Actrice Rachel Zegler nabij een reclamebord met een afbeelding van de originele prinses. Foto X

Actrice Rachel Zegler nabij een reclamebord met een afbeelding van de originele prinses. Foto X

Uncategorized

40 procent van uranium in Belgische kerncentrales heeft link met Rusland

Belga Press Agency

Naast Russische olie en gas doet België ook een beroep op Rusland voor uranium. Veertig procent van het uranium dat in Belgische kerncentrales wordt gebruikt heeft een link met Rusland, zo schrijft Le Soir donderdag op basis van gegevens van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

Twintig procent komt rechtstreeks uit Rusland, terwijl 19,7 procent geïmporteerd wordt uit Kazachstan.

Deze maand ontvangt Synatom – dat instaat voor de bevoorrading van de kerncentrales van Doel en Tihange – een nieuwe voorraad uranium. “Het gaat om de laatste levering. Syantom heeft geen enkel lopend contract meer met Rosatom (het Russische Atoomagentschap, n.v.d.r.) en zijn filialen”, aldus Van der Straeten. De levering is echter afkomstig uit Kazachstan en werd aangekocht bij Uranium One, een filiaal van Rosatom.

De kerncentrales van Doel en Tihange verbruiken jaarlijks circa 1.000 ton uranium. Er is voorlopig geen nieuwe bestelling nodig aangezien de centrales in 2025 de deuren zouden sluiten. Als de Belgische staat en Engie een akkoord vinden over de levensduurverlenging van twee centrales komt de vraag opnieuw op tafel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “40 procent van uranium in Belgische kerncentrales heeft link met Rusland”

  1. Vreemd , uit onze voormalige Kolonie ‘Congo kunnen ze genoeg Uranium krijgen en dan spreken we nog niet van ‘Katanga- waar ‘Union Miniere – grootte hoeveelheden ter beschikking kan stellen aan België??? Vreemde gang van zaken op zen minst…

Plaats een reactie

Delen