Anarchisten werpen molotovcocktails naar pro-life-gebouw: "Als abortussen niet veilig zijn, dan zijn jullie dat ook niet"

shutterstock

Uncategorized

Anarchisten werpen molotovcocktails naar pro-life-gebouw

Carl Deconinck

Het debat rond abortus in de VS lijkt steeds verder te ontsporen. Extreemlinkse activisten hebben het hoofdkwartier van een pro-life organisatie in de Amerikaanse staat Wisconsin aangevallen. Ze wierpen twee molotovcocktails door de ramen en bekladden het gebouw met graffiti.

Het aangevallen gebouw is van Wisconsin Family Action. Dat is een organisatie die zich inspant om de familie en het gezin te versterken. Het propageert tevens om altijd te kiezen voor het leven, ook wanneer een zwangerschap niet gewenst is. Dat is niet naar de zin van abortusactivisten. Zij vinden die anti-abortushouding gevaarlijk. Daarom vielen ze het gebouw op Moederdag aan.

Naast de brandstichting spoten ze ook met graffiti. Ze kladden hun eigen anarchistische logo op de muren, Anarchy 1312. Die code staat voor A.C.A.B. – All Cops Are Bastards. Ze schreven verder nog: “Als abortussen niet veilig zijn, dan zijn jullie dat ook niet.” De brandweer was echter snel ter plaatse en de schade bleef relatief beperkt.
Julaine Appling, voorzitter van de organisatie spreekt van een directe dreiging. “Stel je voor dat iemand aanwezig was geweest. Ze zouden gewond zijn geraakt.” De politie onderzoekt de zaak. Shon Barns, hoofd van de politie in Madison, zegt dat het lijkt op een doelbewuste aanval omwille van de specifieke overtuiging van de organisatie.

Reacties

De Democratische gouverneur, Tony Evers, reageerde via Twitter op de aanval. “We veroordelen geweld en haat in alle vormen. Inclusief de aanval op Wisconsin Family Action in Madison afgelopen nacht”, aldus Evers. “We verwerpen geweld tegen ieder persoon omdat die niet akkoord gaat met een andere mening. We zullen blijven werken tegen het omverwerpen van Roe en de aanvallen op de reproductieve rechten door met empathie en medeleven leiding te geven. Wij zullen onze overtuigingen met onze woorden en onze stemmen verdedigen, in de straten, in de overheidsgebouwen en aan het stembureau. In Wisconsin moeten we het goede voorbeeld geven.”

Senator Ron Johnson, van de Republikeinen, noemde de aanval “weerzinwekkend”.

Politieke druk

De aanval komt niet uit het niets. Nochtans hebben de meester Amerikanen volgens peilingen een genuanceerd standpunt over het onderwerp. Democratische leidinggevende figuren gooien echter al een tijdje olie op het vuur. Democratisch president Joe Biden weigerde zelf het ongeziene lek te veroordelen. Afgelopen weekend trokken linkse actievoerders naar kerken om hun ongenoegen tegen katholieken te uiten. Ook daar bekladden ze af en toe deuren van de kerkgebouwen. Eerder deelde men al de adressen van de rechters die overwegen om Roe v Wade te herzien. Zo wil men hen intimideren om anders te stemmen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Anarchisten werpen molotovcocktails naar pro-life-gebouw”

  1. Willen ook jullie aub stoppen met dit een anti-abortus wet te noemen? Want dat is het niet. Wanneer de wet wordt teruggedraaid, betekent dat alleen maar dat de abortuswetgeving opnieuw een materie voor de Staten wordt, en niet meer op het federale niveau bepaald wordt.

Plaats een reactie

Delen