Brusselse Ring (bron: Belga)

Binnenland politiek

Wegdek kost Brussels Gewest meer dan 750.000 euro aan schadevergoedingen

Wannes Neukermans

Vorig jaar heeft het Brussels Gewest 771.547 euro aan schadevergoedingen uitgekeerd wegens de slechte staat van de gewestwegen. Dat blijkt uit het antwoord van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op een vraag van MR-parlementslid Françoise Schepmans.

Volgens Schepmans blijkt uit het antwoord van de minister dat niet alleen autobestuurders schade hebben geleden. Zo werden er 210 klachten behandeld, waarvan 107 na incidenten op de Brusselse Ring. Ook vijf motorrijders, dertien voetgangers, negentien fietsers en drie stepgebruikers liepen schade op wegens de slechte staat van het wegdek. Hoogstwaarschijnlijk ligt dat aantal veel hoger, aangezien lang niet iedereen klacht indient.

Niet eenvoudig klacht in te dienen

Hoewel het niet eenvoudig is, kan een weggebruiker na een ongeval verhaal halen bij de wegbeheerder. In 2021 registreerde de dienst Mobiliteit 250 klachten over de gewestwegen, terwijl het aantal de jaren voordien onder de 200 lag. Twintig procent van het Brusselse wegennet bestaat uit gewestwegen.

In 2021 werd 771.547 euro aan schadevergoedingen uitgekeerd, voor 89 procent in het kader van gerechtelijke dossiers. Volgens het MR-parlementslid waren er dubbel zoveel zwakke weggebruikers die actie tegen het Gewest ondernamen. “De veiligheid van alle weggebruikers moet een prioriteit zijn. Dat houdt ook een regelmatig onderhoud van de gewestwegen in, die belangrijke assen zijn voor de Brusselse mobliteit”, benadrukt Françoise Schepmans.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Wegdek kost Brussels Gewest meer dan 750.000 euro aan schadevergoedingen”

  1. En wat doet corrupt justitie in Vlaanderen, seponeren als de burger schade heeft geleden maar wat wil je als de procureur generaal patrick vandenbruwaene van verzopen vld en vrijmetselaar zelf corrupt is. Patje, gaat ge me weer in de cel stoppen omdat ik uw corrupt gedrag aanklaag? Ambetantenaar van mijn kloten.

Plaats een reactie

Delen