zou beschermen en zou voorkomen dat dergelijke incidenten zich opnieuw voordoen. “Het bloed van het Chinese volk mag niet nodeloos vloeien, en zij achter dit incident zullen zeker de prijs betalen”, zei de Chinese regering in een officieel bericht.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en Chinese diplomaten verwachten dat Pakistan de zaak nauwlettend opvolgt en ook de zaken rond de slachtoffers en de gewonden goed regelt. Het verwacht een stevige reactie tegen de verantwoordelijke terroristen.

Bondgenoten

De eerste minister van Pakistan, Shahbaz Sharif, bezocht onmiddellijk na de aanslag de Chinese ambassade om zijn medeleven uit te drukken en mee te geven dat de Pakistaanse regering een diepgravend onderzoek naar het incident zal uitvoeren, straffen zal uitdelen die exemplarisch zullen zijn en de beveiliging ten aanzien van Chinezen in Pakistan zal opvoeren. Sharif zei dat de regering nooit zal toestaan dat dergelijke terreurdaden de vriendschap tussen Pakistan en China zullen ondermijnen. Hij vertelde dat het onderzoek naar de daders achter de aanslag al volop liep.

Het is de eerste grote aanslag tegen Chinezen sinds juli vorig jaar. Toen stierven er bij een zelfmoordaanslag op een bus in Noord-Pakistan dertien mensen, onder wie negen Chinezen die werkten aan een waterkrachtcentrale. Die aanslag was het werk van de lokale tak van de taliban. In Beloetsjistan vonden er in het verleden al meerdere aanvallen tegen Chinezen plaats. De terroristen willen onafhankelijkheid, maar in de regio ligt er ook de belangrijke diepzeehaven van Gwadar. China investeerde al erg veel in het gebied en duizenden Chinezen zijn er aanwezig. Het wil onder meer olie en gas vanuit Afrika en de Arabische landen invoeren langs de haven. In totaal wil China tot 12 miljard dollar investeren in Pakistan. Beide landen hebben dus erg grote belangen in het gebied.

Bevrijdingsleger

Het Bevrijdingsleger van Beloetsjistan (BLA) heeft echter andere plannen. Al sinds de zomer van 2000 voert het bomaanslagen uit. Het streeft naar zelfbeschikking voor het Beloetsjische volk en wil onafhankelijkheid van Pakistan. Ook terroriseert het minderheden in de eigen regio. De organisatie zou steun ontvangen van India en Afghanistan. Naast Pakistan beschouwen ook de EU, de VS en Groot Brittannië de beweging als een terreurorganisatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen