Schandaal in Oekraïne: woordvoerder zuidelijk department van grenswacht houdt er erg glamoureus leven op na

twitter @ @absurdo_q

Uncategorized

Bewakingsbeelden tonen hoe Russische soldaten twee Oekraïense burgers in rug schieten

Carl Deconinck

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft bewakingsbeelden verspreid waarop te zien is hoe Russische soldaten twee Oekraïense burgers in de rug schieten. Oekraïne beschouwt de zaak als een oorlogsmisdaad.

CNN kon de twee slachtoffers identificeren. Een van hen was de eigenaar van een autohandel op een invalsweg naar Kiev. De Russen plunderden ook de zaak. Zijn familie wenst anoniem te blijven. Het andere slachtoffer was Leonid Oleksiyovych Plyats, een 68-jarige opa die er als bewaker werkte. De dochter, Yulia, spreekt van “een executie” bij CNN. “Het is verschrikkelijk, want mijn vader was een burger, hij was 68, hij was een vreedzame, ongewapende man.”

De beelden dateren van 16 maart, toen Rusland nog probeerde de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen. Er woedde toen een zeer hevige strijd. In die omstandigheden proberen vijf Russische soldaten binnen te breken in de zaak. Ze schieten op sloten en breken glas. De eigenaar stapt op hen af, met zijn handen in de lucht. Ze houden hem staande en fouilleren hem. Plyats komt aan en wordt ook gefouilleerd. Er is een kort gesprek tussen de twee mannen en de soldaten. Daarna gaan ze uit elkaar. Twee soldaten keren echter terug en schieten de twee nietsvermoedende mannen laf in de rug.

(Lees verder onder de tweet.)

Doodstraf

Bijkomende beelden tonen hoe dezelfde groep Russische soldaten andere zaken binnendringen en plunderen. Ze doen daarbij zelfs hun beschermende kledij uit en drinken elkaar zelfs toe. Terwijl ze de buurt plunderen, was Plyats nog steeds in leven. Hij strompelt naar zijn kantoortje en belt er met een lokale militie. Hij probeerde ook een drukverband rond zijn been te leggen.

Zijn landgenoten snellen naar hem toe om hem proberen te redden. Ze proberen hem te verplaatsen naar veiliger oorden, maar de man verliest alleen maar meer bloed. Ondertussen hebben de Russen hen opgemerkt en beginnen ze op hen te schieten. De veel lichter bewapende militie maakt geen kans en moet vluchten. Hun commandant zegt dat de gebeurtenissen zorgen voor haat ten aanzien van de Russische invallers. Ze hadden geen enkele reden om de twee mannen te vermoorden. “Het is zeker een oorlogsmisdaad”, zei hij. “Als er een mogelijkheid is om ze te bereiken en te vangen, denk ik dat ze de doodstraf verdienen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Bewakingsbeelden tonen hoe Russische soldaten twee Oekraïense burgers in rug schieten”

  1. Het Russische leger doet zijn bijnaam ‘groebaja sila’, een brute macht, alle eer aan. Deze oorlogsmisdaad is slechts één der duizenden gevallen van executies van ongewapende Oekraïense burgers door de Russische bezetters, het topje van de ijsberg. Voeg daarbij de systematische plunderingen en de verkrachtingen, waaronder groepsverkrachtingen op weerloze vrouwen, jonge meisjes en kinderen. Terecht spreekt men van een bewuste genocide door oorlogsmisdadiger Poetin en zijn machtskliek op het Oekraïense volk. De Russische bezettingssoldaten van vandaag zetten de traditie voort van hun grootvaders uit het Rode Leger, die, in het kader van de ‘bevrijding van het nazisme’, zo’n twee miljoen vrouwen verkrachtten, hoofdzakelijk Duitse, maar ook vrouwen uit de ‘bevrijde’ landen.

Plaats een reactie

Delen