Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Brussel maakt 80.000 euro vrij voor ‘inclusieve stedenbouw’

Redactie PAL

Stad Brussel heeft aangekondigd dat het 80.000 euro zal vrijmaken voor zogenaamde inclusieve stedenbouw en gender. Dat maakt het kabinet van Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) bekend. Het gaat daarbij om een open projectoproep.

Volgens het kabinet van Persoons ligt het grote probleem bij het feit dat de publieke ruimte vooral ingericht is om aan de behoeftes van mannen te voldoen. “De publieke ruimte in de stad is van en voor iedereen, maar wordt in de praktijk door mannen gedomineerd”, klinkt het. “Voor meisjes, vrouwen en personen die niet beantwoorden aan de klassieke cisgender normen kan de publieke ruimte soms onwelkom en angstaanjagend aanvoelen, en onveilig zijn.”

De reden daarvoor is naar eigen zeggen dat de stedenbouw en architectuur vooral mannelijke aangelegenheden zijn. “Dit maakt dat de stad en de publieke ruimte vanuit mannelijk perspectief werden ontworpen, zonder in acht name van de noden van vrouwen en meisjes”, verklaart het kabinet. Daarom moet er in de toekomst gekozen worden voor een “gendergevoelige aanpak”.

Gebruik publieke ruimte

Volgens schepen Persoons manifesteert het verschil in het gebruik van de publieke ruimte zich al op jonge leeftijd. “Cru gezegd worden jongens aangespoord om buiten te spelen en blijven meisjes binnen met de poppen. De inrichting van de openbare ruimte is dan ook vooral op hun noden afgestemd”, aldus de schepen. Volgens haar kan bijvoorbeeld gedacht worden aan pleinen waar vaak een centraal sportveld aangelegd is. “Meisjes en vrouwen bewegen zich vooral in perifere delen van zulke pleinen en maken dus maar zeldzaam gebruik van de volledige ruimte.”

Gender-sensitieve stedenbouw

Brussel haalt voor het project inspiratie uit het buitenland. “In veel naburige steden wordt deze genderdimensie wel geïntegreerd: in Wenen maakt “gender sensitive urban planning” deel uit van het beleid en de dagelijkse praktijk en in Barcelona worden autovrije verblijfplekken aangepakt door een collectief van architecten die werken vanuit het vrouwelijke perspectief.”

Daarom is Brussel ook op zoek naar naar dergelijke initiatieven en lanceert ze een oproep om projecten in te dienen. Dat kan heel breed gaan. “Van een concrete interventie op een plein tot een reeks workshops, lezingen, een expo, etc.” De deadline voor deze voorstellen is 27 juni.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




25 gedachten over “Brussel maakt 80.000 euro vrij voor ‘inclusieve stedenbouw’”

  1. Bla, bla, bla. Met € 80.000 kan je misschien eenmaal het onkruid wieden op de Bd Anspach. Ze wil gewoon eens in het nieuws komen, meer niet en al dat gender-gedoe is er dan rap bij genomen. Het is in.

  2. Ik heb nog nooit zo’n grote onzin gelezen als in dit artikel. What’s next? De wiskunde is vrouwonvriendelijk? We moeten de Informatica dekoloniseren? Onze tuinen zijn niet gender-neutraal genoeg? We moeten ons wagenpark inclusief maken?

  3. Volgens onderzoekers ( vorsers ? ) van de Odissee Hogeschool moeten we
    dringend , gelet op de super-diversiteit in onze samenleving, overgaan tot
    ONTWITTING
    We dienen afstand te nemen van onze kleurenblinde aanpak in ons gezinsbeleid
    , de middenstands-bias verlaten en divers-sensitief optreden denken én
    handelen.
    Ik persoonlijk vermoed dat ik toch maar Charles Darwin moet herlezen.
    Woke eist dat ik wit wordt en nu moet ik mij ont-witten.
    Er schuilt enorm veel toekomst voor de zielenknijpers onder ons …

  4. Hoe, moeten de toiletten nu opeens niet meer genderneutraal zijn? Bij gescheiden toiletten roepen de transgenders dat ze gediscrimineerd worden maar in Brussel moeten er wél aparte damestoiletten zijn “want wat kun je daar nu tegen hebben”. Dat IT-mannenbastion kan ik best verklaren: twee zoons van mij zijn ingenieur in de IT-sector, op de universiteit zaten er bij allebei in het laatste jaar juist geteld 0 (nul) jongedames. M.a.w., meisjes zijn gewoon meer geïnteresseerd in andere richtingen. Beste Liesbeth, voor uw frustraties, ga eens leuteren tegen een professioneel -nu toch meestal een vrouw-, dat wordt tegenwoordig terugbetaald door de ziekenkas.

  5. Indien men steden aantrekkelijk wil maken voor vrouwen, dan begint dit met een goede verlichting, meer blauw op straat en een nul tolerantie op lastigvallen (vaak door vertegenwoordigers van geïmporteerde vrouwonvriendelijke culturen). Beslissingen laat men best niet over aan neurotische feministen, die een sportveld in het midden van een plein al seksistisch vinden. Voor deze laatste dames raad ik een bezoek aan de therapeut aan.

  6. Het is een echt probleem dat politici omwille van hun eigen imago-buiding bullshitjobs creëren en subsidieren in de multikul-industrie. Hardwerkende mensen sponseren met hun belastingsgeld die linkse hobbies waarvan het enige tastbare maatschappelijk nut erin bestaat het eigen ego te verheerlijken. Er wordt stilaan een echt verdienmodel gebouwd rond die onzinnige noden (dekolonisering, ontwitten, inclusief maken, gender-neutraal maken). Ik vind dat echt beschamend en heel disrespectvol om zo ostentatief het geld van de mensen te verkwanselen.

  7. Ik ben eigenlijk meer geinteresseerd in ‘wat voor spul’ er nu weer in het Brusselse stadswater is gedaan, alleszins iets dat enorm inwerkt op de hersenen voor zover aanwezig.

Plaats een reactie

Delen