Shutterstock

Shutterstock

Uncategorized

Zelenski: “Dit is nog maar het begin. Rusland wil ook andere landen veroveren”

Van de redactie

De Russische invasie in Oekraïne is nog maar het begin. Daarna zal Moskou andere landen proberen veroveren, zo waarschuwt de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei vannacht in zijn dagelijkse videoboodschap dat het Russische leger zijn vizier ook op ‘andere landen’ heeft gericht. Hij doelde daarmee op Moldavië, dat in het zuidwesten aan Oekraïne grenst. Daar ligt ook Transnistrië, een bijna door niemand erkende pro-Russische ‘republiek’ die zich heeft afgescheiden van Moldavië. 

Zelenski reageerde op uitspraken van een hoge Russische legerleider. Die zei gisteren dat het nieuwe doel van Rusland is om de hele zuidkant van Oekraïne te veroveren, zodat de weg vrij is naar Transnistrië. Dit bewijst volgens de president dat de invasie van Oekraïne slechts het begin is van een bredere oorlog. 

Ook Joelia Timosjenko, de voormalige premier van Oekraïne en één van de hoofdfiguren bij de Oranjerevolutie in 2004, waarschuwde donderdag in een interview met La Repubblica dat de oorlog nog zal uitbreiden. “Poetin wil terugkeren naar de oude grenzen, niet die van de Sovjet-Unie, maar die van het Russische rijk“, klonk het.

Een toiletpot stelen

Rusland beweerde eerder al dat de rechten van Russischsprekenden in Moldavië worden geschonden, zegt Zelenski. “Maar, om eerlijk te zijn, het grondgebied waarop Rusland zich moet bekommeren om de rechten van Russischsprekenden is Rusland zelf. Waar er geen vrijheid van meningsuiting is, geen vrijheid van keuze. Waar er simpelweg geen recht is om van mening te verschillen. Waar armoede goed gedijt en waar het menselijk leven waardeloos is.”

“In die mate zelfs dat ze naar ons komen, ten oorlog trekken om iets te stelen dat op zijn minst lijkt op een normaal leven. Vroeger zeiden ze dat het hun droom was om Parijs te zien en dan te sterven. Hun gedrag nu is schokkend. Hun droom is nu blijkbaar om een toiletpot te stelen en dan te sterven.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Zelenski: “Dit is nog maar het begin. Rusland wil ook andere landen veroveren””

Plaats een reactie

Delen