Amerikaanse centrale bank voort hoogste rentestijging door in decennia om inflatie te bestrijden

shutterstock

Uncategorized

Amerikaanse centrale bank voert hoogste rentestijging sinds decennia door

Carl Deconinck

De Amerikaanse Fed, de centrale bank, heeft de rente met een half procentpunt verhoogd. Dat is de hoogste stijging sinds 2000. Het is al de tweede renteverhoging dit jaar. De centrale bank hoopt zo om de torenhoge inflatie tegen te gaan.

De Amerikaanse economie zit in zwaar weer. De inflatie klokt af op 8,5 procent. Die inflatie valt bovendien samen met erg hoge prijzen van bijvoorbeeld brandstof, voeding en woninghuur. Daarnaast is er ook een tekort aan arbeidskrachten.

Het hoofd van de centrale bank, Jerome Powell, die uitzonderlijk zelf het volk toesprak, vertelde dat hij bezorgd is over de steeds hoger oplopende prijzen. Hij beloofde er alles aan te zullen doen om die te laten dalen. De renteverhoging is daar een belangrijk wapen in. Er zullen nog renteverhogingen volgen in de loop van het jaar. Een renteverhoging moet prijsstijgingen afremmen omdat het geld lenen duurder maakt en zo een rem zet op de uitgaven. De vraag zou hierdoor moeten afnemen en dus zouden de prijzen dan dalen.

Het is echter maar de vraag of dat mechanisme zo zal werken. De levensduurte gaat immers omhoog door de stijgende energieprijzen en de grondstoffenschaarste, zaken die alleen maar erger zijn geworden door de oorlog in Oekraïne. De centrale bank belooft ook om de staatsleningen af te bouwen. Hierdoor zal lenen ook duurder worden. De Fed is er echter van overtuigd dat de economie zelf sterk is en dat men zich weinig zorgen moet maken over een recessie of krimp.

Historisch

De inflatie staat op het hoogste pijl in 40 jaar. De laatste keer dat het zo hoog was, was in 1981. De inflatie stond toen op 8,9 procent. De situatie toen werd gekeerd dankzij het het beleid van de Republikeinse president Ronald Reagan. Hij voerde enkele stevige belastingverlagingen door. Vandaag zit er met Joe Biden echter een Democraat aan het stuur, en die kiest voor hogere overheidsuitgaven. Die hoge uitgaven gaan gepaard met een zeer hoge inflatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Amerikaanse centrale bank voert hoogste rentestijging sinds decennia door”

Plaats een reactie

Delen