Opletten met wat je zegt in de filmsector: “Maak u geen illusies, cultuur heeft ook een ideologische lijn”

Illustratie. Shutterstock

Uncategorized

VRT-journalist Luc Pauwels: “Marc Van Ranst is er perfect in geslaagd de media te manipuleren”

Anton Schelfaut

Volgens VRT-journalist Luc Pauwels (56) is viroloog Marc Van Ranst er tijdens de coronacrisis perfect in geslaagd om de media te manipuleren. Dat zegt hij in een interview met Humo. “Zijn strategie heeft fantastisch gewerkt”, oordeelt Pauwels.

Pauwels erkent dat de media tijdens de coronacrisis mensen zijn kwijtgeraakt. “We waren niet kritisch genoeg”, betreurt hij. “Dat is de belangrijkste fout die we blijven maken.”

Daarbij verwijst hij naar een studie van politicoloog Stefaan Walgrave, die in het eerste coronajaar de journaals van de VRT en VTM heeft doorgelicht. “Twee derde van de berichtgeving ging over corona. We zaten in een tunnelvisie, één frame domineerde en er kwamen te weinig diverse stemmen aan bod. ‘Voor even leek het nieuws op dat van Rusland of China’, concludeerde hij.”

Mediamanipulatie

Verder wijst Pauwels erop dat viroloog Marc Van Ranst perfect wist hoe hij de media kon sturen en manipuleren. “Een jaar voor de uitbraak van de pandemie legde hij op een wetenschappelijke bijeenkomst in Londen zijn communicatiestrategie bij een gezondheidscrisis uit. ‘Wees overal present in de media’, zei hij. ‘Je sluit een akkoord met hen dat je alles zult vertellen en altijd je telefoon opneemt. Dan kun je het hele veld bestrijken en gaan ze niet naar alternatieve stemmen zoeken.’ Die strategie heeft fantastisch gewerkt”, meent de VRT-journalist.

“Toen de aandacht verslapte, maakte hij zich buitengewoon kwaad over de voorkeursbehandeling van voetballers, die wekelijks werden getest maar elkaar knuffelden na elke goal”, vervolgt Pauwels. “Zo haalde hij opnieuw de voorpagina’s. In Londen gaf hij dat voorbeeld al, een jaar eerder! Tijdens de Mexicaanse griep van 2009 had hij dezelfde truc toegepast.”

Toch hebben de media volgens Pauwels te weinig geleerd uit hun fouten in de coronaberichtgeving. “We hebben de vierde golf aangepakt zoals de eerste”, besluit hij. “En de voorbije weken vlogen we allemaal op de oorlog in Oekraïne, alsof er geen ander nieuws meer was. We bezondigen ons te vaak aan een overdadige focus op één thema.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

38 gedachten over “VRT-journalist Luc Pauwels: “Marc Van Ranst is er perfect in geslaagd de media te manipuleren””

  1. Allez, Pauwels vertelt ons iets, wat we al 20 jaar weten. En wat gaat het ´huis van wantrouwen ´ daaraan doen? Zoals altijd, niets. Ik kijk wel naar het nieuws op buitenlandse zenders, jammer maar helaas.

  2. Ze worden wakker bij de VRT, zal pijn doen om steeds meer te bekennen dat de “wappies” het bij het rechte eind hadden. Waar is ons Liesje??? Nog even en ze zullen zelfs mogen de prik-techniek erkennen als manipulatie en tegen de regels van het verdrag van de mens zijnde.

  3. Beetje laat om Mea Culpa te slaan of moeten we misschien denken : het verstand komt niet voor de jaren? Ze hebben er duchtig aan meegewerkt om deze griezel een forum te geven.

  4. Media leren? Wisten jullie dat hoernalisten trouwens EXTRA loon krijgen uit een ….je gelooft het niet OORLOGSfonds?
    Omdat er ooit enkele geweigerd hebben voor de bezetters te werken krijgen al die lullo’s nu nog steeds extra cash

  5. Merkwaardig dat Pauwels hier nu pas mee op de proppen komt?Sommige van de Vivaldi’s waren hierin ook kampioen.Wanneer de gewone burger hiervan nog maar gewag van maakte werd hij onmiddellijk weggezet als aanhanger van complottheorieën.Het manipulatief gedrag van deze m/v/x is typisch voor aanbidders van totalitaire regimes.Off the record:is Pauwels niet de maker van de “fameuze” reportage over Schild en Vrienden

  6. “We bezondigen ons te vaak aan een overdadige focus op één thema” : inderdaad, maar niet alleen op de corona-crisis of de Oekraïne-crisis, er zijn er zo nog vele (“vluchtelingen”-crisis, “klimaat-crisis”, “poco-rariteiten-alfabet-crisis” …). En stel nu dat de VRT “uit z’n fouten gaat leren” en “zich gaat realiseren dat er nog ander nieuws is”, zal het bestaan van alternatieve websites zoals PALnws die “de gaten opvullen die door linkse MSM worden achtergelaten” dan niet meer nodig zijn ? ‘k Geloof er niks van.

  7. Overdadig de focus richten op één thema wordt in de hand gewerkt door het journaille zelf: beperkte feitenkennis, bereidwillige onderwerping aan politieke druk en tunnelvisie door eigen ideologie.

  8. En het wordt allemaal geslikt. Langzaam glijden we af naar Chinese of Russische toestanden, en dat is de natte droom van Von Ranzig. Diepe afschuw voel ik voor zijn medeplichtigen in de media en de politiek. Niets, maar dan ook niets, rechtvaardigt bewuste misleiding van de bevolking.

  9. van ranst was de spreekbuis van het extreem linkse chinese virus dat hij kwam verdedigen maar geen enkel persorgaan heeft hem daarover aangesproken, in tegendeel, hij mocht elke dag zijn extreem linkse visie delen zoals dat het dragen van een mondmasker niet nodig was heeft hij vele mensen de dood ingejaagd (dat is ook de werkwijze van extreem links). En niemand die hem er over aan sprak. Ondertussen al meer dan 1 miljoen coronadoden door extreem links, putain, extreem linkse rus slacht de mensen af, dagdagelijks vele doden door de islam die van ranst zo koestert, extreem links = dood!

  10. DPG CENSUUR Media, ge moet de schuld NIET alleen op Marcske leggen. We zijn er inmiddels al van bewust dat de oooh zo eerlijke en menselijke media ons gewoon al zolang dat de BBB bestaat, belogen en bedrogen heeft!!! Walgelijk, iedereen die hiermee onder 1 dak kan samenwerken zijn even schuldig en gestoord. Corona, Oekraïne, inflatie, betogingen,… noem het maar. Wij BELGEN kotsen op jullie!

  11. Dat filmpje van manipulerende Von Ranzig circuleert al een paar jaar op het internet. Nu pas een selectieve verontwaardiging bij de gatlikkende hoernalisten? Hypocrieter kun je het niet bedenken.

  12. Sam Brokken was lector en onderzoekshoofd ‘Gezondheidswetenschappen’ aan de PXL hogeschool te Hasselt tot hij er, omwille van zijn vraag naar een open debat over de coronamaatregelen in de Zevende Dag, wordt ontslagen.
    Waar blijft het eerherstel voor Sam Brokken?

  13. Dat dIe pull over Linksoloog ten pas en vooral vaak ten onpas op die “Gentse” sossenrode propaganda toeter S.R.T. mag , mocht en nog zal mogen komen prediken, ligt in het verlengde van de Linkse “pensée unique” die ze promoten.

  14. Och, zijn “frank” is ook gevallen. Iedereen weet dat Van Ranst een links politicus en manipulator is dat zichzelf in bijberoep viroloog noemt. En nu komt de “pers” mea culpa slaan? De msm wilde zelfs niet eens reageren nadat die man verklaarde dat hij levensreddende zaken zoals het dragen van mondmaskers onnodig vond omdat er nationaal geen beschikbaar waren. Dit zegt evenveel over de VRT als over Van Ranst. Sedert vivaldi aan de macht is, is de burger heel wat kritische geworden tegenover wat in de door de overheid gesponsorde media geplaatst wordt. Het gerecht met de affaire JC heeft evenzo een zeer slechte beurt gemaakt en wordt ook meer gewantrouwd door zich voor de politieke kar te laten spannen en de “zelfmoord” van JC niet onafhankelijk te laten onderzoeken. Neem daarbij nog de beperking van de vrije meningsuiting die Q heeft geïmplementeerd en vivaldi heeft alle redenen om veel schrik te hebben na 2024 niet meer alle postjes te zullen hebben.

  15. Wij wisten niet beter gaat niet werken deze keer
    Jullie de mainstreammedia (trouwens van de ganse wereld) zijn mede schuldig aan deze wereldwijde genocide zoals gepland
    Dus kom nu niet doen alsof jullie onschuldig zijn

  16. Nu niet ALLE schild op van Ranst steken, van Gucht, Vlieghe, DeCroo, meester Frank,…: ze hebben allemaal boter op het hoofd. En ze moeten niet afkomen met dat ze het niet wisten… het is intriestig allemaal…en misdadig. Van Ranst manipulatief, idd, maar msm dus wel zeer manipuleerbaar…dat is even erg. O, wat hebben we integere, echte onderzoeksjournalisten gemist de voorbije twee jaar…Zoiets is verbijsterend, treurig en compleet onbegrijpelijk. Idem bij de regering… Ps: volgens heel wat onderzoeken zijn mondkapjes niet efficiënt, en zelfs nefast… Ik lees hier in verschillende reacties kritiek op het aanvankelijk niet promoten ervan door MvR. Stellen dat er hierdoor veel extra doden gevallen zijn, is niet juist en is nog steeds reageren vanuit angstreflex. Dat is niet nodig…

Plaats een reactie

Delen