Joachim Coens (Photonews)

Joachim Coens (Photonews)

Uncategorized

CD&V kleinste partij in nieuwe peiling: “Trend lijkt onomkeerbaar”

Belga Press Agency

In een nieuwe peiling in opdracht van VRT en De Standaard wordt CD&V de kleinste partij van Vlaanderen. Met 8,7 procent is de partij zelfs iets kleiner dan PVDA.

CD&V haalt in de peiling 6,7 procentpunt minder dan het resultaat bij de Vlaamse verkiezingen van 2019. Rekening houdend met de foutenmarge kan CD&V wel nog van plaats wisselen met PVDA en Groen. 

Vlaams Belang blijft de grootste formatie met 22,9 procent. Dat is 4,5 procentpunt hoger dan bij de verkiezingen van 2019. N-VA belandt op de tweede plaats, maar scoort nog altijd lager dan bij de verkiezingen van 2019. De partij zou nu 22,4 procent halen.

Vooruit is de grootste stijger en haalt 15,5 procent van de stemmen. Daarmee gaat de partij er 5,4 procentpunt op vooruit in vergelijking met de verkiezingen. Daarna volgen Open VLD, net boven de symbolische drempel van 10 procent (10,2 procent) en Groen, net onder die drempel (9,4 procent). Ook PVDA blijft vooruitgaan en haalt 9,1 procent.

Bart De Wever (N-VA) is de populairste politicus en steekt premier Alexander De Croo (Open VLD) weer voorbij. Conner Rousseau van Vooruit volgt op de derde plaats.

“De trend lijkt constant en onomkeerbaar”, luidt het oordeel van politicologen Stefaan Walgrave (UA) en Jonas Lefevere (VUB) over de achteruitgang van CD&V in De Standaard.

CD&V-voorzitter Coens vraagt vervroegde voorzittersverkiezing

CD&V-voorzitter Joachim Coens gaat de partijraad vragen om een vervroegde voorzittersverkiezing uit te schrijven. Dat bevestigt de partij vrijdag.

De partijraad beslist donderdag over de vraag van de voorzitter. Diens mandaat liep normaal tot december, maar in het belang van de partij zou hij het een goede zaak vinden om al vroeger op zoek te gaan naar een opvolger.

Coens blijft wel voorzitter tot aan de verkiezing. Volgens partijwoordvoerster Eline Dhaen zal die vermoedelijk pas na de zomer kunnen worden georganiseerd.

In CD&V-rangen is al enige weken te horen dat er wordt gezocht naar een consensuskandidaat. Een echte strijd voor de positie wordt niet wenselijk geacht.

© Filip Van Laenen

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

29 gedachten over “CD&V kleinste partij in nieuwe peiling: “Trend lijkt onomkeerbaar””

  1. CD&V is een oude machtspartij op retour. Het katholieke geloof is verdwenen, haar leden zijn boven de vijftig en haar belangen zijn verbonden met het oude België. Ze voerde de pariteit in, leeft van de verzuiling, en tracht met de islam het geloof terug op de voorgrond te brengen. Islam kent geen genade, mishandelt de zwakke en is hooghartig. Driemaal tegen het christelijke waardekader. Ondertussen steunt de partij een ondemocratisch België dat ze mee heeft doen ontstaan. Niets van haar naam kan ze nog behouden. CD&V is niet christelijk, is niet democratisch, en is niet Vlaams. Ze is niets.

  2. Elke CVP-militant zag dit 40 jaar geleden al aankomen. De top koos voor geld en macht en het bedienen van de bevriende ‘organisaties’. Het voetvolk mocht zijn mond houden.
    Ze zagen met lede ogen aan dat de top koos voor links en Belgie terwijl dat Vlaanderen en onze normen en waarden moest zijn. Een linkse flapoor zal nu voorzitter worden.
    Wollige discoursen zullen volgen. Maar er zal geen jota veranderen. Het voetvolk van de cvp is overgestapt naar het Vlaams Belang en zal daar blijven. De waarheid heeft soms niet veel woorden nodig.

  3. Een christelijke partij die niet meer christelijk is en een liberale partij die niet meer liberaal is. De enige partij in het Vivaldi clubje die nog ‘vooruit’ gaat is deze die wat toenadering zoekt tot de Vlaams nationalisten en van wie de voorzitter Molenbeek-uitspraken doet. Rarara, waar wil de Vlaming naartoe?

  4. Wat bezielde CD&V om mee in vivaldi te stappen…de postjes? Wel, het heeft hen inderdaad wat postjes opgeleverd, maar het zal hen een decennium lang geen postjes meer opleveren. Zoals altijd, noch mossel noch vis en dan maar kiezen voor het snelle gewin. NVA sluit d’office VB en PVDA uit, of 1 op 3 Vlaamse kiezers, democratie noemen ze dat omdat ze “verkeerd” stemmen. Groen, Ovld en CD&V zitten elk op zowat gemiddeld 27%. Rest 40% te verdelen onder deze die durven zeggen waarvoor Molenbeek staat (maan dan snel hun staart intrekken): NVA en SPA. Dus onvoldoende om de helft van Vlaanderen te vertegenwoordigen, zelfs minder want SPA is niet gekend al de partij die de Vlaming “vooruit” zal helpen. Dus zal Vlaanderen terug gedoemd zijn in een volgende minderheidsregering te stappen zoals vivaldi en zullen ze blijven betalen om Wallonië, de postjes en de graaicultuur in stand te houden. De kruik gaat zolang te water tot hij barst.

  5. Het zal dus nu toch wel duidelijk zijn dat hij of zij of ‘het’ die het vaakst te zien zijn op de schermen van de ‘main stream media’ de meeste aandacht trekken van de ‘bevolking’ en dus het beste scoren in peilingen. Als er geen ‘hot-items’ zijn voor de media dan valt de meerderheid terug op de figuur die het meest betrouwbare discours levert en het meeste integer is; Bart de Wever dus. Conner Rousseau is een hippe figuur die een massa jong ‘sloefkes’-volk aantrekt en dus ook scoort, van Grieken komt, zoals de Wever al herhaaldelijk heeft te kennen gegeven niet echt ‘volwassen’ over; man zou eens een echt goede ‘coach’ moeten aanspreken om wat meer ‘power’ te tonen. Wie zou nu echt verwachten dat een ‘fils a papa’ de Croo zonder covid – gelul, een ouwe nijdige zeurpiet als van den Broucke of een valse pastoor als Coens op plaats 1 zouden eindigen, zou overigens zielig zijn mocht dat wel zo zijn. Zo eenvoudig is dat, zie. Slaap wel!

  6. Ik weet het nog niet. Coens is geen nitwit. Maar hij draagt het verleden van zijn partij met zich mee. De arrogantie, het machtsmisbruik, de hovaardigheid. Ook nu nog op lokaal vlak. Wie ook de fakkel overneemt, wacht een zware taak. Sammy Mahdi lijkt mij een goed alternatief. Realistisch, recht door zee, geloofwaardig. Uiteindelijk een persoon met allochtone roots waarvan ik vind dat het woord allochtoon niet meer past. Sammy is een Vlaming. Voor links is Vlaming nog altijd een scheldwoord. Maar dat is wat we zijn. “Flam andrios” man van het moerassige land. En Sammy, ook al komen zijn roots niet uit het laag gelegen land, weet echt wel wat ons als Flam Andria aangaat.
    Als Bart De Wever de boel voor het Vlaams Nationalisme wil verkloten, dan is Sammy een goed alternatief voor katholiek, weldenkend Vlaanderen. En dat is wat ik hoop we nog altijd zijn.

  7. De geschiedenis herhaalt zich in 2024; de super losers steunen de verzamelde linkse minipartijtjes en die halen zo, met minder dan 1 procent voorsprong , een kruimelachtige meerderheid. vivali II start, onder luid gejuich van brusselaars molenbekenaars, groenen, woke coryfeeën en het konijnenvolk, met El Kabelbikini (ergens opgevist uit de cd&v lijst van Sichem Sussen Bolder) als minister president. Oude vivaldisten worden beloond, gefeliciteerd door zijne hoogheid die wat medailles en adellijke titels rondstrooit. Wegens ‘hard werken voor de mensen’ kennen de nieuwe graaiers zichzelf naast riante salarissen, royale bonussen en omfloerste onkostenvergoedingen, toe. De levensstandaard van ’t Vlaams klootjesvolk wordt herleid tot ‘overleven’, vreemdelingen uit de ganse wereld worden hartelijk verwelkomd en voor de walen slaat de ‘dop’ op … Na een nar aan ’t hoofd van onze zes regeringen eindelijk eens een gekleurde vrouw op het opperste ‘pluche’ … En ’t wevertje roept luid en duidelijk: wacht tot 2029 … dan zullen we wel eens zien … (Tommeke zit daartegen al lang in de bak wegens samenzweren tegen democratie) … Natuurlijk kunnen de verenigde Russische en Oekraïense zotten samen met het seniele USA opperhoofd al eerder de wereld naar de kloten ge’nuked’ hebben en dan is voorgaande analyse voor niks geweest! Soit … het zij zo …

  8. de cvp wilde bij de vivaldidioten wel ze zijn erbij.Nu mogen ze de stekker er niet uittrekken want er zijn teveel problemen die door NVA-VB zouden moeten opgelost worden.Laten verder doen totdat de vld en co zichzelf oplost.Een allochtoon,moslim,als voorzitter van een christelijke partij,only in belgistan.

  9. Vlaams Belang staat op ruim 25%.Naar de 30 gaat het zelfs.En dan nog ben ik voorzichtig.Natuurlijk zetten ze de socialisten ruim boven de kiesdrempel van 10%.Maar ik verschiet van niks.Das de standaard.Er zijn betere peilingmodellen.De verkiezingen zijn de beste peilingen.

  10. Sindsdien heeft ons het heuglijke nieuws bereikt dat Sammy gevolg heeft gegeven aan de uitdaging van het voorzitterschap.
    Voorzie hem van een flinke pot belgicistische lijm, want van de C en de V in de partijnaam zal niets terecht mogen komen. De zoveelste gemiste kans om een ernstige hervorming door te voeren.

Plaats een reactie

Delen