Uncategorized

Zus Noord-Koreaanse leider haalt uit naar Zuid-Koreaanse minister van Defensie: “Uitschot”

Carl Deconinck

Het ziet er naar uit dat de relatie tussen Noord-Korea en Zuid-Korea verslechtert. De zus van Kim Jong-un haalde zondag hard uit naar Zuid-Korea. Zo noemde ze de minister van Defensie “uitschot”, en dreigde ze met een “ramp” naar Zuid-Korea toe.

Noord Korea voerde recent weer enkele rakettesten uit en kreeg daardoor veel kritiek van de internationale gemeenschap. Daarom stemden de Verenigde Naties onder leiding van Amerika een resolutie tegen de vele inbreuken op de rechten van de mens in Noord-Korea. Het communistische land repliceerde via een bericht waarbij het Amerika beschuldigt zelf allerlei sociaal kwaad en institutionele overtredingen tegen de mensenrechten uit te voeren.

Dit alles gebeurt terwijl er net een nieuwe president verkozen is in Zuid-Korea. Yoon Suk-yeol zal zich minder zacht opstellen ten aanzien van Noord-Korea, in tegenstelling tot zijn voorganger, die koos voor de zachte aanpak. Hij wil de relaties met Amerika ook opnieuw sterker aanhalen. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie had verklaard dat zijn land klaar is voor elke aanval uit het Noorden, als reactie op de vele rakettesten die Noord-Korea recent uitvoert. “Momenteel bezit ons leger een groot arsenaal van raketten en hebben we de capaciteiten om snel en gericht toe te slaan op elk doelwit in Noord-Korea“, zei de minister van Defensie.

Hysterisch

Die woorden vielen slecht in Noord-Korea. Kim Yo Jong, de zus van Kim Jong-un, reageerde in een vurig bericht. “De Zuid-Koreaanse minister van Defensie onthulde zijn op confrontatie gerichte hysterie toen hij sprak over preventief aanvallen. Deze onzinnige en uitschot-achtige man durfde te spreken over een preventieve aanval tegen een staat met kernwapens. Met een zinloze snoeverij die ook nooit voordelig zal zijn voor Zuid-Korea. Hij is een agressieve maniak die denkt aan conflict met zijn volksgenoten uit het Noorden. Zijn roekeloze en ongetemperde retoriek verslechtert de relaties alleen maar, en zorgt voor meer militaire spanning op ons schiereiland. We kunnen niet anders dan zijn hysterische woorden ernstig nemen en overwegen om veel zaken te herzien.”

De zus van dictator Kim Jong-un vond dat Zuid-Korea haar minister maar beter zou straffen als het een ramp wil afwenden, en zei dat ze hem zo nooit meer wilde horen. Nochtans zijn er midden april gezamenlijke militaire oefeningen gepland, met Amerika en Zuid-Korea. Die zijn door de coronapandemie een tijdje niet kunnen doorgaan. Mogelijk zullen die ook zorgen voor extra nervositeit.

Kim Yo Jong is de zus van Kim Jong-un en is de laatste jaren steeds prominenter op de voorgrond getreden in haar land. Ze is vicedirecteur van het centraal comité van de communistische arbeiderspartij en neemt geregeld een publieke rol op zich om het regime te vertegenwoordigen. Haar naam valt geregeld als opvolger van haar broer.

Communisme

Noord-Korea is een totalitaire dictatuur waarin de macht ligt bij de Koreaanse Arbeiderspartij en de Kim-dynastie die het land sinds de oprichting regeert. De politieke leider is Kim Jong-un, de kleinzoon van oprichter Kim Il-sung, die als eeuwig president nog steeds vereerd wordt. De economie wordt naar communistische economische inzichten gedomineerd door staatsbedrijven en de landbouw is gecollectiviseerd. In de jaren ’90 was er nog een grote hongersnood. Volgens internationale organisaties en gevluchte inwoners maakt het regime zich veelvuldig schuldig aan mensenrechtenschendingen. Het land zou ook gebruik maken van concentratiekampen, waar zo’n 200.000 mensen zouden opgesloten zitten. Maar zelfs voor de ‘vrije’ bevolking is er niet bijzonder veel vrijheid.

In 2016 zorgde de PVDA in België voor ophef toen bleek dat een delegatie van de partij naar een internationaal communistisch congres was gegaan waar ook een Noord-Koreaanse delegatie afgevaardigd was. Ze kregen toen heel wat kritiek over zich heen, onder meer van N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Als je de balans opmaakt: wat voor lieden zijn dit? Zijn dit mensen die nu meer of minder afstand genomen hebben van de uitwassen van hun eigen ideologie?”, zei De Wever toen. Hij omschreef de marxisten als “het restafval van de 20ste eeuw.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen