Donald Trump blijft belangrijk voor Republikeinse Partij

Donald Trump. Shutterstock

Uncategorized

Donald Trump blijft belangrijk voor Republikeinse Partij

Carl Deconinck

Er zijn momenteel belangrijke voorverkiezingen aan de gang in de Verenigde Staten. Vooral de Republikeinse Partij is ambitieus, want ze wil de Democraten van de macht verdrijven. De rol van voormalig Amerikaans president Donald Trump blijkt nog steeds erg belangrijk te zijn.

De rechts-populistische agenda, zoals gelanceerd door Donald Trump, blijft een gouden ticket voor Republikeinse kandidaten. De voormalige Amerikaanse president benadrukte gisteren dat de 22 kandidaten die hij vooraf steunde allemaal gewonnen hebben. Hij voorspelt een “geweldig seizoen” voor de Republikeinen die hij steunt.

Aan Fox News Digital zei Trump dat “het echt een geweldige nacht was voor Republikeinen”. Hij onderstreepte daarbij ook zijn eigen rol: “Het was 22-0, ik won elke race.” Hij bedoelde daarmee dat de 22 kandidaten in Ohio en Indiana die hij voor de verkiezingen steunde gisteren allemaal wonnen. Daarbij zaten enkele bekende namen, zoals J. D. Vance, de schrijver van de veelgeprezen bestseller Hillbilly Elegy. Ook het bekende televisiegezicht Dr. Mehmet Oz behoorde tot de winnaars.

(Lees verder onder de tweet.)

Niet te onderschatten

De rol van Donald Trump blijft dus groot bij de Republikeinen. De verkiezing van J. D. Vance toont dat nogmaals aan. Hij schoot pas op het einde naar boven in de peilingen, na de steun van Trump. Het establishment en de donorklasse deden er nog alles aan om een andere kandidaat te ondersteunen.

De politieke linkerzijde erkent de kracht die Donald Trump uitoefent en reageert in de gekende stijl. Jennifer Rubin noemt Vance een “Trumpiaanse gek” in The Washington Post. Bill Krisol, een zelfverklaarde conservatief, stelt vast: “Wanneer Trump praat, luisteren de Republikeinen.”

(Lees verder onder de tweet.)

De volgende Republikeinse voorverkiezingen vinden plaats in West Virginia (10 mei), North Carolina en Pennsylvania (beide 17 mei) en Georgia (24 mei). Vooral die laatste zullen belangrijk zijn. In Georgia wil gouverneur Brad Raffensperger zich opnieuw laten verkiezen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen