Flemish Minister of Environment, Energy, Tourism and Justice Zuhal Demir pictured during a press conference of the Flemish government, in Brussels, Friday 04 February 2022. BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

Uncategorized

Demir en Weyts blijven zich verzetten tegen “Genkse islamschool”

Wannes Neukermans

De Raad Van State heeft de beslissing van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), om de erkenning van een islamitisch geïnspireerde school in Genk te weigeren, vernietigd. Sinds men de Genkse school Plura C wil oprichten, zorgt ze al voor commotie. Weyts, en bij uitbreiding de hele N-VA en Vlaamse regering, willen er nog steeds alles aan doen om te zorgen dat de school er niet komt.

Niet in het minst bij Zuhal Demir (N-VA), minister in de Vlaamse regering, wekt de oprichting van Plura C negatieve emoties op. In het verleden omschreef ze het project als “een speeltuin voor extremisten”, “een nachtmerrie voor Turkse vrouwen” en “een gevaarlijke cocktail die de toekomst van kinderen naar de knoppen helpt”. De school wil vestigen in haar thuisstad Genk, maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot. “Ik zal alles doen wat wettelijk mogelijk is om me hiertegen te verzetten”, aldus Demir over Plura C, dat door haar partij meestal omschreven wordt als de Genkse islamschool.

Banden met extremisme

De oprichting van Plura C is al jaren een licht ontvlambaar dossier. Het bestuur achter de school heeft – of had – banden met de organisatie Milli-Görus. Dat is een islamitische sociaal-religieuze beweging die vooral in Duitsland en Nederland actief is. In het verleden omschreef Staatsveiligheid die als extremistisch. Haar visie zou namelijk ingaan tegen de mensenrechten en de gelijkheid van man en vrouw.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts weigerde in het verleden de erkenning van de school. Een recent arrest van de Raad Van State oordeelt echter dat die beslissing op onbestaande of onvoldoende bewezen feiten is gebaseerd. Ook het feit dat de Vlaamse overheid zich zo halsstarrig opstelt in dit dossier stuit op kritiek van de Raad Van State.

Nochtans was de link met extremistische organisaties in het verleden (over)duidelijk. De oorspronkelijke raad van bestuur bestond namelijk vooral uit leden die gelinkt waren aan de Islamitische Federatie van België, de Belgische tak van Milli-Görus. Het Communauté Musulmane de Belgique gaf de schoolgebouwen bovendien in bruikleen. Na een eerste negatieve beslissing wijzigde er veel, maar volgens de onderwijsinspectie niet genoeg. De Raad Van State oordeelde daar anders in.

Andere N-VA-kopstukken spreken zich uit

Niet enkel Demir en Weyts, maar ook minister-president Jan Jambon maakte duidelijk dat hij geen fan is fan Plura C. In samenspraak met de Onderwijsinspectie lieten de N-VA-kopstukken een onderzoek uitvoeren door de Staatsveiligheid. Het is een symbooldossier geworden voor de partij, die er alles aan lijkt te willen doen om het project tegen te houden.

In een reactie spreekt Zuhal Demir zelfs van een “Erdogan-school”. “Anti-Westerse mensen, die een Turkse islamitisch republiek willen oprichten en Europese Turken die afwijken van hun pad wil ‘herislamiseren’. Door zich te richten op de allerkleinsten. Om te weten dat “Milli Görüs” een gevaar is voor de samenleving in Genk, heb ik de staatsveiligheid niet nodig.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Demir en Weyts blijven zich verzetten tegen “Genkse islamschool””

  1. Het wordt hoog tijd dat Slappe Jan eens ballen kweekt. In zaken waar een meerderheid van de bevolking achter staat wordt het tijd de beslissingen van een Belgicistische RvS en een anti-democratische EU-wetgeving naast zich neer te leggen. Wanneer dan toch, Jantje?

  2. Raad Van prestatieniveau is een bende oude eikels die links / averechts beschermen tegen de implosie.

    Wie kan er in godsnaam (de echte en niet die pedofeet) de middeleeuwse actualiteit verdedigen en de evolutie ontkennen ?

  3. Er woont nog een behoorlijke dosis Italianen en Spanjaarden in de geburen van Genk, dus die zullen het wel in de gaten en onder controle houden, iets wat men van de regering en lokale overheid niet meer kan verwachten.

Plaats een reactie

Delen