Duitse politie voorkomt vermoedelijke aanslag

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Duitse politie voorkomt vermoedelijke aanslag

Carl Deconinck

De politie in het Duitse Essen heeft donderdagochtend een mogelijke aanslag op een school voorkomen. In een appartement waar een 16-jarige jongen woonde, vond men kruisbogen, meerdere pijpbommen en een spijkerbom.

Het appartement bevond zich op amper 800 meter van een school. Om 4.20 uur viel een speciale eenheid van de politie binnen. Ze overweldigden een 16-jarige jongen in zijn slaap. Volgens de krant Bild was er sprake van 16 potentiële pijpbommen en een spijkerbom. Daarnaast vonden de speurders meerdere kruisbogen en een zelfgemaakt wapen.

Het openbaar ministerie van Düsseldorf, dat verantwoordelijk is voor terrorisme, heeft het onderzoek overgenomen. De politie kwam de jongen op het spoor dankzij een melding van een klasgenoot. Die had laten weten dat de jongen iets van plan was. De politie reageerde meteen en bestormde die nacht de woning van de verdachte. Ze sloot de middelbare school ’s ochtends af om uit te sluiten dat de verdachte al explosieven in de school zou hebben gedeponeerd. De klaslokalen werden zorgvuldig uitgekamd. Daarna besloot de politie om ook zijn vorige school te controleren.

Vicepremier Joachim Stamp sprak op Twitter over “het voorkomen van een vermoedelijke nazi-terroristische aanslag”. De 16-jarige student uit Essen wordt onderzocht op verdenking van het voorbereiden van een ernstige gewelddaad die de staat in gevaar brengt. De in beslag genomen explosieven en buizen waren genoeg voor 16 bommen, zei Reul. Ze waren nog niet operationeel. Volgens persbureau DPA zijn ook speren en steekwapens in beslag genomen.

(Lees verder onder de tweet.)

Psychische problemen

De politie vond bij de huiszoeking verontrustende teksten en symbolen. Er is sprake van SS-runen en tal van rechts-extremistische, antisemitische en anti-islamitische documenten. De minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen Herbert Reul (CDU) zei dat men een nachtmerrie heeft voorkomen.

Inmiddels zijn er aanwijzingen dat de adolescent psychische problemen heeft. Er waren gegevens gevonden die konden worden gelezen als een “dringende noodkreet van een wanhopige jongeman”, zei Reul. Er zijn aanwijzingen dat de 16-jarige “enorme psychische problemen en zelfmoordgedachten had”. Volgens de huidige stand van het onderzoek handelde hij alleen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen