Illustration picture shows a policeman wearing a 'body worn video' system in Brussels, Wednesday 25 April 2018. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Uncategorized

Brusselse politie gebruikt sinds maandag bodycams

Wannes Neukermans

De politiezone Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) is maandag begonnen met haar interventieploegen uit te rusten met bodycams. Dat meldt de politiezone woensdag. Bedoeling is om interventies van uiteenlopende aard te filmen die tot spanningen zouden kunnen leiden. “Met de bodycams willen we het professionalisme van onze politie-interventies nog verder versterken en de transparantie ervan bevorderen”, zegt korpschef Olivier Slosse.

Enkele maanden geleden had de Brusselse politiezone aangekondigd dat ze bodycams zou aanschaffen voor haar interventieploegen. Begin 2021 werd binnen de zone ook een test uitgevoerd met de camera’s. “Een van de conclusies van de testfase is dat dit instrument ertoe bijdraagt om de relaties tussen de interveniërende politieambtenaren en hun gesprekspartners te bedaren”, zegt de korpschef. “De burgers worden op voorhand verwittigd van het feit dat alles, hun gebaren en uitlatingen, opgenomen wordt. De dialoog en het professionalisme van de politieambtenaren tijdens hun interventies blijven de sleutel tot de goede uitvoering ervan, maar de bodycams kunnen hen ondersteunen in hun dagelijkse politiewerk ten dienste van de bevolking.”

Met de bodycams, die zichtbaar gedragen worden op de kogelwerende vest, kunnen video- en audio-opnames gemaakt worden en lokalisatiegegevens bewaard worden. Daarmee wil de politie ook de kwaliteit van haar vaststellingen verhogen en bijkomend bewijs kunnen leveren voor de inbreuken die ze vaststelt. De camera’s zullen gedragen kunnen worden door politiemensen op patrouille, patrouillesupervisors, hondengeleiders van de Hondenbrigade, leden van de Brigade Beveiliging van het Vervoer en van de Gecentraliseerde Verkeersdienst.

Critici zeggen echter dat, zeker als het gaat om bodycams die de politie zelf kan aan- en uitschakelen, de macht van de politie nog zou verhogen. Voorstanders en politievakbonden vinden daarentegen dat politieagenten dankzij de bodycams minder vaak onterecht aangeklaagd zullen worden.

https://redactie.palnws.be/2021/08/vlaams-belang-wil-bodycams-verplichten-bij-politie-interventies/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Brusselse politie gebruikt sinds maandag bodycams”

Plaats een reactie

Delen