Christelijke Nigeriaanse studente doodgeslagen en in brand gestoken door meute na "beledigingen tegen islam"

Deborah Samuel. Facebook

Uncategorized

Christelijke Nigeriaanse studente doodgeslagen en in brand gestoken na “beledigingen tegen islam”

Carl Deconinck

Een woedende groep fanatici heeft een Nigeriaanse christelijke studente op een bijzonder gewelddadige manier gelyncht, nadat ze zich in een WhatsApp-gesprek schuldig zou hebben gemaakt aan blasfemie tegen de islam.

Deborah Samuel studeerde aan het Shehu Shagari College of Education in Sokoto, in het noordwesten van Nigeria. De islam is de dominante religie in die regio, maar Samuel was zelf christelijk. In een WhatsApp-gesprek van haar klas liet ze verstaan dat ze daar liever geen religieuze inhoud zag. Naar verluidt deed ze dat op een harde toon. Dat was niet naar de zin van de radicale moslims.

Verschillende medestudenten ontstaken in een blinde woede omwille van haar “blasfemie” en gingen achter haar aan. Ze probeerde nog steun te zoeken bij de beveiligingsdiensten van de school, maar dat mocht niet baten. De studenten sleurden haar met kracht naar buiten. De politie probeerde hen nog tegen te houden door in de lucht te schieten en traangas in te zetten. Dat hielp echter niet, en de studenten vielen ook de politie aan. Ze gebruikten stenen en stokken tegen de agenten, die moesten afdruipen.

Daarna richtte de meute zich weer op Samuel. De meute gebruikte de stokken en stenen die ze hadden op de studente. Nadat ze brutaal in elkaar was geslagen, staken ze haar finaal in brand. Op beelden zien we de daders hun acties trots verkondigen, met de aanstekers in de hand.

(Lees verder onder de tweet.)

Radicale islam weegt door

Sokoto is een van de noordelijke staten in Nigeria waar de sharia van kracht is. De radicale islam is er dan ook populair. Zozeer zelfs dat voormalig vicepresident Atiku Abubakar in moeilijkheden kwam toen hij de brutale moord op de studente veroordeelde. Abubakar hoopt de volgende presidentsverkiezingen te winnen, maar had zich ook uitgesproken tegen deze afschuwelijke gebeurtenis op sociale media. Op Facebook schreef hij onder meer dat er “geen rechtvaardiging kan zijn voor deze gruwelijke moord”. Deborah Yakubu is vermoord en iedereen die schuldig is aan haar dood, moet worden berecht. Mijn medeleven voor haar familie en vrienden.”

Die veroordeling viel niet in goede aarde bij religieuze kiezers. Ze reageerden massaal op zijn post. Ze dreigden hun steun in te trekken voor zijn presidentiële ambities. Naast het verlies van kiezers, opperden sommigen dat hij zichzelf verdacht maakte door iemand bij te staan die blasfemie pleegde. Die druk zorgde ervoor dat Abubakar zijn berichten verwijderde. Die verwijdering zorgde dan weer voor een hele hoop teleurstelling bij vele anderen.

De Sultan van Sokoto zelf reageerde dan weer duidelijker. Die veroordeelde de lynchpartij volledig en hoopt dat de veiligheidsdiensten de daders van deze onverdedigbare daad gepast straffen. Hij riep ook op tot kalmte in het land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

11 gedachten over “Christelijke Nigeriaanse studente doodgeslagen en in brand gestoken na “beledigingen tegen islam””

  1. Er lopen hier ook dergelijke sujetten rond. Wie dieren onverdoofd de keel oversnijdt is evengoed in staat dat te doen met “christenhonden” en ongelovigen. Nu houden ze nog hun manieren. Maar waar ze in de meerderheid, of een grote minderheid zijn gedragen ze zich anders. Kijk maar naar sommige steden in het VK, en in islamitische staten.

  2. Voor een dergelijke iets past er maar 1 ding: Streng straffen, desnoods de doodstraf. Dit meisje is dood en kan ook nooit meer terugkomen door een bende fanatici.

Plaats een reactie

Delen