Photonews

Uncategorized

Belastingsinspectie kon vorig jaar meer dan duizend rekeningen inkijken

Belga Press Agency

De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) heeft in 2021 1.017 keer de toestemming gekregen om bij een bank de rekening van een belastingplichtige in te kijken. Dat blijkt uit cijfers van de BBI zelf. Sinds juli 2011 is het bankgeheim in ons land versoepeld. Controleurs van de fiscus mogen sindsdien het bankgeheim naast zich neerleggen als ze aanwijzingen hebben dat iemand belastingen ontduikt of als iemand rijker leeft dan zijn officiële inkomsten doen vermoeden.

Het gebruik van die bevoegdheid zit in stijgende lijn. In 2019 deed de BBI slechts 368 van die bankonderzoeken. In 2020 steeg dat aantal al tot 626 onderzoeken. Ook in 2021 blijft die stijging zich dus doorzetten. 

Met deze bankonderzoeken werd in 2021 per ambtenaar voor 3.725.581 euro aan verschuldigde belastingen vastgesteld en zo’n 543.248 euro per ambtenaar geïnd. Beide cijfers zijn een stijging tegenover 2020, toen werd er voor 3.613.172 euro aan verschuldigde belastingen vastgelegd en werd en er 528.037 euro per ambtenaar geïnd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

3 gedachten over “Belastingsinspectie kon vorig jaar meer dan duizend rekeningen inkijken”

  1. “Controleurs van de fiscus mogen sindsdien het bankgeheim naast zich neerleggen als ze aanwijzingen hebben dat iemand belastingen ontduikt …”.
    Wat geldt precies als ‘aanwijzingen’? Welk soort aanwijzingen moeten aan de banken voorgelegd worden om de BBI toe te laten een bankrekening in te kijken? Geldt dit ook voor bankkluizen?
    Het risico bestaat dat dit de sleutel op de deur kan worden om systematisch de bankrekeningen van iedere burger in te kijken.

Plaats een reactie

Delen