34 LGBT-organisaties mobiliseren zich in Spanje tegen "extreemrechts", slechts 18 demonstranten dagen op

El Diario Andalucia

Uncategorized

34 LGBT-organisaties protesteren in Spanje tegen “extreemrechts”, slechts 18 demonstranten dagen op

Carl Deconinck

Meer dan dertig LGBT-organisaties wilden afgelopen donderdag een signaal zenden in Sevilla. Ze wilden de samenleving waarschuwen voor wat zij “extreemrechts” noemen naar aanloop van de verkiezingen van de autonome regio Andalusië. Die vinden op 19 juni plaats. De opkomst viel echter tegen.

Vertegenwoordigers van lesbiennes, homo’s, transseksuelen en intersekse personen vragen om op 19 juni te stemmen voor progressieve en linkse krachten. Ze zakten daarom af naar Sevilla om hun manifest openbaar te maken. ‘Het LGBTQI-front voor vooruitgang’ waarmee 34 lesbische, homoseksuele, trans-, biseksuele en intersekse entiteiten uit alle provincies, en ook organisaties zoals UGT of APDHA hun stem willen laten horen. “Stem met enthousiasme en hoop, niet met angst of haat” op linkse partijen. “Andalusiërs, sta op om onze rechten te beschermen en blijf vooruitgaan. Ga massaal stemmen.”

Dat die LGBT-organisaties niet bijster veel steun genieten, werd pijnlijk duidelijk. Ondanks de steun van de rijkelijk gesubsidieerde vakbonden kwamen er slechts 18 demonstranten opdagen. Bevriende media probeerden de schade te beperken door close-up foto’s te publiceren, maar videobeelden laten weinig aan de verbeelding over.

Vox

De betoging lijkt een product te zijn voor de angst die bij links leeft rond Vox. De conservatieve, patriottische partij heeft de wind in de zeilen en lijkt niet van plan te zijn in mee te gaan in de radicale agenda van links. “De opmars van extreemrechts en zijn aanwezigheid in Andalusische instellingen vormt een reële bedreiging voor het leven van veel mensen. Voor vrouwen, LGTBI-mensen en migranten en geracialiseerde mensen vanwege hun duidelijke machismo, racisme en LGTBI-fobie”, aldus klonk het op de ‘betoging.’

Volgens de peilingen staat Vox op een mooie winst. Ook de centrumrechtse Partido Popular zou het zeer goed doen. Die lijken de grootste partij te zullen worden. Omgekeerd staan de linkse partijen op verlies. De evenementen van de rechtse partijen lijken in elk geval meer mensen te kunnen enthousiasmeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “34 LGBT-organisaties protesteren in Spanje tegen “extreemrechts”, slechts 18 demonstranten dagen op”

  1. aantal is representatief voor hun reële aanhang . 0,00001 % van de bevolking , maar 90 %van het geklaag en het gejammer . en waarschijnlijk 50 % of meer van de subsidies .
    Geef ze hun eigen dwergstaatje , vatikaanstad bevoorbeeld , en laat ze hun eigen zaken runnen en hun eigen rekeningen betalen .

Plaats een reactie

Delen