De Oekraïense president Volodimir Zelenski. Shutterstock

De Oekraïense president Volodimir Zelenski. Shutterstock

Uncategorized

Zelenski beschuldigt Rusland van “genocide” in Oekraïne

Van de redactie

De Oekraïense president Zelenski beschuldigt Rusland van het plegen van genocide. De directe aanleiding daarvoor zijn de berichten over het drama in de stad Boetsja. Volgens de burgemeester van deze stad hebben Russische troepen zeker 300 burgers gedood.

“Ja, dit is een genocide”, zei hij in een interview met de Amerikaanse tv-zender CBS. “De eliminatie van de hele natie en haar volk. Wij zijn burgers van Oekraïne. We tellen meer dan honderd nationaliteiten. Dit is de vernietiging en uitroeiing van al die nationaliteiten.”

Zelenski riep ook op tot de terugtrekking van “100 procent van hun troepen” om minstens terug te keren naar de situatie van voor 24 februari, de dag van de Russische invasie. “Dat zou ons toelaten om te beginnen spreken van andere kwesties rond het einde van de bezetting en hoe we daarna zullen leven”, zei hij aan CBS.

“Ze bombarderen zoveel dat ik zelfs geen vergadering kan houden”, aldus nog Zelenski. “Dus eerst een staakt-het vuren, dan kunnen we een ontmoeting hebben met de Russische president. Pas wanneer de oorlog eindigt, zullen we spreken over veiligheidsgaranties en neutraliteit.”

Rusland ontkent

De Russische regering ontkent dat er in Boetsja burgers zijn gedood. Volgens het ministerie van Defensie hebben de Russische troepen de stad op 30 maart verlaten. De foto’s en video’s waarop tientallen burgerslachtoffers te zien zijn, zijn volgens de Russen door Oekraïne verspreid “ter provocatie”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Zelenski beschuldigt Rusland van “genocide” in Oekraïne”

  1. Aan de beelden te zien gewoon propaganda. De “lijken” liggen er wel heel netjes bij, zo nu en dan met een fiets over zich geplaatst. Of ik moet me wel heel sterk vergissen, en dat lijkt me na 12 jaar S.O.F. en enkele jaren privé niet waarschijnlijk.

  2. Hoe meer beschuldigingen van zelensky, gesteund door de EU en VS, hoe meer ik moet terugdenken aan de paniek die werd gezaaid omtrent Corona. Berichten die achteraf bleken onjuist te zijn.
    Wat betreft genocide: is het ontzeggen van studeren in je moedertaal (vanaf 15 jaar) geen culturele genocide?

  3. Zelenski is mede verantwoordelijk voor het bloedbad. Riep hij niet op om te strijden tot de laatste man/vrouw? Herschiep hij de steden niet tot militaire vestingen? Maw Zelenski arrogantie maakte van Oekraïne een immens Stalingrad. Vanuit een militair standpunt gezien tot nader order met succes. Daar betaalde de burgerlijke bevolking, die niet wilde of kon vluchten, wel een zware prijs voor.

  4. Nu mag iedereen over mij denken wat hij of zij wil, maar ik denk dat Zelensky een echte demagoog is, die regelmatig een loopje neemt met de waarheid. Vanuit een nogal lastig te begrijpen afkeer van Rusland trapt een hoop mensen in zijn demagogische praat. Krieg ist Krieg! Op die regel bestaan er geen uitzonderlingen. Ik keur niemands misdaden goed, ook niet die van de Russen, doch evenmin die van de Oekraïners. Meer zelfs: ik durf er nu mijn hand niet voor in het vuur steken dat ikzelf geen onzalige dingen zou uithalen, als ik in de schoenen van de vechtende partijen zou staan. Er was er ooit ene die zei: kijk niet naar de splinter in andermans oog, maar zie naar de balk in uw eigen oog. Daar is iets van, nietwaar? Tegelijk misschien de misselijke links-liberale propagandamachine veroordelen lijkt me zinvol.

  5. Wanneer halen we die gevaarlijke stokebrand die gans Europa dreigt mee te sleuren in de oorlog eindelijk eens van het scherm in plaats van constant onze angstpsychose te laten aanwakkeren door Zelinsky’s beelden uit Oekraïne ?

Plaats een reactie

Delen