CD&V's Peter Van Rompuy pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 22 December 2021. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

CD&V wil kiesbeloftes laten doorrekenen voor volgende verkiezingen

Wannes Neukermans

CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement Peter Van Rompuy pleit ervoor om partijen de mogelijkheid te geven om de verkiezingsbeloftes met betrekking tot de Vlaamse beleidsdomeinen in de aanloop naar 2024 objectief te laten doorrekenen. Dat moet politici aanzetten hun verkiezingsbeloftes concreet te maken, zegt hij.

Politieke partijen in Nederland kunnen hun kiesprogramma’s al sinds de jaren ’80 objectief laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. In 2019 kon het Planbureau in ons land voor het eerst verkiezingsprogramma’s doorrekenen, al kon dat enkel voor de federale verkiezingen en koos niet elke partij ervoor om een sluitend pakket aan maatregelen voor te leggen.

Ook regeerakkoord laten doorrekenen

CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement Peter Van Rompuy wil die mogelijkheid in de aanloop naar de verkiezingen in 2024 uitbreiden naar alle Vlaamse beleidsdomeinen. Hij dient daarover een conceptnota in in het Vlaams Parlement. Van Rompuy wil dat wel beperken tot zes vooraf bepaalde thema’s, zodat het voor de kiezer gemakkelijker wordt om programma’s te vergelijken en het haalbaar is om de doorrekening tijdig uit te voeren. De christendemocraten willen overigens ook het uiteindelijke regeerakkoord laten doorrekenen.

Volgens Van Rompuy komt de doorrekening van verkiezingsbeloftes de geloofwaardigheid van partijen en de transparantie ten goede, “wat de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de politiek enkel ten goede kan komen”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “CD&V wil kiesbeloftes laten doorrekenen voor volgende verkiezingen”

  1. Kiesprogramma’s van de trado’s worden toch eenheidsworst nu ze allemaal naar het centrum willen opschuiven dus vergelijken zit er in Vlaanderen niet echt meer in.
    Was er in 2019 federaal reeds geweten dat de premier van de Zweedse coalitie in Marrakesh aan de juiste kant van de geschiedenis wilde staan want dan had N-VA zijn loopschoenen niet hoeven aan te trekken!
    Wie gaat er de zes voorafbepaalde thema’s mogen bepalen?Toch wel de burger mag ik hopen!
    Het moet de politici aanzetten hun verkiezingsbeloften na te komen!Dus met andere woorden er blijven achterpoortjes,om naar aloude gewoonte over de kiezer heen te lopen.
    Welke sanctie(s) staan de regeringspartijen te wachten als ze er na de legislatuur niets van hebben gebakken?Een cordon sanitaire mag ik toch hopen?

  2. Kiezersbedrog kan men pogen te voorkomen door elke partij haar kiesbeloften te toetsen aan haar kernwaarden, voor rechts en voor het centrum dus bevrijd van alle postmoderne snufjes en tierlantijntjes zoals gender- en pocowoko-waanzin.
    Linkse partijen die deze grillen toch hoog in hun vaandel blijven voeren weten dan dat hun kiezers hen daar voor belonen en hun stemmenpercentages zullen dan meteen ook het draagvlak ervoor bij de bevolking aantonen.
    Daar zijn geen veranderingen van partijnaam en -logo voor nodig.

Plaats een reactie

Delen