Alarmerende waarschuwingen dat Duitsers te veel gas gebruiken en de winter niet zullen doorstaan

Shutterstock

Uncategorized

Boycot tegen Russische energie dreigt te stuiten op Hongaars veto

Carl Deconinck

Hongarije blijft zich zeer hevig verzetten tegen mogelijke anti-Russische sancties van de EU. Het land zegt dat het elk Europees voorstel in die richting zal blokkeren met een veto. Binnen de EU is er al langer sprake van een volledige boycot van Russische energie.

Gergely Gulyás, minister in de Hongaarse regering, vertelde zondag aan HirTV wat het dacht van sancties tegen Russische energie: “We hebben duidelijk gemaakt dat we die nooit zullen steunen.” De Europese unie wil tegen het einde van het jaar een verbod invoeren tegen de import van Russische olie omwille van de oorlog in Oekraïne. Het plan is om de restricties tegen Rusland gradueel op te bouwen.

Maar Hongarije, dat erg afhankelijk is van Russische energie, laat weten dat ze dat niet zullen laten gebeuren. “Aangezien dergelijke beslissingen unanimiteit vereisen, is het onzinnig van de Europese Commissie om sancties voor aardgas en ruwe olie voor te stellen die de Hongaarse aankopen zouden beperken“, aldus Gulyás. Het is niet de eerste keer dat Hongarije zich dissident gedraagt ten aanzien van de EU. Zo ging het ook akkoord met Rusland om gas in roebels af te rekenen. Nochtans is dat iets wat de EU net wilde tegengaan.

Andere landen lijken wel van plan hun afhankelijkheid van Rusland op te geven. Polen en Bulgarije weigerden te betalen in roebels, en Rusland draaide de kraan voor hen dicht. Toch zetten ze door. Ook Duitsland is nu, enigszins verrassend, overstag gegaan. Waar het recent nog zei dat het onmogelijk was om Russische olie op te geven, klinkt het nu dat het tegen deze zomer in orde kan komen, al zal dat niet zonder economische gevolgen voor de Duitsers blijven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Boycot tegen Russische energie dreigt te stuiten op Hongaars veto”

Plaats een reactie

Delen