Bron: Shutterstock

Uncategorized

België telt meeste inactieven met nationaliteit van buiten EU

Wannes Neukermans

België telt een groot aantal inactieven. In 2021 ging het om 21,8 procent onder de 25-tot 64-jarigen. Dat is meer dan twee procentpunten hoger dan het EU-gemiddelde van 19,7 procent. Een onderzoek van de UGent, op basis van Eurostat-gegevens, toont aan dat die hoge inactiviteitsgraad voor een deel terug brengen is naar mensen met een nationaliteit van buiten de EU. Bijna de helft van die bevolkingsgroep zou namelijk noch werken, noch op zoek zijn naar werk.

“De inactiviteit (mensen die niet werken en ook niet op zoek zijn naar werk, red.) onder personen met een nationaliteit van buiten de EU-27 blijkt een verklaring voor de hoge inactiviteit in ons land”, valt te lezen in het rapport. “In België is 44,2 procent van de burgers tussen de 25 en 64 met een nationaliteit van buiten de EU noch aan het werk noch op zoek naar werk. Geen enkel EU-27-land doet slechter.”

Vooral binnen de groep van vrouwen met een nationaliteit van buiten de EU zijn de cijfers rampzalig. Bijna 6 op de 10 vrouwen op actieve leeftijd met een niet-EU-nationaliteit werkt niet en is niet op zoek naar werkt. Bij geen enkel ander EU-27-land zit men aan 5 op 10 inactieve vrouwen met een niet-EU-27-nationaliteit. Opvallende cijfers, die ook politiek opgepikt werden. “Meer migratie is goed voor onze economie. En wie dat durft betwisten is een racist”, reageert voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op Twitter.

In totaal is in België 21,8 procent van de 25- tot 64-jarigen inactief. Ons land staat daarmee op de vijfde hoogste plek in Europa: enkel Griekenland (24,1 procent), Kroatië (24,2 procent), Roemenië (26,9 procent) en Italië (28,3 procent) doen het slechter.

(Lees verder onder de Tweet.)

Vlaanderen niet het grote voorbeeld

Arbeidseconoom Stijn Baert, die het onderzoek uitvoerde, geeft ook aan dat het met Vlaanderen niet zo goed gesteld is als sommigen willen doen uitschijnen. Hoewel het noordelijke landsdeel een voorbeeld is voor Wallonië en Brussel, is het op Europees perspectief slechts een middelmatige leerling qua inactiviteit. Enkel Tsjechië en Polen kennen op landniveau een lager percentage werkzoekenden onder de 25- tot 64-jarigen. “In feite is Vlaanderen een light-versie van België, met een lage werkloosheid, maar een middelmatige inactiviteit. We scoren in Vlaanderen niet beter dan Frankrijk qua inactiviteit”, reageert hij daarover.

Al zijn de cijfers in Brussel en Wallonië toch aanzienlijk slechter dan in Vlaanderen. Op landniveau doen enkel Roemenië en Italië het nog slechter. In Wallonië is 25,6 procent van de 25- tot 64-jarigen inactief. In Brussel is dat 24,5 procent. Vlaanderen zit onder de twintig procent met een inactiviteitscijfer van 19,2 procent. Het zou daarmee op de tiende plek in Europa komen te staan, tussen Bulgarije (19,5 procent) en Denemarken (15,9 procent).

Bron: UGent
https://redactie.palnws.be/2022/04/tom-vandendriessche-over-legale-migratie-uit-noord-afrika-neokolonialisme/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “België telt meeste inactieven met nationaliteit van buiten EU”

  1. Als er een sociaal vangnet is voor inactieven zullen die niet gemotiveerd worden om werk te zoeken. Die van buiten de EU hebben bovendien nog het voorrecht om “discriminatie” en “racisme” te schreeuwen en de politiekers geloven hen graag op hun woord.

  2. Dit moet toch de meest schokkerende studie en resultaat OOIT zijn?? Hallo, politiek???? Dit is de schande voorbij!!!!!! Maatregelen NU of we komen op straat!!!!!!!

Plaats een reactie

Delen