Uncategorized

De Sutter (Groen) en Mahdi (cd&v) in de clinch over sans-papiers

Wannes Neukermans

Opnieuw onenigheid binnen de federale regering. In een interview met De Standaard geeft minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post Petra De Sutter (Groen) aan na te willen denken over een collectieve regularisatie van sans-papiers. Dit gaat echter lijnrecht in tegen het standpunt van bevoegd staatssecretaris Mahdi (cd&v). Die hield al eerder voet bij stuk en bleef consequent, zelfs tijdens de hongerstaking die bijna twee maanden duurde.

Op de vraag ‘Leggen jullie de reguliere toegang tot de arbeidsmarkt voor sans-papiers op tafel?’, reageerde De Sutter alvast niet ontkennend. “Daar hebben we nu geen teksten over, maar over het principe moeten we durven na te denken”, beweerde ze. Ze redeneert dat we het al (tijdelijk, red.) doen voor Oekraïense vluchtelingen. “Waarom dat niet uitbreiden? We gaan out of the box moeten denken als we voldoende mensen willen vinden voor alle jobs die er zijn.”

Neen blijft neen

Dat is niet naar de zin van Sammy Mahdi, die als staatssecretaris bevoegd is voor Asiel en Migratie. Althans voorlopig: binnenkort wordt hij de nieuwe voorzitter van de christendemocraten. “Nieuw jaar, nieuwe poging tot regularisatie van mensen zonder papieren”, reageert hij op Twitter. “Het antwoord was en blijft neen.”

In een antwoord eerder in het interview, beweerde De Sutter dat mensen in een asielprocedure of mensen zonder papieren geen toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Volgens haar kunnen deze mensen ingezet worden om de vele vacatures in te vullen. Dat is minstens gedeeltelijk onwaar, volgens Mahdi. “Asielzoekers mogen na vier maanden werken. Net omdat ik dat persoonlijk zo belangrijk vind, heb ik Team activering opgericht bij Fedasil.”

Sans-papiers het recht geven om te werken zorgt volgens Mahdi voor een averechts effect. “Waarom zou je als brave buitenlander een aanvraag indienen vanuit het buitenland, als je onwettig naar België kan komen en papieren kunt krijgen? Je geeft incentives om op een irreguliere wijze naar ons land te trekken. Je geeft incentives om een gevaarlijke route te ondernemen of je vertrouwen te geven aan mensensmokkelaars.”

Nieuwe poging na afgelopen zomer

Afgelopen zomer organiseerden een 400-tal sans-papiers al een hongerstaking om een collectieve regularisatie te eisen. Hoewel ze al jaren in het land zijn en het bevel hebben gekregen om het grondgebied van België te verlaten, vinden ze toch dat ze het recht hebben om hier te blijven en een verblijfsvergunning kunnen krijgen. In 1999 en in 2009 was er al eens een grote collectieve regularisatie. “De verwachting, zeker bij de Franstaligen, was dat er ook in 2019 een zou komen. We voelden toen echter ook al aan dat dat aan Nederlandstalige kant moeilijker zou worden. Dat stond ook letterlijk in het regeerakkoord: Noch over collectieve, noch over individuele regularisatie zou worden gesproken tijdens deze legislatuur”, vertelde priester Daniel Alliët van de Begijnhofkerk.

Ondanks die passage in het regeerakkoord, pleitten de Groene partijen in het verleden al voor een collectieve regularisatie van de asielzoekers. Zo gaven PS en Ecolo aan uit de regering te stappen indien er één hongerstaker zou overlijden aan de gevolgen. Dat zette druk op Mahdi om een akkoord te vinden. Aan Vlaamse kant vroeg Groen zelfs aan premier De Croo om het dossier van de sans-papiers uit handen van Mahdi te nemen. Een regeringscrisis hing toen in de lucht.

https://redactie.palnws.be/2021/12/bezetting-begijnhofkerk-door-sans-papiers/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

23 gedachten over “De Sutter (Groen) en Mahdi (cd&v) in de clinch over sans-papiers”

  1. Nu de kerncentrales langer openblijven moeten de Groenen toch ergens mee scoren.Mahdi’s eerste daad als voorzitter zou kunnen zijn CD&V uit deze regering te laten stappen waarin ze nu voor dweil spelen en mathematisch zelfs niet nodig zijn!

  2. Nog steeds gebruikt Groen het fabeltje dat die papierlozen hier zijn om onze werkkrachten te vervangen in de toekomst. Daar hebben we ze niet voor nodig, er staan er 500.000 aan de dop die kunnen geactiveerd worden. Dat ze daar maar eens mee beginnen. En dan kunnen we het land op slot doen voor al die ‘nieuwe’ steuntrekkers.

  3. Sofort abtransportieren die troela.
    De enige reden tot regularisatie is extra kiesvee te creëren, de illegalen die hier verblijven werken meestal toch al omdat ze geen recht hebben op een uitkering. Het zou daarom misschien beter zijn om van alle Walen ook illegalen te maken:-)

  4. Het is toch duidelijk dat elke partij in VIVALDI de verkiezingen aan’t voorbereiden zijn. Elke partij vecht om dagelijks in de media te komen. En ik zou graag eens een foto zien van De Sutter die LACHT, want da kan d

  5. Het is toch duidelijk dat elke partij in VIVALDI de verkiezingen aan’t voorbereiden zijn. Elke partij vecht om dagelijks in de media te komen, en dan ontzien ze mekaar niet. En ik zou graag eens een foto zien van De Sutter die LACHT, want da kan da meiske precies niet,

  6. Petra beseft blijkbaar niet dat haar folieke er toe zou leiden dat ze zelf ’s avonds niet meer gerust over straat zou kunnen lopen. Als ze écht wil weten hoever die mensen nog af staan van de onverdraagzame, racistische Vlaming, moet ze maar eens een avondlijke Pride organiseren die door sommige Brusselse randgemeenten gaat. De liefde voor haar doelgroep zal snel over zijn.

  7. Gisteren was ik ook een “sans papies”” toen ik na het plegen van mijn gevoeg tot de verbijsterende constatatie kwam dat de WC-rol nog slechts één blaadje bevatte.

  8. Is groen op zoek naar nieuw kiesvee? Natuur is het daar waar het om gaat men meot toch ergens dommerikken vinden die voor die dwaze groenen willen stemmen in 2024 of zelfs mischien eerder wie weet.

Plaats een reactie

Delen