VS willen maar liefst 33 miljard dollar steun aan Oekraïne geven

Het Witte Huis. Shutterstock

Uncategorized

VS willen maar liefst 33 miljard dollar steun aan Oekraïne geven

Carl Deconinck

Het Witte Huis vraagt 33 miljard dollar aan het Congres om als steun aan Oekraïne te geven. Het grootste deel is bestemd voor het leger. Op die manier willen de Verenigde Staten Rusland pijn blijven doen. Toch blijft het een bijzonder hoog bedrag.

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland gaat nu al de negende week in. Het Westen wil ervoor zorgen dat Rusland in de toekomst geen soortgelijke acties meer zal ondernemen. Daarom stuurt het sinds kort openlijk veel zwaar materiaal naar Oekraïne. Het pakket dat wordt voorgesteld door het Witte Huis is de grootste financiële injectie sinds het begin van de strijd. Het is groter dan de budgetten van heel wat landen. Ter vergelijking: België mikt dit jaar op een budget van iets meer dan 4 miljard euro voor het eigen leger.

De extra middelen zijn dringend nodig, want het ziet ernaar uit dat er een belangrijke periode zit aan te komen in het oosten van Oekraïne. Daar zullen Rusland en Oekraïne strijden op open terrein. Om die reden heeft Oekraïne nood aan drones, tanks, zware artillerie en straaljagers. De NAVO-landen stuurden recent heel wat zwaar materiaal naar het land.

De grootste brok van de steun, zo’n 20 miljard dollar, gaat naar het Oekraïense leger. Ongeveer 10 miljard dollar dient dan weer voor humanitaire en economische hulp. Op die manier geven de Verenigde Staten ook een sterk signaal aan Rusland: de VS zullen aan de zijde van Oekraïne blijven staan. De steun moet de Oekraïners er ook van overtuigen om te blijven vechten en niet tevreden te zijn met een wapenstilstand.

Vijf maanden

“Het financieringsverzoek van de president is wat wij nodig achten om Oekraïne in staat te stellen de komende vijf maanden van deze oorlog met succes door te komen”, vertelde een regeringsfunctionaris aan verslaggevers tijdens een telefoongesprek op woensdag. “En we verwachten dat onze partners en bondgenoten vergelijkbare steun zullen blijven verlenen.”

Het verzoek komt er nadat het Amerikaanse Congres vorige maand voor 14 miljard dollar aan noodhulp naar Oekraïne stuurde. België van zijn kant kondigde aan afgedankte wapens terug te willen kopen, maar dat bleek te duur. Er zijn hier niet veel wapens op voorraad en België is niet in staat om Oekraïne te helpen. Dat vertelde Marc Thys, de vicestafchef van het Belgische leger, vorige week in De Afspraak.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “VS willen maar liefst 33 miljard dollar steun aan Oekraïne geven”

  1. Dat ‘democratisch congres’ is in feite de lobby van de Amerikaanse wapenindustrie. De democratische administratie propt Ukraïene vol met militair materieel dat dan door de Russen wordt vernield door bombardementen. Dat schouwtoneel zal dus nog blijven duren tot de democraten hun meerderheid in het Amerikaanse House kwijt zijn. En in het kader van dat trieste schouwspel tergt de EU de westerse Europese bevolking met absurde maatregelen die het leven moeilijker en moeilijker maken. De vraag kan gesteld welk ‘Europees genie’ dit allemaal stuurt? Of wisten we dat al?

  2. Instellingen die decennialang verwaarloosd en/of mismeesterd zijn worden niet in een handomdraai opgekrikt. Dit geldt federaal voor de strijdkrachten en regionaal voor het onderwijs.

  3. Dit is geen conflict meer tussen Rusland en Oekraïne maar tussen de VS en Rusland met Zelenski als marionet.Ondertussen wrijven aan de andere kant van de plas de wapenfabrieken in hun handjes.Het Amerikaanse leger geraakt van zijn stocks af.Die oorlog is voor Joe een geschenk om de publieke opinie in slaap te wiegen en af te leiden want de VS kampen met enorme binnenlandse problemen(inflatie, kwakkelende economie,criminaliteit, verminderde koopkracht middenklasse,woke,CRT etc….).Bij veel Amerikanen,ook zij die voor de Democraten hebben gestemd,gaan de ogen open en is de teleurstelling groot.Bij de midterms gaan sleepy Joe en co een opdoffer krijgen en zal hij de laatste twee jaar een lame duck zijn,om dan de annalen in te gaan als een nul.Over de op zijn minst merkwaardige financiële banden die de Bidenclan heeft met Oekraïne en China en zijn belasting aangifte zal er ook nog wel het één en ander aan het licht komen!Zelfs de linkse media kunnen dit niet langer onder de mat vegen.De EU lopen aan de leiband maar Michel en Ursula gaan nog rare ogen trekken.GB,van oudsher een meeloper van de VS,verkondigen stoere praat.Ondertussen zit de EU met Oekraïens vluchtelingenprobleem in Hongarije en Polen.Deze twee uitgespuwde landen krijgen terecht de indruk dat ze aan hun lot worden overgelaten.Beweren dat zowel de NAVO als de EU eendrachtig zijn is keeping up appearences.België met zijn linkse regering keft vanaf de zijlijn mee!

  4. Het einde van de wereld nadert.Het westen blijft maar wapens leveren aan die zot Zelensky.Want zijn populariteit daalt met de dag.Oekraiense vluchtelingen zeggen zelf dat Zelensky hen als schild gebruikt.Ze geraken moeilijk het land uit.Hopelijk geeft hij zich over want Poetin bluft niet.Maar het dringt gewoon niet door bij de de VS en Europese leiders dat hij kernwapens( tactische en de lichtste eerst) zal inzetten.Zelensky onderschatte Poetin al van in het begin.Hij is niet meer in staat om het land te leiden.De democratie is dood.Nergens wordt er naar het volk geluisterd.Is Biden Vietnam al vergeten? De huidige vijand is even machtig als de VS en China steunt hem.Niet lang meer of Taiwan wordt aangevallen.Gaan Biden en Boris dan nog een grote mond opzetten? I.p.v geld vrij te maken voor wapens kan het beter voor eigen volk besteed worden.

  5. Miljoenen Amerikanen die in armoede leven en zich geen sociale zekerheid kunnen permitteren. Het laat de liberale democraten Siberisch koud. Minachting voor het plebs in de VSA. Alleen tijdens de verkiezingen komt de armoede kortstondig aan bod in de politieke debatten. De superrijken (o.a. Joe Biden) investeren liever overheidsgeld in oorlogstuigen en oorlogen. 33 miljard dollar om Oekraïne verder te laten vernietigen. Russen en Oekraïners worden gemanipuleerd door de Wall Street- en Witte Huis criminelen.

Plaats een reactie

Delen