Bart Somers (Photonews)

Bart Somers (Photonews)

Uncategorized

Diyanet-moskeeën trekken naar Grondwettelijk Hof tegen nieuw erkenningsdecreet

Pieter Van Berkel

Het Turkse moskeenetwerk Diyanet trekt naar het Grondwettelijk Hof om de nieuwe erkenningsvoorwaarden voor geloofsgemeenschappen aan te vechten. Diyanet, dat verbonden is met de Turkse staat, wil niet weten van het nieuwe verbod op buitenlandse inmenging.

Sinds 2017 gold een erkenningsstop voor lokale geloofsgemeenschappen in Vlaanderen. Die werd ingevoerd onder toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Volgens Homans was er een gebrek aan informatie en waren de criteria te onduidelijk.

Eind 2021 kwam huidig minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) met een nieuw erkenningsdecreet op de proppen, waarmee er onder duidelijke voorwaarden opnieuw geloofsgemeenschappen erkend konden worden.

Enkele van die voorwaarden zijn een nadrukkelijk verbod op buitenlandse inmenging en een verplicht register waarin alle alle financiële giften boven de 1.000 euro geregistreerd moeten worden.

Het zijn die voorwaarden waar Diyanet aanstoot aan neemt. Door het verbod op buitenlandse inmenging kunnen buitenlandse staatsimams, zoals de Turkse imams van Diyanet, niet actief zijn in erkende moskeeën. Het Turkse moskeenetwerk trekt net daarom naar het Grondwettelijk Hof.

“Ongezien”

Somers noemt het demarche van Diyanet “ongezien”. Volgens hem bewijst dit net dat een verbod op buitenlandse inmenging nodig is. “Het is ongezien dat Diyanet procedeert bij ons Grondwettelijk Hof tegen een decreet van de Vlaamse overheid”, zegt Somers. “Dit bewijst enkel hoe noodzakelijk ons decreet is om te voorkomen dat buitenlandse mogendheden religie misbruiken om Vlamingen met migratieroots in hun greep te houden.”

“Het is een goede zaak dat we opnieuw lokale geloofsgemeenschappen kunnen erkennen”, besluit Somers. Het nieuwe decreet herstelt het vertrouwen én biedt tegelijkertijd meer controlemogelijkheden. We gaan voor een constructieve band tussen de Vlaamse overheid en álle geloofsgemeenschappen. Daarbij zijn we heel duidelijk: scheiding tussen Kerk en Staat betekent ook een scheiding tussen Kerk en Buitenlandse Staat. De moslims die hier wonen zijn Vlamingen en het overgrote deel van hen heeft geen boodschap aan buitenlandse mogendheden die hun religie proberen te misbruiken. Dat Diyanet hiertegen naar het Grondwettelijk Hof trekt bewijst het belang van de nieuwe wetgeving.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

10 gedachten over “Diyanet-moskeeën trekken naar Grondwettelijk Hof tegen nieuw erkenningsdecreet”

  1. kunnen we dien boel nu écht eens keertje opdoeken en reli-zever verbannen naar de privésfeer.
    ALLE sprookjes , voor alle duidelijkheid. Dus ook geen pijpekrullen gekke hoedjes

  2. Leg dat eens uit, SSomers zegt scheiding van kerk en staat maar heeft onlangs 12 diyanet en 4 milli gurus moskeeën gesubsidieerd. Geen enkele sekte mag geld krijgen van de (R)overheid, laat SSomers eerst eens de koran lezend ie in 2/24 oproept om ongelovigen te doden en daar geeft hij geld aan uit dus SSomers steunt de haat.

  3. Voorzitter Mehmet Üstün, gelinkt aan de moskee van Heusden-Zolder en een vertegenwoordiger van Diyanet (het Turkse ministerie van Religieuze Zaken), gaf overigens al te kennen ‘de bemoeienissen van de overheid zat te zijn’. De Staatsveiligheid kwalificeert hem als een verspreider van extremistisch gedachtegoed. Eerder bleek ook al ondervoorzitter Salah Echallaoui spionage-opdrachten uit te voeren voor rekening van de Marokkaanse overheid. Moet er geen zand zijn…(JS)
    Een groot deel van de dienstverlening van Diyanet is gericht op het in stand houden van De Turkse identiteit en de loyauteit aan het Turkse systeem. De gedachte van de Turkse eenheid staat hier centraal, net als het tegengaan van alle mogelijke contestatiebewegingen.’ Net geen 75 procent van de Belgische Turken stemde bij de laatste presidentsverkiezingen op Erdogan, zo bleek uit de officiële resultaten uit het buitenland. In geen enkel Europees land haalde de Turkse president zo’n hoge score. In het recente verleden adviseerde Diyanet dat meisjes van negen jaar huwbaar zijn. En dat homoseksualiteit strafbaar is binnen de islam. Erdoğan houdt de organisatie een hand boven het hoofd. Een strijdlustige Macron kondigde onlangs aan een einde te willen maken aan het systeem van door Turkije uitgezonden imams die in Frankrijk komen preken. ‘We kunnen de wetten van Turkije niet op Franse bodem hebben.’ De islamitische segregatie op Franse bodem is al decennialang een groot probleem.
    Dit ministerie van godsdienstzaken controleert in België twee derde van de Turkse moskeeën en stelt daar in Turkije opgeleide imams aan. Die preken een conservatieve exclusief soennitische islam en geven stemadvies bij verkiezingen. Tegelijk vormen ze een spionagenetwerk voor het regime. De staatsveiligheid bestempelt Diyanet, geheel terecht, al enkele jaren als de “lange arm van Erdoğan” omdat Diyanet de lijn van de Turkse fundamentalistische regeerpartij AKP volgt.’ De enige oplossing is Diyanet verbieden, als men zich niet onderwerpt aan de Belgische wetgeving. We leven nog altijd in Belgie, en niet in Turkije, wat Erdogan ook moge denken.

Plaats een reactie

Delen