Uncategorized

De Wever hekelt pleidooi voor “wereldwijde terreurbeweging”: “Gevolg van heersend doemdenken inzake klimaat”

Anton Schelfaut

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over een opiniestuk in De Morgen, waarin de auteur ervan zich afvraagt “hoelang de klimaatbeweging zich nog tot vreedzaam protest beperkt”. “Een onverholen pleidooi om een wereldwijde terreurbeweging op te starten”, oordeelt De Wever.

Aaron Van Poecke, student milieuwetenschappen aan de UAntwerpen, verwijst in zijn opiniestuk naar de vernieling van de Dakota Access-oliepijpleiding in de Amerikaanse staat Iowa. Jessica Reznicek en Ruby Montoya staken verschillende bulldozers in brand en vernielden onderdelen van de olieleiding. “We moeten de wanhoop aan de basis van dergelijke schijnbaar radicale acties bekijken in het licht van de urgentie van de klimaatcrisis”, nuanceert Van Poecke.

Systemisch geweld

Van Poecke beroept zich op het concept ‘systemisch geweld’, dat in 2009 werd geïntroduceerd door Slavoj Žižek, om de daden van Renzicek en Montoya te rechtvaardigen. “Systemisch geweld ontstaat als gevolg van het dagelijks functioneren van onze economische en politieke systemen”, legt hij uit. “Voorbeelden van systemisch geweld zijn schade aangericht door vervuiling, gevolgen van extreme weersomstandigheden en degradatie van inheems land.”

“Verbleekt het vernielen van een oliepijpleiding niet in vergelijking met het disproportionele systemisch geweld waartoe ze bijdraagt?”, vraagt Van Poecke zich hardop af. “Vanuit deze analyse kunnen we de acties van Renzicek en Montoya zien als een vorm van zelfverdediging tegen buitensporig geweld.”

De Wever: “Pleidooi voor wereldwijde terreurbeweging”

N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet in het bewuste opiniestuk “een onverholen pleidooi om een wereldwijde terreurbeweging op te starten”. Dat is volgens hem “het onvermijdelijke gevolg van het heersende doemdenken inzake klimaat”.

Daarvoor waarschuwde De Wever een jaar geleden al in een opiniestuk in De Morgen. “Minstens zou men toch onder ogen moeten zien hoe de culpabilisering inzake diversiteit en klimaat bijdraagt tot een steeds diepgaandere polarisering”, klonk het toen. “De dagelijkse stroom aan econfundamentalistische en woke provocaties voedt het trumpisme zonder weerga. De wisselwerking tussen beide dreigt tot een democratische en bestuurlijke verlamming te leiden, burgerlijke onrust en zelfs wederzijdse ideologische geweldpleging worden realistische dreigingen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “De Wever hekelt pleidooi voor “wereldwijde terreurbeweging”: “Gevolg van heersend doemdenken inzake klimaat””

  1. Typisch voor extreem links. Men gebruikt geweld om tegenovergestelde ideeën de mond te snoeren. Of het nu gaat over klimaat, immigratie, vrijheid van meningsuiting, enz

  2. Extreem linksen willen over nergens een debat aangaan.BLM,Antifa,klimaat,vluchtelingen,kernenergie,abortus……Het doel heiligt de middelen.De beelden over de plunderingen,vernielingen,brandstichtingen,doden van tegenstrevers spreken boekdelen.Het meest verontrustende is dat de MSM er geen vraagtekens bij plaatsen en er zelfs politici zijn die het niet enkel tolereren maar ook vergoelijken ja zelfs accepteren!

  3. Hallo UAntwerpen? Dries Van Langenhove werd aan de Gentse unief sofort gedefenestreerd wegens zijn lidmaatschap van Schild & Vrienden, ik neem aan dat Aaron Van Poecke nu op een even strenge aanpak mag rekenen?

  4. In de laatste van Houellebecq kom je ook de namen van Kaczynski en Zerzan tegen. Hij slaagt er in corona te negeren, maar toch verwante thema’s te treffen. De meesten hebben natuurlijk geen tijd meer voor fictie, ik eigenlijk ook niet. De vertaling moet toch voor deze zomer zijn.

Plaats een reactie

Delen