Journaliste van Al Jazeera, sterft bij vuurgevecht op Westelijke Jordaanoever

Via Al Jazeera

Uncategorized

Amerikaans-Palestijnse journaliste sterft bij vuurgevecht op Westelijke Jordaanoever

Carl Deconinck

Shireen Abu Akleh (51), een bekende journaliste bij de Arabische nieuwszender Al Jazeera, kreeg een kogel in haar gezicht bij een vuurgevecht in de regio van Jenin. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen. Israël en Palestijnen geven elkaar de schuld.

Shireen Abu Akleh was zelf Palestijnse, al bezat ze ook de Amerikaanse nationaliteit. Ze was al 25 jaar aan de slag bij de Arabische nieuwszender. De journaliste maakte een verslag over een raid van het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp bij Jenin. Een andere journalist, Ali Samoadi, kreeg een kogel in de rug, maar overleefde.

Er waren de laatste weken heel wat terroristische aanvallen in Israël, de laatste nog geen week geleden. Het Israëlische leger, (IDF) reageert door invallen te doen bij Palestijnse verdachten. Daar zijn ze nu heel actief mee bezig. Die invallen worden extreem vijandig onthaald aan Palestijnse kant. Dat wilde Abu Akleh in beeld brengen. Samen met zeven andere journalisten, allemaal in beschermende kledij met het woord ‘pers’ op gedrukt, gingen ze zelfs langs Israëlische soldaten zodat die zouden weten dat er journalisten in de buurt waren.

(Lees verder onder de Tweet.)

Schuld van Israël

Samoadi wijst met de beschuldigende vinger naar Israël. Hij zegt dat er geen Palestijnse militanten of burgers in de buurt waren. Samoadi spreekt van drie schoten. De eerste miste hen, een tweede raakte zijn rug en een derde doodde Abu Akleh. Ook Al Jazeera, wijst hen als schuldige aan. De zender onderstreept dat een gebouw waar ze in werkten vorig jaar al gebombardeerd werd door Israël. Het spreekt van een “flagrante moord” die “internationale wetten en normen” schendt. Al Jazeera noemde de dood van Abu Akleh een “afschuwelijke misdaad, waarmee men de media wil verhinderen hun boodschap te brengen”.

“Wij houden de Israëlische regering en de bezettingstroepen verantwoordelijk voor de moord op wijlen collega Shireen”, aldus de zender in een verklaring. Al Jazeera Media Network riep de internationale gemeenschap op om de Israëlische bezettingstroepen verantwoordelijk te houden voor hun “opzettelijk viseren en het doden” van Abu Akleh. Uit de beelden van het incident zelf is het moeilijk op te maken wie op wie schoot.

Schuld van Palestijnen

De woordvoerder van het IDF klinkt echter anders. Die zegt te denken dat het niet het leger was dat verantwoordelijk is voor de dood van Shireen Abu Akleh. Israël meent dat het Palestijnse militanten zelf waren die haar hebben gedood. Dat lijkt bevestigd te worden door beelden van de dood, die op sociale media circuleren. Daar is te horen hoe Palestijnen zeggen dat ze iemand hebben geraakt. Ze zijn ervan overtuigd dat het een soldaat is. “Hij ligt op de grond.” Met hun kogelvrije vesten en helmen is het niet onmogelijk om aan te nemen dat Palestijnen de journalisten op afstand zagen als militairen. Bovendien meldt het IDF dat er geen enkele soldaat geraakt werd in Jenin.

Onderzoek naar dood Shireen Abu Akleh

De eerste minister van Israël, Naftali Bennett, zei “dat er een grote kans bestaat dat de Palestijnen, die wild in het rond schoten, verantwoordelijk zijn voor de ongelukkige dood van de journaliste”. Bennett noemt de beschuldigingen tegen het leger dan ook “ongegrond“. De minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, zei dat Israël een gezamenlijk onderzoek naar de trieste dood van Abu Akleh aanbood. Hij voegde eraan toe dat “journalisten in conflictgebieden moeten worden beschermd en wij allen de verantwoordelijkheid hebben om de waarheid boven tafel te krijgen”.

Amerikaanse ambassadeur Tom Nides liet zich ook al uit over de zaak, aangezien Abu Akleh de Amerikaanse nationaliteit had volgt Amerika deze zaak van dichtbij. Hij wil een grondig onderzoek naar de precieze omstandigheden van haar dood.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) is momenteel in Israël. Ook zij reageerde op de moord op de journaliste. “Nooit zal ik straffeloosheid en deze afschuwelijke onrechtvaardigheid aanvaarden”, schreef ze op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Amerikaans-Palestijnse journaliste sterft bij vuurgevecht op Westelijke Jordaanoever”

  1. Beste Kitir, de pers mag nooit een doelwit zijn??????? Slapp processen tegen ’tscheldt, huiszoekingen, zelfs gevangenzetten van een medewerker, waar was je protest toen?

Plaats een reactie

Delen