Wereld reageert vol afschuw op gruwel in Oekraïne, China kiest voor andere houding

Chinees minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Shutterstock

Uncategorized

Wereld reageert vol afschuw op gruwel in Oekraïne, China kiest voor andere houding

Carl Deconinck

Nu de Russische troepen zich terugtrekken ten noorden van Kiev, ziet men steeds duidelijker waaraan het Russische leger zich schuldig maakte. Massagraven duiken her en der op, en honderden lichamen van burgers liggen verspreid op de straten. Wereldleiders spreken van oorlogsmisdaden. Verschillende leiders riepen al op om Russisch president Vladimir Poetin voor een internationaal gerechtshof te berechten. China houdt zich echter op de vlakte.

De weerzinwekkende ontdekkingen in onder meer Boetsja leiden wereldwijd tot felle reacties. Overal veroordeelt men het doden van onschuldige burgers en spreekt men van een schending van de internationale mensenrechten. Rusland ontkent en spreekt van opgezet spel. Maar in China blijft het opvallend stil.

Pas na een gesprek tussen Kiev en Peking meldde Chinees minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi dat “China oprecht vrede wil in Oekraïne”. Het land verwees daarbij naar de gevolgen van de invasie voor de bevolking, maar bleef stil over de gebeurtenissen in Boetsja. Dmytro Kubela, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, gaf op Twitter aan dat er solidariteit was tussen beide landen. Het statement was eerder zwak en staat in contrast met wat Oekraïne aan het Westen vraagt. “We delen de overtuiging dat het einde van de oorlog tegen Oekraïne de vrede dient, wat in het belang van beide landen is, en goed is voor wereldwijde voedselveiligheid en internationale handel.”

“China wil vrede”

“Het ligt in de historische en culturele traditie van China, alsook in het lang gevoerde buitenlands beleid, om vrede te bepleiten en zich te verzetten tegen oorlog”, zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, achteraf. “Met betrekking tot Oekraïne heeft China geen geopolitieke belangen, noch zal het lijdzaam toekijken vanop een afstand of olie op het vuur gieten. Het enige wat China wil, is vrede in Oekraïne.”

Die woorden zijn weinig overtuigend. Ook China ziet de NATO als een bedreiging en legt de oorzaak van de oorlog bij het Westen. In de binnenlandse, staatsgecontroleerde pers verwijt het land vooral de Verenigde Staten oorlogsretoriek en agressie, terwijl het weinig zegt over Rusland. Meer nog, het koopt goedkoper dan ooit olie en gas bij Poetin.

Het communistische China laat daarnaast opvallend veel verdachte informatie vrij circuleren. Russische berichten die de slachtingen ontkennen, zijn er geen probleem. Op de Chinese sociale media staan ook heel wat berichten van complotdenkers en mensen die de moorden afdoen als vals of in scène gezet. De Chinese overheid schildert Poetin af als een sterke leider die zich verzet tegen westerse opdringerigheid en pesterijen.

(Lees verder onder de tweet.)

Deel bevolking reageert anders

In tegenstelling tot het regime, zien veel Chinese burgers echter wel wat de realiteit is. Heel wat Chinezen schrijven berichten op het Weibo-account van de Oekraïense ambassade. Daarin betuigen ze hun steun voor het aangevallen land. Ze veroordelen de schending van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit, principes die de Chinese overheid doorgaans ook huldigt. De meest gelikete berichten zijn fel tegen de Russische agressie. Sommige cijfers tonen duidelijk aan dat veel Chinese inwoners sterk meeleven met Oekraïne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Wereld reageert vol afschuw op gruwel in Oekraïne, China kiest voor andere houding”

  1. “veel” Chinese burgers, diegen die ik ken in België toch niet… Uit wat maakt men op dat het veel burgers zijn, peiling gedaan? En Amerika had alle belang om deze oorlog te laten beginnen… Milajrden extra inkomsten via hun wapenindustrie en hun gas

  2. die stand up comedian betrekt gans de wereld in zijn oorlog die hij ontketend heeft samen met demente joe,kale michel ,mooie ursula en de Navo.Hij had misschien gedacht dat de Russen losse flodders of waterpistooltjes zouden gebruiken,hij had verkeerd gedacht.Waarom moest oekraïene per sé bij de Navo of de EU komen,we hebben al arme staten genoeg die we moeten onderhouden.Wij zijn nu de dupe,zelenski weg en de vrede komt terug.Het Westen wil overal een woke democratie instaureren maar er zijn landen die dat niet willen,probeer het eens in China

  3. Gaan we de naïviteit van de afgelopen decennia opnieuw verderzetten tegenover China ? Stop al die economische handel, maak ons niet afhankelijk van China: het zal ons evenzeer zuur opbreken. Geloof in eigen kunnen en sluit de grenzen. De wereldeconomie heeft gefaald. De mondialisering was een fake-idee. Verlies van zowat alles wat ons dierbaar is. We gaan voor duurzame energie met zonnepanelen uit China ! Stop daarmee.
    Misschien moeten we toch terug naar onze eigen fossiele brandstoffen: steenkool.
    Wat kan het milieu ons schelen als ze ons komen vermoorden ? (zullen de Oekraïners denken, en wij misschien binnenkort ook)
    De Chinezen willen vrede ? Ook in Hong-Kong en in Taiwan ?

Plaats een reactie

Delen