Britse minister van Justitie: "Stop met dat woke taalgebruik. Gevangenen zijn geen 'gasten' in 'kamers'"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Cultuuroorlog

Britse minister van Justitie: “Stop met dat woke taalgebruik. Gevangenen zijn geen ‘gasten’ in ‘kamers'”

Redactie PAL

De Britse minister van Justitie, Dominic Raab, heeft nieuwe richtlijnen gegeven aan de directie van de gevangenissen. Raab wil een einde maken aan het politiek correcte taalgebruik, omdat het vertrouwen van de bevolking in het gevangeniswezen zo afneemt.

Dominic Raab maakte zijn nieuwe richtlijnen deze week bekend. Hij maakte duidelijk dat er aan de directie van de Britse gevangenissen en hun personeel gevraagd wordt om er op korte termijn rekening mee te houden. Volgens de minister zijn de nieuwe richtlijnen nodig omdat het vertrouwen van de bevolking in het gevangeniswezen in dalende lijn gaat. Eén van de redenen daarvoor zou het woke taalgebruik zijn dat momenteel in de gevangenissen gebruikt wordt.

“Politiek correct taalgebruik belet ons om de mensen die iets verkeerds gedaan hebben in onze maatschappij op gepaste wijze te bestraffen”, klinkt het. “Het is echter de taak van onze gevangenissen om te beletten dat gevangenen opnieuw fouten maken en het vertrouwen van het publiek in ons systeem te vergroten.”

“Bewoners” en “kamers”

Momenteel is het zo dat in heel wat gevangenissen bepaalde ‘harde’ woorden vervangen worden door ‘zachtere’ alternatieven. Zo zouden gedetineerden zich meer op hun gemak voelen en zouden ze minder vaak voor overlast zorgen. Een andere reden is dat men ze het gevoel wil geven dat ze uit de criminaliteit zijn gestapt en zo hun herintegratie in de maatschappij bevorderen.

Enkele voorbeelden daarvan geeft Raab zelf mee in de richtlijn. Daar waar nu gebruik gemaakt wordt van “bewoners”, “klanten” of “dienstgebruikers” zou men binnenkort weer gewoon “gevangenen” of “misdadigers” moeten zeggen. Daarnaast zouden de cellen ook weer zo gelabeld moeten worden, terwijl ze op dit moment in heel wat gevangenissen “kamers” worden genoemd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Britse minister van Justitie: “Stop met dat woke taalgebruik. Gevangenen zijn geen ‘gasten’ in ‘kamers'””

  1. Een misdadiger die ‘op kamers’ gaat kan best leuk zijn wanneer die uitdrukking cynisch wordt gebruikt. Is er ook een pocowoko alternatief voor studenten die ‘op kot’ gaan? Dit ‘kot’ is wel discriminerend als men rekening houdt met het tarief voor zo ‘n verblijf.

Plaats een reactie

Delen